Nieuwe zoekmachine Cuil nog niet optimaal voor mobiel gebruik

Cuil is een nieuwe zoekmachine, gemaakt door ex-medewerkers van Google. Ideaal om op de iPhone te gebruiken? Voor liefhebbers van niet-geoptimaliseerde pagina is het prima te gebruiken (voor Engels georiënteerde zoekopdrachten) maar voor de meeste iPhone-gebruikers is het nog wat onhandig.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De zoekresultaten van Cuil: niet echt lekker leesbaar.Er is vandaag een nieuwe zoekmachine gelanceerd, waarover ik vanochtend bij Computeridee iets heb geschreven. Een direct verband met de iPhone is er niet, maar getriggerd door de opmerking van Kees dat mobiele websites eigenlijk onzin zijn was ik wel benieuwd hoe deze nieuwe zoekmachine het eraf zou brengen. De zoekmachine van Google is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en dat is eigenlijk wel makkelijk: na het openen krijg je meteen een groot zoekvak in beeld en hoef je niet te tappen of te pinchen om te kunnen lezen wat er staat. Hoe zit dat bij de nieuwe zoekmachine Cuil?


Cuil heeft wat bijzondere functies: zo worden de zoekresultaten in een magazine-stijl getoond, voorzien van afbeeldingen (de airhockey-afbeelding die bij iPhoneclub verschijnt vinden we nou niet het meest kenmerkend, maar OK). Bij de zoekresultaten krijg je suggesties voor verdere zoektochten. Een speciale mobiele versie van Cuil is er niet: we hebben verschillende varianten zoals m.cuil.com, cuil.com/mobile en pda.cuil.com geprobeerd, maar zonder resultaat. Dat heeft als gevolg dat je bij het openen van Cuil eerst moet inzoomen (of op het miniscule zoekbalkje klikken, waarna het toetsenbord verschijnt). Eigenlijk is dat vreemd, want je zou denken dat nieuwe diensten tegenwoordig al standaard rekening houden met mobiele gebruikers.

Bij het intikken van zoekopdrachten krijg je suggesties van zoekopdrachten, bijvoorbeeld ‘iphone 2.0′, ‘iphone unlock’ en ‘iphone accessories’. Dat is wel handig als je Cuil mobiel gebruikt omdat het een hoop typewerk kan schelen. Met Nederlandse zoekopdrachten heeft Cuil nog wat moeite: ‘iPhone in Nederland’ is een prima opdracht, maar ‘iPhone Nederland’ levert geen resultaten op.

Handig? Voor Kees wel, maar de meeste gebruikers zullen toch liever de geoptimaliseerde pagina’s van Google bekijken. Cuil is na Knol trouwens niet de zoveelste nieuwe dienst met een Nederlands(achtig) klinkende naam: Cuil komt uit het Iers en heeft iets met kennis te maken.

Meer info: Cuil.com

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.