Wie dacht dat teletekst iets uit de jaren 90 is, heeft het goed mis. Hoewel Teletekst op de televisie op steeds minder plekken te vinden is (zowel RTL als SBS bieden geen Teletekst meer), is de NOS Teletekst-app voor de iPhone en iPad nog steeds springlevend. Sterker nog, de NOS heeft de app in een nieuw jasje gestoken en meteen klaargemaakt voor de nieuwste iPhones. Op de iPad is de app extra veelzijdig geworden, maar er zijn wel reclames bijgekomen.
NOS Teletekst vernieuwd
De NOS Teletekst-app verscheen al tien jaar geleden op de iPhone, toen de App Store net haar deuren opende. Dit jaar vierden we dan ook het 10-jarige bestaan van de App Store. In de afgelopen jaren heeft de app telkens kleine updates gekregen die ervoor zorgen dat je hem kan blijven gebruiken. Er zijn dan ook nog steeds veel fans van de app, waarmee je snel wat headlines kan bekijken of de tv-gids kan raadplegen. In versie 4.0 spreekt de NOS van visuele verbeteringen, maar aan het algehele uiterlijk is weinig veranderd. Dat betekent dat je nog steeds hetzelfde Teletekst-lettertype ziet en dat de oude vertrouwde paginanummers nog steeds de manier zijn hoe je door de app navigeert.
Qua nieuwe functies is het nu mogelijk om subpagina’s als favoriet te markeren, zodat je ze makkelijk terugvindt. Je kan een pagina delen via iMessage, WhatsApp of andere social media door deze ingedrukt te houden. Je deelt de pagina dan als foto en in deze nieuwe versie worden de afbeeldingen altijd goed getoond. Eindelijk ziet de app er op de grote Plus-toestellen, iPhone X(S) en iPhone XS Max goed uit, want de app is geoptimaliseerd voor deze grotere schermen. De NOS heeft de app opnieuw gebouwd in Swift, Apple’s eigen programmeertaal.
Split View op de iPad
Als je een fervent gebruiker bent van de Teletekst-app op de iPad, dan is er goed nieuws. De app ondersteunt nu namelijk Split View, zodat je de app kan gebruiken naast een andere app die dit ondersteunt. Je kan dus bijvoorbeeld de headlines in Teletekst in de gaten blijven houden terwijl je in Safari aan het surfen bent. Op de iPad kan je bovendien je favorieten een naam geven en een favoriet als startpagina instellen. Zo opent de app altijd met je eigen gekozen pagina, bijvoorbeeld het sportgedeelte.
Minpuntje: reclamebanners in Teletekst
Een minpuntje van de vernieuwing is dat de app vanaf deze versie ook advertenties laat zien. De STER, die de reclames regelt op de Publieke Omroep, toont nu ook reclamebanners in de Teletekst-app. Zodra je de app voor het eerst opstart, krijg je de vraag of je de gepersonaliseerde advertenties wil inschakelen. Stem je hiermee in, dan zie je advertenties op basis van jouw surfgedrag. Voor meer informatie met betrekking tot de privacy bekijk je de pagina op de NOS-site.
Heb je na de update per ongeluk ingestemd, dan kun je de gepersonaliseerde reclames uitschakelen. Ga hiervoor naar de Instellingen-app en scroll naar onderen naar NOS Teletekst. Onderaan kun je via de schakelaar bij Gepersonaliseerde advertenties deze reclames uitschakelen. Volledig reclamevrij wordt de Teletekst-app daarmee helaas niet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Tesla-app voor Apple Watch komt volgende week: digitale sleutel om je pols (02-12)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te downloaden (02-12)
- NowPlaying op Apple TV zet complete muziekalbums in het zonnetje (02-12)
- WhatsApp stopt in 2025 op iPhone 6 en iPhone 5s (02-12)
- Google Maps krijgt een beetje Waze: toont incidentmeldingen van Waze (01-12)
Reacties: 41 reacties