Novell gaat een ontwikkelaarskit uitbrengen waarmee je niet langer C of Objective-C nodig hebt om een iPhone-applicatie te maken. Met MonoTouch kunnen ontwikkelaars bestaande code en libraries voor .Net hergebruiken om iPhone-applicaties te maken. Volgens Miguel de Icaza, vice-president voor ontwikkelplatformen bij Novell, zijn C# en .Net als ontwikkelomgeving veel productiever dan Objective-C.
Objective-C is de programmeertaal die iPhone-ontwikkelaars gewoonlijk gebruiken met de iPhone SDK. Gaat Novell de wereld van iPhone-applicatieontwikkeling op z’n kop zetten? Een analist van IDC denkt van niet: de meeste applicaties zullen nog steeds in Objective-C worden geschreven, maar als je meerdere mobiele platformen wil bedienen zou MonoTouch wel eens een optie kunnen zijn. Een ander aspect is dat er 5 miljoen .Net-ontwikkelaars op de aardbol rondlopen, die nu veel gemakkelijker aan de slag kunnen met het ontwikkelen van iPhone-applicaties. Novell gaat MonoTouch aanstaande maandag aankondigen.
Er hangt wel een behoorlijke prijskaartje aan het pakket: de Enterprise Edition van Novell MonoTouch kost $999 per jaar. Tot nu toe hebben zich sinds de lancering in augustus zo’n tweeduizend mensen ingeschreven voor het betaprogramma van MonoTouch. De runtime van Mono neemt ontwikkelaars bepaalde activiteiten uit handen, zoals garbage collection en thread management. Novell verwacht dat applicaties die met Mono ontwikkeld gaan worden een breed gebied bestrijken: zakelijke applicaties, applicaties voor de gezondheidszorg en zelfs games. Ontwikkelaars kunnen hun applicaties via de App Store verkopen. Er is integratie met Apple’s XCode IDE aanwezig, zodat je je gemaakte applicatie in de Apple iPhone Simulator kunt testen. Mono is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. MonoTouch is voorlopig alleen beschikbaar voor de Mac.
De gamesontwikkeltool Unity 3D (zie screenshot) is ook met behulp van Mono gemaakt.
Meer info: Mono Project
Via: Infoworld
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties