NVWA waarschuwt voor slechte kwaliteit USB-laders

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van USB-laders van verschillende merken. Van de 41 geteste laders voldeden slechts zeventien stuks aan de eisen van de NVWA. Grote merken als Philips, Belkin en Hama zijn getest.

iPhone opladen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van USB-laders van meerdere merken, zoals Philips, Belkin en Hama. In totaal heeft de NVWA 41 USB-laders gecontroleerd en 59% van de laders voldeed niet aan de kwaliteitseisen van de onderzoekers. Dit komt neer op 24 van de 41 laders.

Vooral merkloze USB-laders met veiligheidsrisico

De keuze voor de verschillende USB-laders is gebaseerd op enkele criteria. 23 producten worden verkocht door Nederlandse webshops. Tien daarvan zijn bij de NVWA grote en bekende merken, terwijl dertien exemplaren van een minder bekend merk afkomstig zijn. Veertien USB-laders zijn gekocht bij winkels die goedkope USB-laders aanbieden en de overige vier zijn gekocht bij Nederlandse webshops zonder een contactadres in de EU. Deze zijn geïmporteerd vanuit China. De USB-lader van Apple is in de test meegenomen onder de naam Flextronic, de originele producent. Ook de laders van Samsung, Huawei en Sony zijn onderzocht.

Bekijk ook
Kun je een iPhone opladen met een iPad? Ja!

Kun je een iPhone opladen met een iPad? Ja!

Is je iPhone bijna leeg en heb je geen powerbank of iPhone-lader bij de hand? Dan kun je je iPhone ook aansluiten op een iPad en profiteren van de volle batterij. De iPad wordt dan een soort powerbank voor je iPhone!

Er is gekeken naar een aantal verschillende kwaliteitseisen, zoals het CE-keurmerk, relevante delen van de technische documentatie, een condensator die toegepast is voor de overbrugging van de isolatie tussen primaire en secundaire circuit en de afstand tussen veiligheidskritische delen, zoals van primair naar secundair. De laatstgenoemde criteria hebben te maken met de veiligheid van de laders en de eventuele kans op kortsluiting, verbranding en een elektrische schok.

In totaal voldeden zeventien laders aan de eisen van de NVWA, waaronder de lader van Philips, Belkin, Hama en enkele kleinere merken. Het veiligheidsrisico neemt toe naarmate het merk onbekender werd. De Nederlandse verkoop van 24 laders is door de NVWA verboden, omdat ze simpelweg niet veilig waren of niet de benodigde documentatie meeleveren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lader van Samsung, Huawei en Sony. Het handhaven van zo’n verbod is echter lastig, omdat veel laders gekocht zijn via internetverkopers buiten de EU. De volledige uitslag zie je in het rapport van de NVWA. De verschillende USB-laders zijn via de website van de NVWA te bekijken.

Eerder dit jaar startte Apple in Europa nog een omruilactie voor het opzetstukje van de USB-oplader die geleverd word bij onder andere de iPad, omdat deze in enkele gevallen elektrische schokken kunnen veroorzaken.

Bekijk ook
Apple start omruilprogramma Apple-lichtnetadapters vanwege schokgevaar

Apple start omruilprogramma Apple-lichtnetadapters vanwege schokgevaar

Apple roept verschillende opladers voor de Mac en iPad terug in verband met schokgevaar. Ook in Europese landen zouden deze opladers verkocht zijn.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.