Obama’s Cybersecurity-plan zet Apple buitenspel

President Obama heeft een Cybersecurity-plan voor de VS laten opstellen. Diverse techbedrijven werkten eraan mee, zoals Google, Facebook en Microsoft. Maar Apple werd bewust niet genoemd.

Als je je iets te kritisch opstelt, zul je niet meer overal worden uitgenodigd. Dat merkt Apple uit de eerste hand, nu de regering van Obama een Cybersecurity-plan heeft opgesteld. De president noemde bij de presentatie van het plan de techbedrijven waarmee ze hebben samengewerkt om het plan om te stellen. Apple werd niet genoemd, Google, Facebook, Microsoft en Visa wél.


Obama in Witte Huis

Nieuw Cybersecurity-plan van Obama

Half januari was Tim Cook aanwezig in Washington, waar hij een ontmoeting had met nationale veiligheidsdeskundigen. Ook Facebook, Twitter, Google en Microsoft waren daarbij aanwezig. Cook stelde zich kritisch op omdat hij voorstander is van sterke encryptie die niet te kraken is. Procureur-generaal Loretta Lynch (zie foto) gaf tegengas, door te zeggen dat er een balans moet zijn tussen privacy en nationale veiligheid. Een paar weken later uitte Lynch haar teleurstelling, omdat Apple niet wilde meewerken aan in de FBI-zaak. Lynch: “Laten we één bedrijf, hoe fantastisch het bedrijf ook is, hoe mooi hun apparaten ook zijn, deze zaak beslissen voor ons allemaal?” Dat de spanning tussen de regering van Obama en Apple flink is opgelopen, blijkt wel uit het feit dat Apple niet wordt genoemd in de lijst met bedrijven die aan het plan hebben meegewerkt.

Loretta Lynch

Google en Microsoft, bedankt!

Bij de presentatie van het Cybersecurity National Action Plan (CNAP) bedankte Obama wel andere techbedrijven die aan het plan hebben meegewerkt, maar Apple werd bewust niet genoemd. Overigens is het plan opgesteld toen de FBI-zaak al speelde, maar nog niet in de publiciteit was. Obama vertelde in zijn speech: “Steeds meer is het veilig houden van Amerika niet alleen een kwestie van meer tanks, meer vliegtuigen, niet alleen een zaak van het versterken van onze veiligheid op de grond. Het betekent ook dat we onze beveiliging online moeten versterken.” De president heeft met zijn team de afgelopen maanden aan een plan gewerkt om dit strijdlustig aan te pakken. Obama kondigde aan dat hij gaat investeren in cybersecurity-opleidingen, waarvoor ze de beste IT-talenten in Amerika willen inschakelen. Er komt ook een federale Chief Information Security Officer die alle activiteiten kan overzien.

We gaan dit proces aan, om te kunnen garanderen dat beveiliging ook meer privacy betekent. Met hulp van bedrijven als Google, Facebook, Microsoft en Visa, gaan we Amerikanen de mogelijkheden geven om dingen zelf te regelen en zeker te weten dat ze online veilig zijn, met een extra beveiligingslaag, zoals een vingerafdruk of een code die naar je telefoon wordt gestuurd.

Als Apple niet verwikkeld was geweest in de FBI-zaak hadden ze ongetwijfeld het bedrijf uit Cupertino genoemd in dit rijtje. Met Google zijn de verhoudingen iets beter. De Amerikaanse Defensie heeft begin deze maand Eric Schmidt van Google aangesteld als hoofd van het Defense Innovation Advisory Board. Ook gaat de National Cyber Security Alliance samenwerken met technologiebedrijven zoals Google, Facebook, DropBox en Microsoft (maar opnieuw wordt Apple niet genoemd) om het makkelijker te maken om online accounts te beheren.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.