Obama wil dat overheid beperkte toegang tot smartphones krijgt
President Obama vindt dat er een afweging moet zijn tussen privacy en de mogelijkheid van overheden om toegang te krijgen tot informatie op telefoons. Echt harde uitspraken deed hij niet. Obama werd geïnterviewd op SxSW Interactive, het technologiefestival dat momenteel in Austin (Texas) aan de gang is. Beide kanten moeten concessies doen, vindt Obama. Maar voorstanders van encryptie moeten zich volgens de zittende president ook wat minder stug opstellen.
Obama: van beide kanten concessies doen
Net als partijgenoot Hillary Clinton wilde president Obama geen harde uitspraken doen in de FBI-zaak zelf. Wel sprak hij in algemene termen over de afweging tussen privacy en de bestrijding van terrorisme. Van beide kanten moeten er concessies worden gedaan, vindt Obama. Enerzijds vindt hij privacy belangrijk:
Technologie ontwikkelt zich zo snel dat er nieuwe vragen ontstaan, en ik ben van mening dat er goede redenen zijn dat de overheid niet zomaar kan in ieders iPhone – of smartphone – kan kijken, vol met heel persoonlijke informatie.
Obama denkt dat de argumenten van Apple grotendeels kloppen, al vindt hij dat ze wel worden aangedikt. Maar de president vindt ‘niet-hackbare’ encryptie ook geen ideale situatie. Wetshandhavers moeten de publieke veiligheid beschermen en ze hebben bepaalde hulpmiddelen en bepaalde mate van toegang nodig om dat te kunnen doen.
Het volledige 1 uur durende interview met Evan Smith, hoofdredacteur van de Texas Tribune, is via YouTube te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=FhFibpHSJFE
Blader vooruit naar 39:00 minuten om Obama in actie te zien
‘Tassencontrole op vliegveld zijn we ook aan gewend geraakt’
Obama leek de technische details van de zaak goed te begrijpen, maar greep ook naar populistische middelen, zoals het waarschuwen voor kinderporno. Obama’s oplossing is een beperkte toegang van de overheid tot privédata en vergeleek dit met de tassencontrole op het vliegveld en alcoholcontroles bij automobilisten: we vinden het vervelend, maar we snappen ook dat het nodig is.
Het idee dat op een of andere manier onze data anders is en kan worden afgeschermd van de andere compromissen die we moeten doen, is denk ik incorrect. Mijn conclusie tot nu toe is dat je geen absoluut standpunt kan innemen. Dus als jouw argument is ‘sterke encryptie ondanks alles, we moeten een black box creëren’, dan is dat niet de balans waarin we de afgelopen 200, 300 jaar hebben geleefd. Het zou betekenen dat je telefoon op een voetstuk staat boven alle andere waarden. Dat kan niet het juiste antwoord zijn.
Achterdeurtje voor bepaalde organisaties
Obama pleitte voor een systeem van een uitgebalanceerd systeem, waarbij verzoeken van wetshandhavers kunnen worden ingewilligd, maar waarbij consumenten goed zijn beschermd. Een achterdeurtje waar alleen bepaalde organisaties gebruik van mogen maken zou het meest ideaal zijn. Hoe Obama wil voorkomen dat ook hackers zo’n achterdeur binnentreden, liet hij in het midden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 39 reacties