‘Omzet App Store twee keer hoger dan Google Play, helft minder downloads’

Rapport Sensortower meldt forse groei app-omzet
App-analist Sensor Tower heeft onderzoek gedaan naar de bestedingen in de softwarewinkels van Apple en Google. De eerste helft van 2018 laat weer een forse groei zien ten opzichte van 2017, waarbij Apple's App Store er vooral met de hoofdprijs vandoor lijkt te gaan.
Redactie iCulture.nl -

De eerste helft van 2018 was een goed halfjaar voor zowel de App Store als Google Play. De app-analist schat dat er in totaal $34,4 miljard is besteed aan apps en games, ruim 27,8% meer dan dezelfde periode vorig jaar, toen de gezamenlijke omzet van beide appstores nog $26,9 miljard was.

App Store: twee keer zoveel omzet als Google Play Store

Voor Apple is het rapport helemaal een succesverhaal: met een omzet van $22,6 miljard ten opzichte van Google’s $11,8 miljard omzet met Google Play doet Apple het significant beter dan de directe concurrent. En dat is een mooie opsteker in het 10-jarige bestaan van de App Store.
Overigens moet daarbij wel de kanttekening worden gemaakt dat Google Play een iets hogere groei heeft laten zien, namelijk 29,7% versus 26,8% jaarlijkse groei voor de App Store.

Sensortower meldt dat de groei vooral te danken is aan de populariteit van games. Die categorie groeide in 2017 met maar liefst 30% en is als zodanig alleen al verantwoordelijk voor maar liefst 82% van alle App Store-omzet. Ook in de kwartaalcijfers laat Apple al jaren een enorme groei zien in de categorie Diensten, waar de App Store-omzet aan toegeschreven wordt. Onderstaande grafiek is afkomstig uit ons overzicht van Apple’s tweede fiscale kwartaal van 2018.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Opmerkelijk is dat de omzet in de App Store wordt behaald met maar de helft van het aantal app-downloads ten opzichte van Google’s Play Store. Dat toont aan dat Apple-gebruikers sneller bereid zijn voor apps en games te betalen en mogelijk ook iets hogere bedragen op tafel willen leggen. Wel geldt als belangrijke opmerking dat Google Play nog niet actief is in China – Apple wel. Met name voor mobile gaming is China een zeer belangrijk land en daar ligt nog een enorm potentieel voor Google Play.

De groei van Apple’s software-omzet is vermoedelijk ook te danken aan de vernieuwde App Store. Eerder wist Sensor Tower te melden dat de nieuwe verhalen in de App Store tot soms wel 800% meer app-downloads leiden, met name voor de Game van de Dag.

Bekijk ook

App Store featured

Vernieuwde App Store levert ontwikkelaars tot 800% meer downloads op

Sinds iOS 11 heeft de App Store en nieuw uiterlijk met verhaaltjes. Er is een App van de Dag, er zijn soms (vertaalde) interviews met ontwikkelaars en er worden minder bekende apps uitgelicht. Dat blijkt enorme invloed te hebben op de downloadcijfers.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 6 reacties

  1. “Dat toont aan dat Apple-gebruikers sneller bereid zijn voor apps en games te betalen en mogelijk ook iets hogere bedragen op tafel willen leggen.”

    Kan even zo snel het onderzoek van Sensor Tower niet vinden, maar het artikel suggereert dat zij enkel de cijfers van de stores hebben onderzocht en niet het consumentengedrag. Ik neem dan ook aan dat bovenstaande conclusie door iCulture wordt getrokken? In dat geval vind ik deze nogal kort door de bocht en te positief geformuleerd. Je zou namelijk ook kunnen concluderen dat Apple-gebruikers vaker de portemonnee moeten trekken om eenzelfde functionaliteit uit hun telefoon te krijgen als Android-gebruikers i.v.m. het ontbreken van gratis of goedkopere alternatieven. Of dat Apple een kleine groep (zakelijke) heavy users kent die dure pakketten gebruiken voor hun werkzaamheden. Of dat iOS apps gemiddeld duurder zijn dan Android apps. Sowieso hoort ‘dat toont aan’ en ‘mogelijk’ niet in 1 zin.

  2. Maar in hoeverre tellen abonnementen mee die via de app store lopen? Zo loopt mijn netfix premium abo al een jaar of 4 via de app store omdat ik toen geen andere mogelijkheid had op de iPad. Zo zullen er wel veel meer mensen zijn en valt er mogelijk nog wel wat te relativeren aan die omzet t.o.v de Google playstore.

  3. Origineel geplaatst door Tjeu
    Maar in hoeverre tellen abonnementen mee die via de app store lopen? Zo loopt mijn netfix premium abo al een jaar of 4 via de app store omdat ik toen geen andere mogelijkheid had op de iPad. Zo zullen er wel veel meer mensen zijn en valt er mogelijk nog wel wat te relativeren aan die omzet t.o.v de Google playstore.

    Ik denk dat deze meetellen, gezien Apple hier 30% aan inkomsten van het abonnement mee binnen brengt via de Appstore.

    De Appstore is in verhouding dus 4x zo effectief als de Playstore. Dat is goede zaken doen voor Apple

  4. Maar is het dan zo dat Apple twee keer zoveel verdient met veel minder verkochte producten? Dus dat de Play Store veel populairder is dan de App Store? Dat Apple dus hogere prijzen rekent waardoor ze deze opbrengsten kunnen genereren?
    En waarom is dat goed nieuws voor de consument?

  5. Origineel geplaatst door Mike
    Maar is het dan zo dat Apple twee keer zoveel verdient met veel minder verkochte producten? Dus dat de Play Store veel populairder is dan de App Store? Dat Apple dus hogere prijzen rekent waardoor ze deze opbrengsten kunnen genereren?

    En waarom is dat goed nieuws voor de consument?

    Nee, Apple rekent geen hogere prijzen. De gemiddelde gebruiker van de app store is simpelweg meer bereidt uit te geven aan een app. M.a.w. een android gebruiker geeft minder snel geld uit aan een app. Veel apps worden zowel gratis (met reclame of beperktere opties) als in betaalde versie (zonder reclame en met alle opties) uitgebracht. De gebruiker van de Appstore is dan veel eerder geneigd geld neer te leggen voor een reclamevrije app bijvoorbeeld.
    Ergens is het ook wel logisch, veel android gebruikers zijn kinderen onder de 18 die een goedkope telefoon of tablet bezitten. Deze geven niet snel geld uit aan een betaalde app. Bij iOS is dit heel anders, de apparaten zijn duurder* in aanschaf en de jeugd zal deze in mindere mate bezitten.

    *duurder voor korte termijn gebruik

    • @Ad: Ik bedoelde ook niet hogere prijzen voor de consument, maar wellicht hogere prijzen voor het gebruik van App Store door ontwikkelaars en bedrijven, waardoor er per saldo per verkoop of abo via de App Store meer voor Apple overblijft.

      Maar toch bedankt voor jouw toelichting.