Deze iOS 12 functies zijn ook de moeite waard!
Plus de belangrijkste verbeteringen in beta 2Er valt in iOS 12 van alles te ontdekken. Sommige functies die we hieronder bespreken zijn opgedoken in de iOS 12 beta’s terwijl andere al tussen neus en lippen door werden genoemd tijdens de WWDC-keynote. Bijna al die functies zitten ook in de definitieve versie van iOS 12, al is er één opvallende afwezige: groepsgesprekken in FaceTime met 32 personen tegelijk heeft het niet gehaald en wordt uitgesteld tot een later moment.
- Gezondheidsdata in apps van derden
- Nieuwe veegbewegingen op de iPad
- Automatische updates in iOS 12
- Bereikbaarheid krijgt nieuwe knop
- Instellingen voor Dictafoon
- Siri weet meer over eten en wachtwoorden
- Niet Storen omzeilen met dringende meldingen
- Favicons in Safari
- Meerdere gezichten voor Face ID
- Menubalk op de iPad krijgt opening voor notch
- Nieuwe wallpaper voor iOS 12
- Meer batterij-info
- iPhone blokkeren tegen kwaadwillenden
- Siri-suggesties op het toegangsscherm
- QR-codes scannen vanuit het Bedieningspaneel
- Betere ondersteuning voor wachtwoorden-apps van derden
- Apple waarschuwt als je wachtwoorden meermaals gebruikt
- Instelling voor berichtgeving in Woning-app
- Wachtwoorden delen tussen iOS en Mac
- Eenmalig invullen van SMS-codes
- Meer ontdekkingen
- iOS 12 beta 2
We weten dat er ook veelgevraagde functies zijn die Apple helaas nog niet aangekondigd heeft, waaronder Apple Pay in Nederland.
#1 Gezondheidsdata in apps van derden
iOS heeft een nieuwe Health Records-functie waarmee je al je gezondheidsdata op één plek kunt raadplegen. Tijdens WWDC kondigde Apple aan dat de Health Records API nu officieel geopend is voor ontwikkelaars. Dat houdt in dat ze apps kunnen maken waarmee gebruikers hun gezondheidsdata kunnen bekijken en beheren, bijvoorbeeld op het gebied van medicijngebruik en voeding. In Nederland hebben we hier alleen nog niet zoveel aan, omdat er tot nu toe alleen Amerikaanse ziekenhuizen aan meewerken.
#2 Nieuwe veegbewegingen op de iPad
Apple gaat in iOS 12 nieuwe veegbewegingen introduceren, die doen denken aan de iPhone X. Zo kun je vanaf de bovenkant van het scherm vegen om het Bedieningspaneel in beeld te krijgen. Vegen in het dock brengt je terug naar het beginscherm. Dit lijken de eerste voorbereidingen om de iPad klaar te maken voor een toekomst zonder thuisknop. Ook zijn er geruchten dat toekomstige iPads voorzien zijn van Face ID. We hebben hier een apart artikel over geschreven.
#3 Automatische updates in iOS 12
In de Instellingen-app van iOS 12 zit een nieuwe optie om automatische software-updates te installeren. Standaard staat dit uit. Momenteel kun je wel updates ‘s nachts installeren, maar daarvoor moet je nog steeds toestemming geven. Op de Apple TV, HomePod en andere apparaten kun je al automatische updates installeren, zonder dat er actie van de gebruiker nodig is. Bij MacBooks moet het apparaat met een stroombron verbonden zijn om automatische updates te installeren en dat zal bij iPhones en iPads ongetwijfeld ook zo zijn.
#4 Bereikbaarheid krijgt nieuwe knop
Met Bereikbaarheid schuif je het scherm naar beneden door twee keer op de thuisknop te tikken of door naar beneden te vegen op de iPhone X. Veel mensen denken dat dit een vreemde bug is en daarom heeft Apple nu een nieuwe indicator toegevoegd zodra je Bereikbaarheid gebruikt. Met de indicator kun je het scherm snel weer terugvegen. Je kan er echter ook op tikken om het scherm meteen weer terug te zetten.
#5 Instellingen voor Dictafoon
In iOS 12 is de Dictafoon-app onder handen genomen (en beschikbaar gemaakt voor de iPad) en daarom heeft Apple ook meteen een optie toegevoegd aan de Instellingen-app. Bij Gesproken memo’s kun je instellen na hoeveel dagen je memo’s automatisch verwijderd, kies je de compressiekwaliteit en de standaardopnamenaam. Je kan hierbij kiezen tussen de opnamelocatie (als deze bekend is) of het opnamenummer, bijvoorbeeld ‘Gesproken memo 4’.
#6 Siri weet meer over eten en wachtwoorden
Siri kan (althans in het Engels) nu vragen beantwoorden over beroemde mensen, eten en motorsport. Zo kun je de ranglijsten en geplande evenementen van motorraces opvragen, achterhalen hoeveel calorieën er in een bepaald gerecht zitten of algemene vragen stellen of een bepaald gerecht wel gezond is. Daanraast kan Siri nu wachtwoorden opzoeken en in de Foto’s-app zoeken naar herinneringen.
#7 Niet Storen omzeilen met dringende meldingen
In de vernieuwde Niet Storen-functie kun je aangeven dat je op bepaalde plekken of op bepaalde momenten niet gestoord wilt worden. Er kan echter altijd iets belangrijks tussendoor komen, waardoor je een melding mist. Denk bijvoorbeeld aan de NL Alert-melding, een Amber Alert of een melding van je zorgverlener dat je dringend contact moet opnemen vanwege verkeerd verstrekte medicijnen of een zorgwekkende uitslag van een onderzoek.
#8 Favicons in Safari
Op grotere toestellen zoals de Plus-modellen, de iPhone X en de iPad kun je nu favicons tonen in de tabbladbalk. Hierdoor zie je in de tabbladbalk niet alleen de naam van de website of webpagina, maar ook het icoontje van de bijbehorende websites. Favicons zijn al jaren de standaard in andere browsers zoals Google Chrome. In iOS 12 (en ook in macOS Mojave) komen de icoontjes eindelijk ook naar Safari.
#9 Meerdere gezichten voor Face ID
In de instellingen voor Face ID kun je nu meerdere gezichten instellen. Dit lijkt bedoeld voor mensen die zich graag vermommen, verkleden of als acteur werkzaam zijn. Al vermoeden we dat het te weinig is voor artiesten zoals Lady Gaga. Het leuke is dat je het ook kunt gebruiken bij twee heel verschillende gezichten, bijvoorbeeld die van jezelf en je partner.
#10 Menubalk op de iPad krijgt opening voor notch
De menubalk van de iPad heeft een ander uiterlijk gekregen, waarbij de info nu aan de zijkanten van het scherm staat. Dit wekt de indruk dat Apple ruimte maakt voor een notch. De tijd, datum en dag staan nu linksboven in het scherm, terwijl andere details rechtsboven staan. In het midden staat helemaal niets. Dit noemden we ook al in ons artikel over de nieuwe veegbewegingen op de iPad.
#11 Nieuwe wallpaper voor iOS 12
iOS 12 krijgt een nieuwe wallpaper in blauw- en roodtinten, die je nu al kunt downloaden
#12 Meer batterij-info
In de Instellingen-app is er een nieuwe grafiek voor batterijduur, waarmee je voor de afgelopen 24 uur of 10 dagen kunt zien hoe de batterij langzamerhand leegliep. Ook is er een nieuwe grafiek die het batterijgebruik laat zien.
#13 iPhone blokkeren tegen kwaadwillenden
Er zijn meer opties om toegang tot je persoonlijke data te blokkeren. Zo kun je toegang tot de Wallet blokkeren, als de iPhone vergrendeld is. Ook kun je toegang tot USB-accessoires vergrendelen, wat het moeilijker moet maken om tools als GreyKey te gebruiken. Deze tool wordt gebruikt door politiediensten en geheime diensten om iPhones uit te lezen van verdachten.
#14 Siri-suggesties op het toegangsscherm
Je kunt Siri-suggesties voortaan laten verschijnen op het toegangsscherm. Dit regel je voor elke app afzonderlijk. Ook kun je Shortcuts inschakelen via het Instellingen-menu, al kun je dit in de beta nog niet gebruiken.
#15 QR-codes scannen vanuit het Bedieningspaneel
Je hoeft niet meer de camera-app te openen om een QR-code te scannen: dit gaat in iOS 12 veel sneller vanuit een speciale knop in het Bedieningspaneel.
#16 Betere ondersteuning voor wachtwoorden-apps van derden
Er is een nieuwe Password Manager API beschikbaar voor ontwikkelaars, waarmee ze kunnen zorgen dat wachtwoorden van apps zoals 1Password en LastPass sneller beschikbaar komen in formulieren. iOS 12 kan ook wachtwoordsuggesties van andere apps tonen, vergelijkbaar met de Sleutelhanger van Safari.
#17 Apple waarschuwt als je wachtwoorden meermaals gebruikt
Een veelgemaakte fout is dat mensen steeds hetzelfde, makkelijk te raden wachtwoord gebruiken. iOS 12 gaat daar iets aan doen door suggesties te geven voor unieke, sterke wachtwoorden. Je kunt ze vervolgens opslaan in de iCloud Sleutelhanger. Dit werkte eerder al in Safari, maar Apple breidt het uit naar elk type app. Verder waarschuwt iOS 12 als je meermaals hetzelfde wachtwoord wil gebruiken en adviseert om een uniek wachtwoord te kiezen.
#18 Instelling voor berichtgeving in Woning-app
In de Woning-app is een nieuwe instelling voor berichtgeving van alle geschikte sensoren. Je hoeft dan niet meer tussen alle afzonderlijke accesssoires te bladeren, want alle accessoires die meldingen kunnen geven (denk aan sloten, camera’s en sensoren) staan netjes bij elkaar. De accessoires zijn ingedeeld per categorie, zodat je snel bij de juiste instellingen komt. Je vindt deze nieuwe optie door op het vernieuwde huis-icoontje linksbovenin het Woning-scherm te tikken.
#19 Wachtwoorden delen tussen iOS en Mac
In iOS 12 kun je gemakkelijk een wachtwoord opzoeken dat op een ander apparaat staat. Stel je wilt ergens inloggen, maar het wachtwoord staat op je iPhone en niet op je Mac. Dan kun je dit in een chatbericht naar jezelf sturen of gebruik maken van Continuity. Maar in iOS 12 wordt het nét iets makkelijker. Je kunt wachtwoorden delen als beide apparaten vlakbij elkaar zijn. Dit werkt in iOS 11 al voor het uitwisselen van Wi-Fi-wachtwoorden, maar in iOS 12 geldt het ook bij wachtwoorden voor andere toepassingen.
#20 Eenmalig invullen van SMS-codes
Als je tweefactorauthenticatie gebruikt krijg je regelmatig codes waarmee je moet inloggen. In iOS 12 wordt dat makkelijker: het toestel herkent automatisch deze codes en vult ze alvast in. Zo hoef jij de getallen niet meer in je hoofd te prenten.
Andere minder bekende iOS 12 ontdekkingen
- Verbeterd importeren van RAW-foto’s. De details hierover zijn schaars, maar waarschijnlijk maakt Apple het gemakkelijker om JPEG’s en RAW-beelden te scheiden en te bewerken op de iPad Pro.
- Snelle iMessage-acties. Als je in de Berichten-app op iemands naam tikt krijg je snelknoppelingen om een FaceTime-audiogesprek te starten of contactinfo te bekijken. Hiermee kun je ook een groepsgesprek starten.
- Vooruit springen in Podcasts. In de Podcasts-app kun je nu aangeven hoeveel seconden je vooruit of achteruit wilt springen. Je kunt kiezen uit 10 of 60 seconden.
- Nieuwe Markup-kleuren. Je hebt nu keuze uit veel meer kleuren om je screenshots te bewerken met teksten, pijlen en meer.
- Nieuwe Siri-stemmen voor Iers en Zuid-Afrikaans Engels, zowel voor mannen als vrouwen.
- Makkelijker apps afsluiten op de iPhone X. Je kunt nu omhoog swipen net als op de iPhone 8.
- Knipoog-detectie voor animoji. Apple kondigde op het podium alleen de herkenning van tongbewegingen aan, maar er zit nu ook knipoogdetectie in.
- Instant tuning voor notificaties. Pas de instellingen van een notificatie aan, op het moment dat je er eentje binnenkrijgt. Hiervoor hoef je de huidige app niet te verlaten.
- Reflecties in augmented reality. Om AR nog realistischer te maken krijg je reflecties van andere objecten en lichtstralen te zien in je scenes.
- AR Quick Look. Bekijk AR-toepassingen in apps die je dagelijks gebruikt zoals Bestanden, Mail, Berichten en Safari.
- Verbeterde portretfunctie. Dankzij de Portrait Segmentation API kunnen ontwikkelaars van externe apps makkelijker de lagen in een foto van elkaar scheiden. Daardoor kunnen ze beter bepalen wat de voorgrond en de achtergrond is.
- Verbeterde portretbelichting. De camera genereert nu een masker als er een persoon wordt gedetecteerd. Het scheidt daarna de persoon van de achtergrond.
- Meer vertalingen met Siri. Er zijn nu 40 taalparen om met Siri je teksten te vertalen. We hebben dit getest, maar het werkt nog niet vanuit het Nederlands.
- Nieuwe woordenboeken voor Arabisch-Engels en Hindi-Engels. Daarnaast is het Hebreeuwse woordenboek nieuw toegevoegd.
- Engelse thesaurus. Zoek synoniemen en gerelateerde begrippen op met de nieuwe synoniemenlijst, echter alleen in het Engels.
- Langere Animoji-berichten. De lengte van een Animoji-bericht was tot nu toe maximaal 10 seconden. In iOS 12 is dit opgerekt naar 30 seconden.
- Siri werkt nu ook als je iPhone in energiebesparingsmodus staat.
- Makkelijker opnieuw Face ID scannen. Apple heeft het makkelijker gemaakt om je gezicht opnieuw te scannen, als de scan is mislukt. Je hoeft nu alleen nog maar van de onderkant omhoog te vegen.
- Zoeken naar muzieknummers op basis van songteksten. In de Muziek-app kun je nu een liedje terugvinden als je een gedeelte van de songtekst kent. Dit maakt het makkelijker als dat ene zinnetje in je hoofd blijft hangen, maar je weet niet wie de artiest is.
- Stille notificaties. Je kunt nu notificaties meteen naar het Berichtencentrum laten sturen, zonder dat er een pop-up of banner verschijnt.
- Ongewenste screenshots op iPhone X. Voorheen kon je gemakkelijk een screenshot maken als je de iPhone X uit je broekzak haalde. Dit heeft Apple nu uitgeschakeld. Bij het ontgrendelen van het toestel wordt het maken van screenshots tijdelijk geblokkeerd.
- Wachtwoorden delen via AirDrop. In iCloud-sleutelhanger kun je nu niet alleen wachtwoorden kopieren, maar ook delen via AirDrop. Het wachtwoord wordt dan opgeslagen in iCloud-sleutelhanger van de ontvanger. Is er al een wachtwoord, dan kun je deze meteen bijwerken.
- Nieuwe 3D Touch-optie voor Notities. Als je stevig drukt op de Notities-app, dan kun je nu ook direct een document scannen. Deze optie vervangt het maken van een nieuwe tekening.
- Nieuwe 3D Touch-optie voor Camera. Er is nu een optie voor Scan QR-code bij het stevig drukken op het Camera-icoontje. De optie voor het opnemen van een slowmotion is komen te vervallen.
- Bereikbaarheid voor meldingen. Als er een melding in beeld komt en je gebruikt Bereikbaarheid, dan verplaatst ook de notificatie naar beneden. Voorheen bleef de melding bovenaan staan.
- Temperaturen in Woning met halve graden. In de Woning-app worden temperaturen nu ook met halve graden weergegeven. Voorheen werd de temperatuur vanaf 0,5 nog naar boven afgerond.
- Waterpas in Meet-app. De waterpas is verplaatst van de Kompas-app naar de nieuwe Meet-app.
- Luchtkwaliteit in de Weer-app. In de Weer-app vind je helemaal onderaan de waarde voor de luchtkwaliteit, zowel via index als met waardering. Helaas is dit niet beschikbaar voor Nederlandse locaties.
- Hoofdstukken in Podcasts. De Podcasts-app biedt nu ook hoofdstukken aan voor opnames in MP3-formaat. Voorheen gold dat alleen voor AAC-bestanden.
- Meteen het weer bekijken: Gebruik je de nieuwe Bedtijdmodus, dan zie je ‘s ochtends meteen wat voor weer het wordt. Onder de Goedemorgen-melding zie je in het kort het huidige weer en de voorspelling voor de dag.
- Makkelijker foto’s importeren. Er is een nieuwe schermvullende preview voor de foto’s die je importeert. Ook kijkt de app of er al foto’s geïmporteerd zijn, om dubbele exemplaren te voorkomen. Ook is er een nieuwe teller bovenaan het scherm. Je ziet hier ook hoeveel ruimte ze innemen op de SD-kaart, zodat je weet of je nog genoeg ruimte hebt op je iOS-toestel.
- Apps wisselen met één vinger op de iPad. Je hoeft nu niet meer meerdere vingers te gebruiken als je snel tussen apps wil wisselen op de iPad. Net als op de iPhone X gaat dat door eerst kort omhoog te vegen en daarna meteen naar links of rechts te gaan.
- Snellere interactie met apps. Apple heeft de animaties van iOS 12 iets aangepast, zodat je nog tijdens de animaties acties kan uitvoeren. Denk aan scrollen door een app terwijl deze nog geopend moet worden. Vooral op de iPhone X komt dit van pas, doordat je met veegbewegingen de acties kan aanpassen voordat de animatie klaar is. In onderstaande video is te zien hoe dit werkt.
Beta 2-ontdekkingen
In de tweede beta van iOS 12 heeft Apple enkele nieuwe functies gefinetuned en geoptimaliseerd. Het zijn vooral kleinere dingen die iOS 12 net een klein stukje beter maken. Geen schokkende nieuwe functies dus, maar desalniettemin de moeite waard om nog extra te vermelden. Hieronder vind je de belangrijkste:
Schermtijd: introductiescherm en Nederlandse vertalingen
Schermtijd heeft nu een nieuw introductiescherm, waarin de functie uitgelegd wordt. Ook is Apple voor de tweede beta aan de slag gegaan met de Nederlandse vertalingen. Downtime heet nu bijvoorbeeld Apparaatvrije tijd, waarmee je instelt tijdens welke periode alleen telefoonoproepen en specifieke apps beschikbaar zijn. Bovendien kun je nu makkelijk de schermtijd bekijken van je andere apparaten op iOS 12, stel je makkelijker limieten voor apps in en bekijk je per app hoeveel je deze gemiddeld gebruikt.
iPhone-apps op iPad eindelijk groter afgebeeld
Je kent het misschien wel: je hebt een iPhone-app geïnstalleerd op je iPad en je kijkt tegen een piepklein schermpje aan. Apps die alleen voor de iPhone gemaakt zijn, worden momenteel nog in een iPhone 4-formaat afgebeeld. Je kan het scherm wel vergroten, maar daar wordt het niet beter op. In iOS 12 worden iPhone-apps nu in het meer standaard iPhone 6-formaat afgebeeld. Apple maakt al jaren geen 3,5-inch schermen zoals de iPhone 4 meer, dus het is niet meer dan logisch dat iPhone-apps op de iPad nu ook niet meer in dat formaat getoond worden. Het verder vergroten van het scherm kan nog steeds.
Screenshots via MacRumors
Betere inzicht in je batterij met nieuwe grafieken
iOS 12 maakt je batterijverbruik inzichtelijker en in de tweede beta heeft Apple dat nog verder geoptimaliseerd. Je ziet nu twee grafieken: batterijniveau en activiteit. De grafiek met batterijniveau toont dit nu per uur, in plaats van per drie uur in de vorige beta. Met een bliksemschicht zie je ook meteen wanneer je begonnen bent met het opladen van je iPhone. Ook staat er nu bovenaan het laatste oplaadniveau, zoals te zien is in de screenshots.
https://www.iculture.nl/nieuws/ios-12-batterijverbruik-inzichtelijker/
Siri-suggesties voor meldingen
De notificaties in iOS 12 krijgen hulp van Siri. De assistent stelt bijvoorbeeld voor om meldingen van een app die je nooit gebruikt uit te schakelen. In de tweede beta is nu een optie toegevoegd om Siri-suggesties voor notificaties van bepaalde apps uit te schakelen. Je hebt nu dus zelf in de hand voor welke apps Siri suggesties mag geven en welke niet. Standaard staan ze allemaal aan, maar als er een app is waar je absoluut elke melding van wil krijgen, dan kan je die hier uitzetten.
Heb jij nog meer onbekende of onontdekte functies in iOS 12 gevonden? Laat ze weten in de reacties! De leukste voegen we toe aan deze lijst.
[ios12-summary]
- 2018 - 15 juni: Nummers 47 t/m 53 toegevoegd.
- 2018 - 07 juni: Nummers 42 t/m 46 toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Dit zijn de verwachte nieuwe functies van iOS 18.3 (08-01)
- Tweede beta van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 is uit voor ontwikkelaars (07-01)
- Apple brengt iOS 18.2.1 en iPadOS 18.2.1 met bugfixes uit (06-01)
- Gezondheid- en sportfuncties in watchOS 11: gebruik jij ze al? (04-01)
Reacties: 35 reacties