Banken-apps onderzocht op 90 functies
Zo kun je vanuit de app een betaalrekening openen als nieuwe klant, maar ook een extra aflossing op je hypotheek doen. De onderszoekers ontdekten dat mobiel bankieren niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven en steeds vaker de belangrijkste plek is om iets te regelen. Apps van banken zijn daardoor steeds volwassener geworden. Banken.nl keek naar 90 functies van apps, om te bepalen welke activiteiten een klant via de app kan uitvoeren. De meest uitgebreide bleek die van ABN AMRO, gevolgd door Rabobank en Knab. Of de functies ook goed werkten en intuïtief in gebruik waren, speelde daarbij niet mee. Het ging er uitsluitend om of bepaalde functies aanwezig waren.
Gemiddeld 56 functies per app
In 2014 hadden de banken nog gemiddeld 38 functies, nu zijn dat er 56. Die zijn vooral te vinden op het gebied van betalen, overzicht, communiceren en informeren. ABN AMRO bleek 71 van de 90 functies te ondersteunen, Rabobank kwam met 68 functies op de tweede plaats en Knab levert 61 functies mee in de app. Daarna volgen SNS en RegioBank, beide onderdeel van de Volksbank en daarom zijn de apps vrijwel gelijk. De app van ASN Bank, die ook onderdeel is van de Volksbank, scoort echter een stuk lager omdat deze bank geen hypotheken (meer) aanbiedt. Dat geldt ook voor bunq, die zonder hypotheken bepaalde functies onmogelijk in de app kan aanbieden.
De meest gebruikte app (3,4 miljoen gebruikers) is die van ING. Deze app komt volgens banken.nl op een zesde plek terecht, omdat sommige functies op het gebied van hypotheken en beleggen niet aanwezig zijn. Mobiel beleggen gaat bij ING via een aparte app, ING Beleggen.
Geen betaalverzoeken
Opmerkelijker is de conclusie dat “geen enkele bank” betaalverzoeken aanbiedt via de apps. Op de iCulture-redactie zijn we het met deze conclusie oneens, want zowel ING, bunq en Rabobank hebben betaalverzoeken in hun apps. En ook bij SNS en Regiobank kun je betaalverzoeken indienen. Toch melden de onderzoekers in hun verslag: “Ironisch genoeg is het grootste succesverhaal (betaalverzoeken zoals Tikkie, red.) niet aanwezig in welke mobiel bankieren app ook”. Deze tabel bewijst echter het tegendeel.
Bijna alle banken bieden vingerafdrukscannen en gezichtsherkenning aan voor het inloggen en bevestigen van betalingen. ING biedt daarnaast ook stembediening, als enige bank. Wel gaat de spraakassistent Inge binnenkort verdwijnen.
Een ontwikkeling die nu al zichtbaar is, is de opkomst van kunstmatige intelligentie. Steeds meer apps gaan op basis van je uitgavenpatroon voorspellen welke toekomstig bij- en afschrijvingen eraan komen.
Verder laat het onderzoek zien dat bepaalde functies alleen bij de grote banken te vinden zijn. Zo bieden Triodos en bunq geen creditcards aan en zijn er ook geen leningen af te sluiten. Daardoor kunnen deze apps onmogelijk scoren op de genoemde punten. Wat verzekeringen betreft bieden alleen de drie grote banken en Knab deze mogelijkheid aan. Daarbij blijkt Rabobank de kampioen met heel veel keuze uit verzekeringen. Wel kwam de Rabobank de afgelopen dagen in opspraak omdat het bedrijf sinds kort op spectaculaire wijze grossiert in héél veel 5-sterrenreviews. Volgens de Rabobank is er echter niets aan de hand en gaat het gewoon om reviews van tevreden klanten die na het verschijnen van een pop-up graag een blije review achterlaten.
Toekomstige functies
Bij de meeste banken staat er alweer nieuwe functies op de planning. Zo werkt ING aan IBAN-Naam Check en gaat ASN Bank in juli de optie ‘Betaalverzoek sturen’ introduceren. De onderzoekers denken dat mobiel bankieren-apps nog persoonlijker zullen worden, met meer aandacht voor de persoonlijke financiële situatie.
Het hele verslag lees je hier.
In 2015 deed iCulture ook onderzoek naar de tevredenheid over bankenapps. Toen kwam ING als winnaar uit de bus, maar naarmate banken weer nieuwe functies toevoegen en verwijderen wisselt het nog wel eens welke de ‘beste’ is. Voor gewone gebruikers is het vaak lastig om te beoordelen welke de beste is, omdat ze vaak maar één of twee apps zelf gebruiken en met de rest geen hands-on ervaring hebben.
- 2018 - 09 juli: Banken.nl laat ons weten dat ze de bewoordingen over betaalverzoeken hebben aangepast. Het ging erom dat Tikkie niet wordt ondersteund in andere banken-apps.
- 2018 - 09 juli: Aanvullende info toegevoegd over betaalverzoeken. De tabel van banken.nl noemt wel de betaalverzoeken bij verschillende apps, maar het verslag op de website beweert: "niet aanwezig in welke mobiel bankieren app ook". Merkwaardig.
- 2018 - 09 juli: Info over betaalverzoeken aangepast.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
- Deze apps laten zien hoe je elke video kan afspelen op je CarPlay-scherm (maar Apple wil het niet) (22-04)
Rabobank heeft gewoon betaalverzoek
Ik kan vanuit de Rabobank app gewoon een betaalverzoek versturen. Of begrijp ik het verkeerd…
Geen betaalverzoeken in de app? Dit zit toch echt in de apps van o.a. bunq, Rabobank en ING??
Dus kwantiteit gaat boven kwaliteit?! Hoe meer functies hoe beter de app? Vreemd onderzoek.
Als men al (onterecht) concludeert dat er geen betaalverzoeken in apps zitten en spreken over het succes van ‘Tikkie’ terug dan heb ik al mijn twijfels over dit onderzoek. Want wat heb je dan onderzocht.
Hoe serieus moeten we dit onderzoek nemen wanneer ze stellen dat geen enkele bank betaalverzoeken ondersteunt.. Ook heb ik liever dat een bank onderscheid maakt door functionaliteiten in aparte apps te plaatsen. Kortom: in zijn totaliteit een vrij nietszeggend onderzoek.
Ik heb alleen de ING en ben daar dik tevreden mee. Zou geen functie kunnen bedenken die ik nu mis. Ik vraag me ook af of incidentele handelingen zoals een verzekering afsluiten nu wel zo nodig via een app moet. Voor die enkele keer zou een uitstapje naar de website geen enkel probleem zijn.
@Ad: Dat zei ik dus ook al.
Volgens mij heeft de ING app ook gewoon die optie.
Al die extra functies hebben niets met de kerntaak van een bank te maken.
Een bank app die het voor mij wel snap is bunq. Ze hebben een app die het mij mogelijk maken om over mij geld waar dan ook te beschikken op een manier waarbij er geen ballast in de weg zit. De app is mijn enige bank contact en dat moet goed en snel zijn.
(Red.) Aanvullende info toegevoegd over betaalverzoeken. De tabel van banken.nl noemt wel de betaalverzoeken bij verschillende apps, maar het verslag op de website beweert: “niet aanwezig in welke mobiel bankieren app ook”. Merkwaardig.
ICulture is een interessante site maar heeft altijd een enorme voorkeur voor ING, zowel bij de redactie als bij de lezers die reageren op berichten. Hoop dat dit onderzoek tot een meer objectief beeld leidt. Alle banken hebben sterke digitale ontwikkelingen, zeker de grootbanken en daar mogen we als Nederland trots op zijn. Probeer maar eens in het buitenland uit te leggen wat je in ons land allemaal als opties hebt en hoe weinig je daarvoor betaalt. Alleen Scandinavië en Zuid-Korea kunnen zich daarmee meten. Alleen ApplePay is er niet en gaat waarschijnlijk ook niet snel komen – Apple vraagt veel te hoge kosten om rendabel te kunnen draaien en de iDeal en mobiele opties zijn bieden voldoende alternatief voor onze markt.
@Tevreden: Geen voorkeur voor ING hoor. Onze eigen huisbank is ABN Amro en privé maken we vooral gebruik van bunq. Maar ING heeft simpelweg de meeste updates en wordt ook door anderen veelal gezien als een van de snelst innoverende traditionele banken.
Op Android kun je met de ING-app ook gewoon een betaalrekening openen zonder dat je langs kantoor hoeft.
(Red.) Banken.nl laat ons weten dat ze de bewoordingen over betaalverzoeken hebben aangepast. Het ging erom dat Tikkie niet wordt ondersteund in andere banken-apps.
Ik weet niet of ze een voorkeur hebben voor ING. Wel weet ik dat er meer over ING geschreven wordt, omdat ING vaker iets nieuws toevoegt aan de app.
Nog steeds geen face Id als je meerdere rekeningen hebt bij de ABN Amro app.
Ik ben overgestapt van ING naar ABN AMRO, maar ik mis nog altijd de mogelijkheid om verschillende spaarpotjes aan te kunnen maken.
Bij bunq heb ik een MasterCard, en kan ik van alles aanpassen. Tevens maak ik ook gebruik van Apple Pay. Vreemd onderzoek met een aantal onjuiste feiten.
@Kamran: Apple Pay is heel kort beschikbaar geweest voor Bunq klanten.
Die mogelijkheid hebben ze snel weer uit moeten zetten van Apple.
Formeel is Apple Pay in NL niet beschikbaar in Nederland. Geheel in lijn met andere interessante (nieuwe) opties.
Denk toch een geval van ‘Wij van WC eend….’. Dit ‘onderzoek’ is gekleurd. bunq biedt zoveel waar het bij een bank eigenlijk om draait. Doe er idd alles mee en kan 1001 dingen doen en instellen
@Jeroen: Tja, Bunq betaalt niet mee aan Banken.NL, Triodos ook niet. Inderdaad een gevalletje WC-eend. En gezien de fout betreffende Tikkie geschreven door een digibete-vijftig-plusser?
Via bunq gewoon een MasterCard gekregen naast de MaestroCard. Weliswaar een debitcard, maar dat maakt weinig verschil in het buitenland.
Ik gebruik zowel de ING als de ABN AMRO app en ben over beide redelijk tevreden. Het enige dat ik mis in de ING app is de optie om een acceptgiro te scannen, wat in de ABN app wel perfect gaat. Overigens neemt het aantal acceptgiro’s dat ik krijg wel steeds verder af, dus het nut van scannen wordt steeds minder. Maar voor nu is het nog steeds handig.