Onderzoek naar digitale marktplaatsen
Apple heeft te maken met meerdere onderzoeken naar machtsmisbruik en oneerlijke handelspraktijken, onder andere in de EU. Tegelijk klagen ontwikkelaars dat ze geen keuze hebben en zijn overgeleverd aan de 30 procent van Apple. De onafhankelijke studie vergelijkt Apple’s App Store met andere digitale marktplaatsen en concludeert dat de 30 procent niet abnormaal is. Ook zou de prijsstelling nodig zijn om te zorgen dat consumenten vertrouwen erin houden. Om dit te onderzoeken keek de Analysis Group naar 40 soortgelijke marktplaatsen. Drie medewerkers van he bureau waren erbij betrokken: Jonathan Borck, Markus von Wartburg en Juliette Caminade. Hetzelfde trio schreef in juni 2020 ook al een studie over de economische impact van de App Store.
Ondanks alle commotie heeft Apple nauwelijks gereageerd op de klachten van ontwikkelaars, maar deze studie komt Apple wel goed uit. Apple heeft het onderzoek betaald, maar de auteurs benadrukken dat ze helemaal zelfstandig tot de conclusie zijn gekomen. Toch is het lastig om het rapport los te zien van Apple en het heeft dan ook een hoog wc-eendgehalte. Ondertussen heeft Apple alweer met een nieuw antitrust-onderzoek te maken, dit keer in Italië, waarbij het draait om de verkoop van Beats-koptelefoons.
In het 5.000 woorden tellende document worden de commissiepercentages van aanbieders vergeleken en daaruit blijkt dat het in lijn is met de rest van de bedrijfstak. “Onze studie toont aan dat Apple’s App Store-commissie gelijk is in grootte aan die van veel andere App Stores en marktplaatsen voor digitale content.” Dat percentage is bij anderen ook vaak 30%. Marktplaatsen voor video’s, podcasts, boeken en audioboeken rekenen vaak 30% en soms nog meer.
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1285999484653232129
Er is nog een ander argument waardoor Apple blij zal zijn met de studie. Verkopers van bijvoorbeeld videogames verdienen veel meer via digitale marktplaatsen zoals de Apple Store dan via fysieke winkels. Bij de fysieke verkoop van een videogame krijgen de ontwikkelaars en de uitgevers samen ongeveer 45%. Bij een digitale marktplaats zoals Apple krijgen ontwikkelaars en uitgevers 70%. De overige 30% gaat naar Apple.
Ook in de Google Play Store, Amazon Appstore en Samsung Galaxy Store wordt 30% gerekend. Wel zijn er een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor streaming diensten. Ook merken de auteurs van de studie op dat Apple het percentage bij abonnementen verlaagt naar 15%, nadat de eerste 12 maanden zijn verstreken. Google doet dat ook.
‘Apple’s regels geven zekerheid’
De studie verdedigt Apple’s werkwijze nog meer, door te stellen dat Apple goed bezig is met algemene regels, zodat alles in goede banen wordt geleid. Bovendien heeft Apple een streng reviewproces, zodat je als gebruiker zeker weet dat alles veilig en betrouwbaar is.
Wat Apple met deze studie wil bewijzen is dat ze niet zo heel verschillend zijn van andere bedrijven. Maar heeft Apple er niet zelf voor gezorgd dat de trend werd gezet met het percentage van 30 procent, waarna alle andere marktplaatsen volgden?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 3 reacties