Als je tijdens het sporten je hartslag wilt meten heb je twee opties: de niet zo geliefde borstband of een hartslagmeter om je pols. Uit een onderzoek blijkt dat de Apple Watch de meest nauwkeurige metingen uitvoert en beter is dan concurrenten Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak. Apple’s besluit om een eigen hartslagsensor te ontwikkelen pakt dus gunstig uit. De Apple Watch blijkt een nauwkeurigheid van 90% te hebben, terwijl de rest onderaan de 80% bungelde. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het medische vakblad JAMA Cardiology.
Apple Watch meest nauwkeurige hartslagmeter
Het onderzoek werd uitgevoerd door Cleveland Clinic, waar 50 gezonde testpersonen werden aangesloten op een elektrocardiograaf. Dit is een apparaat waarmee je ECG’s oftewel ‘hartfilmpjes’ maakt. De testpersonen moesten wandelen, rennen en rusten waarbij hun hartslag werd gemeten. De Apple Watch was daarbij het meest nauwkeurig, aldus Dr. Gordon Blackburn, directeur van de kliniek, die gespecialiseerd is in de revalidatie van hartpatiënten. Bij Polar H7 borstband ging de nauwkeurigheid omhoog naar maar liefst 99 procent, maar veel sporters vinden ze vervelend om te dragen.
In ruststand werkten alle hartslagmeters goed, maar naarmate de testpersonen zich meer gingen inspannen, bleek er meer variabiliteit in de metingen te ontstaan. “Bij de hogere activiteitsniveau’s zijn sommige polstechnologieën niet nauwkeurig genoeg”, aldus Blackburn. De Apple Watch en de Mio Alpha functioneerden het best. De Fitbit Charge HR onderschatte het hartslagritme tijdens lichte inspanning (84%), terwijl de Basis Peak juist een te hoge waarde liet zien (83%). Overigens is de Fitbit Charge HR inmiddels alweer opgevolgd door een nieuwer model, waar we eerder deze week een review over schreven: de Fitbit Charge 2:
Optische sensor meet bloedstroom
De hartslagmeters gebruiken optische sensoren om de bloedstroom op je pols te meten. Het nauwkeurig meten wordt een probleem als je hevig beweegt of als de hartslagmeter loskomt van de huid. Hoe Apple ervoor gezorgd heeft dat de metingen toch zo nauwkeurig mogelijk zijn is te lezen in een recent gepubliceerde patentaanvraag. Apple gebruikt de al langer bestaande photoplethysmogram-technologie (PPG), waarbij een lichtstraal op de huid schijnt. Bij de Apple Watch zijn er twee lichtbundels die gegevens verzamelen en vervolgens doorsturen naar een chip om met speciale algoritmes te worden vergeleken. Op die manier is het mogelijk om fysiologische veranderingen te zien, namelijke het uitzetten en weer krimpen van de bloedvaten. Ook wordt rekening gehouden met bewegingen van de smartwatch.
Ook al is de Apple Watch erg nauwkeurig, de onderzoekers vinden dat het nog steeds een consumentenapparaat is. Wil je om medische redenen je hartslag bijhouden, dan kun je beter een borstband gebruiken. Apple zou plannen hebben om het horloge wel geschikter te maken voor medisch gebruik en zou werken aan twee nieuwe apps: eentje om hartslagherstel na een training te meten en een andere om slaappatronen vast te leggen. Dat laatste zou hoog tijd worden, want de Apple Watch is een van de weinig wearables waarmee slaaptracking standaard nog steeds niet mogelijk is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Release Candidate van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor testers (21-01)
- Release Candidate van tvOS 18.3 beschikbaar voor testers (21-01)
- Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Dynamic Island' (21-01)
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 11 reacties