Onderzoek: Apple Watch meest nauwkeurige hartslagmeter voor de pols

De Apple Watch is de meest nauwkeurige hartslagmeter voor je pols, zo blijkt uit onderzoek. De Watch is nauwkeuriger dan de Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Als je tijdens het sporten je hartslag wilt meten heb je twee opties: de niet zo geliefde borstband of een hartslagmeter om je pols. Uit een onderzoek blijkt dat de Apple Watch de meest nauwkeurige metingen uitvoert en beter is dan concurrenten Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak. Apple’s besluit om een eigen hartslagsensor te ontwikkelen pakt dus gunstig uit. De Apple Watch blijkt een nauwkeurigheid van 90% te hebben, terwijl de rest onderaan de 80% bungelde. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het medische vakblad JAMA Cardiology.


Een hoge hartslag gemeten op een Apple Watch.

Apple Watch meest nauwkeurige hartslagmeter

Het onderzoek werd uitgevoerd door Cleveland Clinic, waar 50 gezonde testpersonen werden aangesloten op een elektrocardiograaf. Dit is een apparaat waarmee je ECG’s oftewel ‘hartfilmpjes’ maakt. De testpersonen moesten wandelen, rennen en rusten waarbij hun hartslag werd gemeten. De Apple Watch was daarbij het meest nauwkeurig, aldus Dr. Gordon Blackburn, directeur van de kliniek, die gespecialiseerd is in de revalidatie van hartpatiënten. Bij Polar H7 borstband ging de nauwkeurigheid omhoog naar maar liefst 99 procent, maar veel sporters vinden ze vervelend om te dragen.

polar hartslagmeter

In ruststand werkten alle hartslagmeters goed, maar naarmate de testpersonen zich meer gingen inspannen, bleek er meer variabiliteit in de metingen te ontstaan. “Bij de hogere activiteitsniveau’s zijn sommige polstechnologieën niet nauwkeurig genoeg”, aldus Blackburn. De Apple Watch en de Mio Alpha functioneerden het best. De Fitbit Charge HR onderschatte het hartslagritme tijdens lichte inspanning (84%), terwijl de Basis Peak juist een te hoge waarde liet zien (83%). Overigens is de Fitbit Charge HR inmiddels alweer opgevolgd door een nieuwer model, waar we eerder deze week een review over schreven: de Fitbit Charge 2:

Bekijk ook

Review: Fitbit Charge 2, de verbeterde versie van Fitbit’s bestverkochte fitnesstracker

Review: Fitbit Charge 2, de verbeterde versie van Fitbit’s bestverkochte fitnesstracker

Lees onze review van de Fitbit Charge 2, de opvolger van Fitbit’s bestverkochte fitnesstracker. Nu met meer functies, zoals intervaltraining en ademhalen.

Optische sensor meet bloedstroom
De hartslagmeters gebruiken optische sensoren om de bloedstroom op je pols te meten. Het nauwkeurig meten wordt een probleem als je hevig beweegt of als de hartslagmeter loskomt van de huid. Hoe Apple ervoor gezorgd heeft dat de metingen toch zo nauwkeurig mogelijk zijn is te lezen in een recent gepubliceerde patentaanvraag. Apple gebruikt de al langer bestaande photoplethysmogram-technologie (PPG), waarbij een lichtstraal op de huid schijnt. Bij de Apple Watch zijn er twee lichtbundels die gegevens verzamelen en vervolgens doorsturen naar een chip om met speciale algoritmes te worden vergeleken. Op die manier is het mogelijk om fysiologische veranderingen te zien, namelijke het uitzetten en weer krimpen van de bloedvaten. Ook wordt rekening gehouden met bewegingen van de smartwatch.

Apple Watch hartslagsensor

Ook al is de Apple Watch erg nauwkeurig, de onderzoekers vinden dat het nog steeds een consumentenapparaat is. Wil je om medische redenen je hartslag bijhouden, dan kun je beter een borstband gebruiken. Apple zou plannen hebben om het horloge wel geschikter te maken voor medisch gebruik en zou werken aan twee nieuwe apps: eentje om hartslagherstel na een training te meten en een andere om slaappatronen vast te leggen. Dat laatste zou hoog tijd worden, want de Apple Watch is een van de weinig wearables waarmee slaaptracking standaard nog steeds niet mogelijk is.

Bekijk ook

‘Apple wil HealthKit gebruiken voor diagnose met Apple Watch-gezondheidsapps’

‘Apple wil HealthKit gebruiken voor diagnose met Apple Watch-gezondheidsapps’

Met HealthKit worden veel gezondheidsgegevens verzameld, maar Apple wil dit verder uitbreiden. Apple werkt aan het verbeteren van HealthKit, waardoor er ook diagnoses gesteld kunnen worden. Twee nieuwe gezondheidsapps voor de Apple Watch dragen daar aan bij.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 11 reacties

  1. Dit is ook wel te zien aan de series 2. Blijkbaar was de eerste generatie sensor al zo goed dat deze niet per se een verbetering nodig had.

  2. Wat heb je aan slaaptracking als de watch ’s nachts opgeladen moet worden???

  3. @richard: Dan moet je zorgen dat hij overdag opgeladen is !!

  4. @richard: Ik dacht net hetzelfde. Gaan ze er toch eerst een deftige batterij moeten instoppen, dat hij langer dan 24 u meegaat

  5. @Fernand: ja dan mis je daar weer elke dag een stuk. Eens een uurtje om de 5 dagen of een uur of 2 elke 15u is toch wel een groot verschil.

  6. Ik gebruike mijn Applewatch tijdens het slapen. Je kan hem in de avond tijdens het douchen en in de ochtend tijdens het douchen en aankleden opladen. Zo mis ik geen belangrijke stukken in me dag.

  7. Deze resultaten verbazen me oprecht. Mijn ervaring is dat de Apple Watch tijdens mijn sportsessies compleet onbruikbaar wordt. Nu doe ik vooral veel bootcamp-achtige oefeningen met veel sprong-, burpee-, en krachtsoefeningen maar de Apple Watch is dan echt dramtisch slecht in het vastleggen van de juiste hartslag. Eerste model ben ik richting de Apple Store mee gegaan en heb het probleem aangegeven. Aantal zaken gereset maar hielp niet. Daarna is de Apple Watch vervangen voor een nieuw exemplaar. Zelfde euvel. Daarna een tijdje in contact gestaan met een Apple engineer die allerlei data heeft verzameld via diagnostisch programma op de Watch tijdens het sporten. Die data werd naar engineers gestuurd maar daar heb ik verder niks meer over gehoord. Al vrij snel een borstband gekocht om de workouts goed te kunnen meten en dat gaat nu perfect. Jammer dat het moet en blijf me een beetje misleid voelen door de gelikte sportvideo die destijds bij de introductie van de Apple Watch werd afgespeeld. Ook daar zie je mensen burpees maken en met touwen en dergelijke in de weer. Dat werkt dus niet. Was ook verbaasd dat er geen verbeterde hartslagmeters in de series 2 zit. In ieder geval niet iets waar ze melding van maken.

  8. Ik ben een hardloper en ik heb de Apple Watch altijd mee (nu al anderhalf jaar lang). Alleen gebruik ik de ingebouwde sensor nooit: onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Op droge pols in rust werkt het meestal. Van zodra je begin te lopen (zweet) valt de sensor uit en dit soms half uur lang. Om maar te zwijgen over de winterperiode.
    Apple verkoopt de watch als een sportief horloge. Knap ding, maar om te sporten koop je een Polar 4x goedkoper en 10x nauwkeuriger.

    In combinatie met de HR7 werkt de Apple watch wel goed. Tot dat je ook je Beats Bluetooth oortjes wil koppelen…. dan valt ook de HR7 soms weg.

    Voor 467€ zou het wel beter mogen mijn gedacht.

  9. @WvB22: helemaal mee eens.
    De resultaten betwijfel ik.

  10. Volgens mij is het een bekend fenomeen dat de Apple Watch wat dat betreft niet zo best werkt…

  11. Origineel geplaatst door WvB22
    Deze resultaten verbazen me oprecht. Mijn ervaring is dat de Apple Watch tijdens mijn sportsessies compleet onbruikbaar wordt. Nu doe ik vooral veel bootcamp-achtige oefeningen met veel sprong-, burpee-, en krachtsoefeningen maar de Apple Watch is dan echt dramtisch slecht in het vastleggen van de juiste hartslag. Eerste model ben ik richting de Apple Store mee gegaan en heb het probleem aangegeven. Aantal zaken gereset maar hielp niet. Daarna is de Apple Watch vervangen voor een nieuw exemplaar. Zelfde euvel. Daarna een tijdje in contact gestaan met een Apple engineer die allerlei data heeft verzameld via diagnostisch programma op de Watch tijdens het sporten. Die data werd naar engineers gestuurd maar daar heb ik verder niks meer over gehoord. Al vrij snel een borstband gekocht om de workouts goed te kunnen meten en dat gaat nu perfect. Jammer dat het moet en blijf me een beetje misleid voelen door de gelikte sportvideo die destijds bij de introductie van de Apple Watch werd afgespeeld. Ook daar zie je mensen burpees maken en met touwen en dergelijke in de weer. Dat werkt dus niet. Was ook verbaasd dat er geen verbeterde hartslagmeters in de series 2 zit. In ieder geval niet iets waar ze melding van maken.

    Inderdaad, dat zijn ook mijn ervaringen bij het fietsen. De meting van de watch zijn zeer onbetrouwbaar.
    Zodra je koppelt met een hartslagband, ik heb er eentje van € 12,95, doet hij het onnavolgbaar perfect. Heerlijk om nu maar één horloge te hebben en niet meerdere ook voor het sporten.
    Ik heb nog wel problemen met de verwerking van de gegevens, bijvoorbeeld het gps-tracken (ik heb altijd mijn telefoon bij me voor nood) en de verdere toegankelijkheid van de metingen, zodat je leuke grafiekjes krijgt zoals bij runtastic, die ontbreken nog. Een simpele .gpx export zou fijn zijn.
    Runtastic heb ik moeten verwijderen, twee redenen, het slurpte mijn batterij leeg (van de watch én de telefoon) en het is bekend dat ze je gegevens verkopen aan derden, daar heb ik niet zoveel mee.
    Natuurlijk weet je ook niet precies wat Apple ermee doet, maar op een of andere manier heb ik daar toch wat meer vertrouwen in.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.