Onderzoek: ‘iPad verbetert schoolprestaties nauwelijks’
Sinds de opkomst van de Steve Jobsscholen wordt er veel gepraat over de invloed die iPads op schoolprestaties hebben. Zijn kinderen beter of juist slechter af, als ze de hele dag gebruik maken van iPads? Volgens het onderzoekscentrum van het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam is er geen effect te merken op de schoolprestaties van scholieren in het voortgezet onderwijs. Wel blijkt de iPad een positief effect te hebben op de motivatie van leerlingen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Kennisnet en had betrekking op vier apps op het gebied van rekenen en taal.
Maar er is dus ook reden tot enige zorg: uit het onderzoek van het Kohnstamm Instituut blijkt dat de iPad-apps nauwelijks de prestaties van leerlingen verbeteren. Waarom zou je dan nog fors geld investeren in tablets? Want ook het effect op motivatie is lang niet bij elk schoolvak merkbaar. Het Kohnstamm Instituut schrijft:
Uit de interviews kwam naar voren, dat men in het algemeen nog geen effecten van gebruikte applicaties op prestaties van leerlingen verwachtte, maar wel op de motivatie van leerlingen. Deze verwachting bleek maar beperkt uit te komen; slechts één applicatie, een app voor rekenen in het voortgezet onderwijs, bleek een positief effect op de motivatie van leerlingen te hebben. Bij twee applicaties voor het vak Engels in het basisonderwijs en een applicatie voor Duits in het voortgezet onderwijs werden geen positieve effecten op motivatie gevonden.
Scholen zijn met tablets gaan werken om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij de informatiemaatschappij. Daarbij bleek dat vooral in het basisonderwijs problemen optraden met infrastructuur. Het ging daarbij ook vaak om kleinschalige pilots. In het voortgezet onderwijs traden minder infrastructurele problemen op, blijkt uit het onderzoek. Het Kohnstamm Instituut interviewde zowel schoolleiders als leraren. Voor €10 kun je het hele rapport downloaden via de website van het Kohnstamm Instituut.
Er loopt ondertussen ook nog een onderzoek naar de effectiviteit van Steve Jobs-scholen, dat wordt uitgevoerd door de Onderwijs Innovatie Groep en het Welten-instituut van de Open Universiteit.
afbeelding via Shutterstock (shutterstock_298878554)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Nou, ik zie wel degelijk voordeel. Ik weet nu nóg precies hoe zwaar mijn boekentas ’s maandags was in de brugklas in 1985…
Dat lijkt mij genoeg. Ook al zijn de prestaties gelijk, dan zijn er alsnog meer voordelen.
Het is nu natuurlijk nog in een vroeg stadium. Maar als uitgevers van schoolboeken echt kunnen gaan investeren in mooie goede en interactieve boekapps kan het hooguit beter worden.
Zolang het niet slechter is dan zonder iPads zie ik geen reden om geen iPads te gebruiken.
Waarom zouden de prestaties beter worden bij gebruik van een product van Apple? Ik zie de causaliteit niet zo.
#wat ibl zegt.
Ik dacht ook gelijk aan de soms 20kilo zware rugtassen
Moet de titel niet zijn:
Onderzoek: ‘4 onderzochte apps verbeteren schoolprestaties nauwelijks’
(Red.) Verduidelijkt in de intro.
Het hele probleem met het “meten” in het onderwijs (en elders), is dat je krijgt wat je meet. Er wordt gemeten of de leerlingen betere cijfers halen (in traditionele testen). De status quo wordt gebruikt als gouden standaard van hoe het ideaal zou moeten zijn. Wat je je zou moeten afvragen is of je leerlingen krijgt die beter zijn voorbereid op de wereld van nu. Maarja, dat zit niet in de standaard examens, en kan je dus niet zo eenvoudig meten…
Ik denk niet dat dit onderzoeksresultaat nu direct door Maurice de Hond onderschreven wordt.
Maar dat komt wellicht doordat bij onderzoek in opdracht van initiatiefnemers of belanghebbenden zelf de cognitieve dissonantie vaak toeneemt.
Dat is wel bewezen.
Ik heb naar aanleiding van jullie artikel het onderzoek gelezen en ik ben het met de opmerking van Mark eens.
In de conclusies van het onderzoek staat namelijk het volgende: ‘Claims omtrent prestatieverbetering als gevolg van het gebruik van tablets zijn niet onderzocht, met name omdat respondenten in de interviewronde hierover weinig tot geen verwachtingen hadden. Dat wil zeggen: zij achten het veel te vroeg om dergelijke effecten te kunnen vinden.’
Mijn zoon doet zo iPad klas, enige voordeel is de niet zware wegende boekentas, nadeel je kan niet gelijk met je leerboek en werkboek werken, niet alle uitgevers up to date, word wel heel hard aan gewerkt.
Als het internet uitvalt hebben ze een probleem, maar al met al, ik ben wel voor.
Minder gewicht, minder milieubelasting, snelle revisies / aanpassingen van lesmateriaal mogelijk, animatie, interactie, 3D… Hoe kan het NIET beter zijn dan mijn schooltijd?
Verwacht niet te veel mooie dingen in de toekomst:
De Nederlandse markt is te klein voor mooie 3D animaties en filmpjes. Dat soort zaken is veel duurder om te maken dan lesstof op basis van tekst. Ieder hoofdstuk van een lesmethode voor alle schooljaren voorzien van een filmpje, 3D model of iets dergelijks kost erg veel geld dat niet wordt terugverdiend .
Dus ik zou ook in de toekomst niet te veel spectaculairs verwachte in Nederlandse producten voor scholieren/studenten.
Ik heb het een aantal jaar gedaan, maar de markt is hier te klein. Uitgevers kunnen het zich niet veroorloven.
Scheelt een hoop gewicht plus goede zaken voor de brillenboer al die bijziende kinderen
De tijd dat kinderen vandaag de dag naar een schermpje zitten te kijken is in mijn ogen beangstigend aan het worden. En niet alleen kinderen…