Daarmee doet Siri het beter dan Amazons spraakassistent Alexa, dat van de 800 testvragen net iets minder dan 80 procent goed beantwoordde. Maar Siri doet het dan weer minder dan Google Assistent. De spraakassistent van Google had op bijna 93 procent van alle vragen een goed antwoord paraat, waarmee het gat met Siri relatief groot is. Het gaat hier om de Amerikaans-Engelse versie van Siri. Uit het onderzoek zijn helaas geen conclusies te trekken of de Nederlandse Siri ook zo’n vooruitgang heeft geboekt.
Alexa maakt grote sprongen
Het onderzoeksbureau Loup Ventures onderzoekt elk jaar hoe effectief de Engelstalige spraakassistenten zijn van Google, Apple en Amazon. De top drie is ten opzichte van vorig jaar hetzelfde gebleven. Alleen heeft Google Assistent de voorsprong op Siri vergroot, van zeven procentpunt naar tien procentpunt. Maar de klapper komt van Alexa, die vorig jaar op slechts 6 op de 10 vragen een juist antwoord gaf, terwijl het in het onderzoek van dit jaar 8 op de 10 is.
De 800 vragen waren onderverdeeld in vijf categorieën, met vragen als:
Plaatselijk: wat is een leuke koffietent in de buurt?
Online winkelen: koop extra keukenrollen?
Navigatie: hoe kan ik met de bus naar het centrum?
Informatie: tegen wie speelt sportteam de Twins vanavond?
Opdracht: herinner me eraan om vanmiddag om twee uur Jerome te bellen.
In vier van de vijf categorieën scoorde Google Assistant als beste. Alleen bij ‘Opdrachten’ kwam Siri als beste uit de bus, waarbij blijkt dat Apple als beste zijn besturingssysteem op spraakbediening heeft afgestemd. Bij ‘Online winkelen’ zit Google Assistent ver boven de rest, met een score van 92 procent, en 71 procent voor Alexa. Siri bungelt hier achteraan met 68 procent.
Privacy
Als je alleen kijkt naar of een spraakassistent de vragen ook begrijpt, dan zitten ze alle drie op (bijna) honderd procent. De uitdaging voor de drie zit dan ook vooral in het goed begrijpen van de vragen en opdrachten. Hiervoor werden tot voor kort echte opnames van gebruikers ingezet om de techniek hierachter te verbeteren. Maar na twijfels rond privacybescherming zijn zowel Google als Apple hier recent tijdelijk mee gestopt.
De test ging trouwens alleen over de spraakassistenten van smartphones. Spraakapparaten als de HomePod van Apple, Google Home en Amazon Echo zijn hier niet in meegenomen.
Hoe zijn jouw ervaringen met Siri? Gebruik je het vaak? En hoe vaak snapt Siri niet helemaal wat je zegt?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Fantasievriendjes, Simone Biles, Olivia Rodrigo en meer (02-11)
- Apple TV+ bestaat 5 jaar: eigenzinnige aanpak, toch succesvol (01-11)
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
- Apple Kaarten vanaf nu veel gedetailleerder in Amsterdam: zo zien de verbeterde kaarten eruit (23-10)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 14 reacties