Onderzoek VS: ‘Apple misbruikt App Store-monopolie’

‘Willekeurige regels en wurgcontracten’
Bedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon zijn te machtig geworden, concludeert een Amerikaans rapport. Een commissie die zich boog over oneerlijke concurrentie, vindt dat Apple met de App Store een monopolie heeft opgebouwd. En dat is ongewenst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Amerikaans onderzoek naar machtsmisbruik

Een paar maanden geleden konden we live meekijken naar de hoorzitting met Tim Cook, Mark Zuckerberg en andere kopstukken van de vier grote techbedrijven voor een Amerikaans comité moesten verschijnen. Het ging om de commissie van het Huis van Afgevaardigden dat onderzoek doet naar de macht van grote techbedrijven. Inmiddels is het 449 pagina’s tellende rapport klaar en daarin ziet het er somber uit voor de grote bedrijven. De commissie vindt dat Apple, Facebook, Google en Amazon te machtig zijn geworden en niet actief moeten zijn op marktplaatsen die ze zelf beheren.


Een voorbeeld daarvan is Amazon: handelaren kunnen hun producten via Amazon aanbieden, maar merken daarbij dat ze opeens concurrentie kunnen krijgen van soortgelijke producten die door Amazon zelf zijn gemaakt. Als beheerder van het platform heeft Amazon veel meer data en weet precies wat wel en niet verkoopt. En Google beheert een marktplaats voor advertenties, waarin het voor deelnemers onmogelijk is om Google te verslaan.

Bekijk ook

Tim Cook WWDC 2020

Dit moet je weten over de Amerikaanse hoorzitting met Tim Cook en andere tech-CEO’s

Zet de zakken chips en popcorn maar klaar, want om 18:00 uur Nederlandse tijd kun je kijken naar een historische hoorzitting, waarin de grote techbedrijven uitleg moeten geven. Waar draait het allemaal om en hoe kun je het live volgen? Dat lees je hier!

‘Apple sluit bepaalde apps buiten’

Bij Apple gelden andere bezwaren: door de macht die het bedrijf over de App Store heeft, kan het de kansen van een app maken of breken. Als poortwachter heeft Apple alle macht over de softwaredistributie op iOS-apparaten, omdat het de enige manier is om apps aan te bieden. De 30% afdracht aan Apple stelt het bedrijf in staat om bovengemiddelde winsten te maken met de App Store en Services. Ook vond het comité bewijs dat bepaalde apps worden buitengesloten. Zo verwijderde Apple apps voor ouderlijk toezicht die concurreerden met de Schermtijd-functie. Tijdens het reviewproces van apps worden regels willekeurig toegepast, of op een zodanig manier dat ze in het voordeel van Apple werkten.

App Store privacy info iOS 14

Oliebaronnen en spoorwegmagnaten

Het rapport wijst erop dat bedrijven zelf gebruik maken van marktplaatsen die zij zelf beheren en dat dit niet altijd eerlijk gebeurt. “Ze kunnen regels voor anderen maken, maar zelf volgens andere regels spelen.” Ook zijn de bedrijven zo rijk geworden, dat ze gemakkelijk rivalen uit de weg kunnen ruimen door ze op te kopen. De commissie maakt een vergelijking met de tijd van oliebaronnen en spoorwegmagnaten. Apple en Google waren ooit start-ups die lieten zien hoe het anders kan, maar nu zijn het monopolies geworden, die met wurgcontracten en oneerlijke regels concurrenten onder de duim houden.

App Store gouden icoon

Apple heeft in een reactie gezegd (volledige reactie verderop), dat ze de conclusies van de hand wijzen. De App Store zou juist nieuwe markten, diensten en producten mogelijk maken en de ontwikkelaars profiteren daar alleen maar van. Ook de andere bedrijven hebben gereageerd, waarbij Facebook vindt dat overnames juist goed zijn voor innovaties. Amazon denkt dat het platform kleine ondernemers juist bescherming biedt. En Google vindt dat miljoenen Amerikanen profiteren van Google-diensten, waarin miljarden aan investeringen zijn gepompt.

De Democratische leden in de commissie adviseren om verdere uitbreiding van de dominante platformen te voorkomen, bijvoorbeeld door bedrijven gedwongen op te splitsen. De Republikeinen in de commissie zijn het daar niet unaniem mee eens. Bij overnames zouden bedrijven voortaan moeten bewijzen dat de overname niet schadelijk is voor de marktpositie. Nu ligt de bewijslast nog bij de mededingingsautoriteiten, die volgens de sommige leden van de commissie meer macht zouden moeten krijgen. Het rapport heeft mogelijk invloed op andere onderzoeken naar de grote techbedrijven, maar het kan nog wel even duren voordat de Amerikaanse wetgeving wordt aangepast – als dat überhaupt gebeurt.

Hieronder kun je de volledige reactie van Apple lezen:

We have always said that scrutiny is reasonable and appropriate but we vehemently disagree with the conclusions reached in this staff report with respect to Apple. Our company does not have a dominant market share in any category where we do business. From its beginnings 12 years. ago with just 500 apps, we’ve built the App Store to be a safe and trusted place for users to discover and download apps and a supportive way fro developers to create and sell apps globally. Hosting close to two millions apps today, the App Store has delivered on that promise and met the highest standards for privacy, security and quality. The App Store has enabled new markets, new services and new products that were unimaginable a dozen years ago, and developers have been primary beneficiaries of this ecosystem. Last year in the uNited States alone, the App Store facilitated $138 billion in commerce with over 85% of that amount accruing solely to third-party developers. Apple’s commission rates are firmly in the mainstream of those charged by other app stores and gaming marketplaces. Competition drives innovation, and innovation has always defined us at Apple. We work tirelessly to deliver the best products to our customers, with safety and privacy at their core, and we will continue to do so.

Hieronder kun je het rapport lezen:

Investigation of Competitio… by Mikey Campbell

Reacties: 11 reacties

  1. Ik vind dit bij Apple toch altijd wat lastiger, omdat bij Apple geen sprake is van een monopoliepositie. Tenzij je die AppStore zo wil zien, maar die heeft vooral veel voordelen, en je kunt het weten als je met Apple in zee gaat.

    Dat hele opsplits verhaal zie ik ook niet gebeuren, vraag me af hoe ze dat voor zich zien.

  2. Uiteraard vinden ze allemaal dat ze t zelf goed doen. Slager keurt zijn eigen vlees 🥩!

  3. Wat ik me afvraag is in hoeverre de huidige manier waarop Apple met zijn macht om gaat echt marktpartijen uitsluit. Dat ze de mogelijkheid hebben hier heel veel verder te gaan dan ze nu doen is wel een dingetje. Er hoeft per slot van rekening maar een kleine verandering in de leiding van Apple plaats te vinden, om heel anders met die machtspositie om te gaan. Dit geldt zowel voor de app-markt als voor de serviceverlening aan de consumenten. Hoe borg je dat een bedrijf met dergelijke commerciële belangen en macht maatschappelijk gezien op het rechte pad blijft?

  4. Als Apple de regels echt willekeurig toepast is als dingen niet voor hun uitkomen is het inderdaad wel machtsmisbruik door hun monopolie positie.
    Als ze gewoon de regels al hebben en iemand dan word afgekeurd vind ik het geen machtsmisbruik.
    Ik ben wel benieuwd welke regels in de loop van de tijd gewijzigd zijn en nadelig voor de ontwikkelaars of consument.

    Maar ik vind ook dat Amerika, Rusland, China, Europa te veel macht hebben gaan we daar ook wat aan doen?

  5. Ik vind dat Apple zijn machtspositie niet misbruikt. Door middel van eigen app store en eigen systeem te gebruiken houden zij de controle over een zo goed mogelijk en betrouwbaar systeem met een eenheid. Dat is ook de reden dat ik voor Apple kies en niet de concurrent. Apple heeft een hoge standaard wat betreft eenvoud costumerexperience. Door dit zelf in de hand te houden, zorgt Apple ervoor dat dit niet verloren gaat.
    Of gaan ze bij de Albert Heijn ook zeggen wat ze in de winkel moeten aanbieden en op welke manier?

  6. Ieder zijn mening: Apple is wel degelijk een macht misbruiker. Waarom geven ze de consument nog steeds maar een jaar support. Dit is wettelijk 2 jaar. En ook pushen ze veel te veel met de Apple care garanties.

  7. Wat veel mensen hier vergeten, is dat Apple een marktaandeel van +80% heeft in de VS (waar in de EU Android 80%). Dus van een monopolie positie is dan ook zeker sprake. Ansich geen probleem, waar het niet dat vele services en app ontwikkelaars klagen over wurgcontracten. Dan is er dus echt een probleem. Laat Apple gewoon de beste apps en services maken op haar eigen platform en dan kan elke dev en elke service concurreren met Apple’s eigen stack. De enige winnaar hier zijn wij, de consumenten.

  8. @Sander: Ik heb gewoon 2 jaar garantie hoor
    Of Apple nu 1 jaar of zegt je krijgt geen garantie maakt niet uit, dit is gewoon wettelijk hier geregeld.

  9. @Daan: opslitsen… zeker net zoals Google (Alphabet) dit doet? Dan zie je door de bomen het bos niet meer.

  10. Origineel geplaatst door Sander
    Ieder zijn mening: Apple is wel degelijk een macht misbruiker. Waarom geven ze de consument nog steeds maar een jaar support. Dit is wettelijk 2 jaar. En ook pushen ze veel te veel met de Apple care garanties.

    In welke wereld leef jij?
    Hoe kom je aan één jaar?

  11. Als ik mijn geld wil verdienen door voort te bouwen op het succes van andermans product, dan moet ik de gevolgen van mijn vrije keus aanvaarden, en niet zeuren. – Dat lijkt mij de insteek in de USA. Als Europeaan zou ik “gevolgen” vervangen door “voorzienbare gevolgen”.
    Wil ik die gevolgen niet, dan moet ik andere inkomsten zoeken.

    En ja, de geschiedenis leert, dat eerder handelaren rijk worden dan makers.