Deze app test mensen op bloedarmoede door een foto te maken

Onderzoekers aan de Emory University hebben een app ontwikkeld die mensen op bloedarmoede kunnen testen door het maken van een foto van de nagels.

Volgens schattingen lijden twee miljard mensen wereldwijd aan bloedarmoede. Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld een tekort aan ijzer. Heb je last van bloedarmoede, dan ben je bijvoorbeeld sneller moe, heb je vaak hoofdpijn en kan je kortademig zijn. Wilbur Lam en zijn collega-onderzoekers bij de Emory University hebben een app gemaakt die bloedarmoede vast kan stellen door een foto te maken van de vingernagels.

App test op bloedarmoede via vingernagels

De app werkt relatief eenvoudig. Je start de app op en maakt vervolgens een foto van je vingernagels. De app analyseert onder andere de kleur van je nagels en schat het hemoglobineniveau. Hemoglobine is een eiwit dat in het bloed van de mens voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor een groot deel gevuld met hemoglobine. Bij bloedarmoede is sprake van een te laag aantal rode bloedcellen, waardoor dus uit het hemoglobinegehalte geschat kan worden of er sprake is van bloedarmoede.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De onderzoekers hebben de app getest onder 337 mensen met verschillende condities. 72 testpersonen zijn gezond en dienen als controle voor het onderzoek. Volgens de onderzoekers presteerde de app beter dan artsen die via een fysiek onderzoek het hemoglobineniveau vaststellen. Het meten van dit gehalte via een bloedtest is nog altijd het beste, maar de app werkt volgens de makers net zo goed of zelfs beter dan sommige door de FDA goedgekeurde tools die nu verkrijgbaar zijn.

Een dergelijke app maakt het testen op bloedarmoede een stuk toegankelijker. We zien de laatste jaren dan ook steeds vaker medische toepassingen voor apps en wearables. Apple heeft bijvoorbeeld ResearchKit, waarmee apps op een grotere schaal wetenschappelijk onderzoek kunnen doen naar allerlei ziektes. In onze lijst met ResearchKit-apps vind je enkele voorbeelden.

https://www.iculture.nl/gids/researchkit-apps-onderzoek-ziektes/

De app is ontwikkeld voor zowel iOS als Android met behulp van Android Studio en Apple’s Xcode. Op dit moment is de app niet beschikbaar voor het gewone publiek, maar het laat wel zien wat er allemaal mogelijk is met de sensoren en camera’s van je iPhone.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.