Het Agentschap Telecom heeft in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek gedaan in hoeverre je als bewoner van de grensstreek kans hebt om per ongeluk te roamen op een buitenlands netwerk. Bij het bellen zullen grensbewoners waarschijnlijk nog wel opletten of ze het logo van hun eigen provider in beeld zien. Maar bij het automatisch ophalen van e-mail kan het zomaar gebeuren dat je op het ‘verkeerde’ netwerk zit te roamen. Het Agentschap ontdekte namelijk dat je een grotere kans hebt om ongewenst te roamen op het UMTS-netwerk dan op het GSM-netwerk.
Het Agentschap voerde metingen uit op 30 grensovergangen met België en Duitsland. Ook voerden ze metingen uit op zeven plekken op een afstand van 15 kilometer vanaf de Duitse en Belgische grens.
De kans op ongewenst roamen blijkt echter mee te vallen, ontdekte het Agentschap. De kans is het kleinst bij T-Mobile: de kans op ongewenste roaming ligt tussen 0 en 9 procent. KPN en Telfort haalden een iets hogere score: 0 tot 14 procent. Bij Vodafone is de kans het grootst: je hebt bij deze provider tussen 3 en 24 procent kans dat je onbedoeld aan het roamen bent. Maar Vodafone gaat er iets aan doen: ze komen binnenkort met een grensabonnement. KPN heeft al een buurlandbundel geïntroduceerd.
Dat ongewenst roamen via UMTS-netwerken vaker voorkomt dan via het GSM/GPRS-netwerk is een probleem dat zichzelf meestal vanzelf oplost. Bij een zwakker wordend UMTS-signaal vallen veel toestellen in eerste instantie terug op GSM/GPRS; en dat is vaker een mast van de eigen aanbieder. Alleen wanneer een toestel alleen UMTS-verbindingen toestaat, loop je grotere risico’s.
Als iPhone-gebruiker zou je de kans op ongewenst roamen kunnen verkleinen door de 3G-verbinding uit te schakelen als je in de buurt van de grens bent, maar dat hoeft niet: de iPhone valt immers ook vanzelf terug op GPRS als UMTS te zwak wordt en je kunt vrij gemakkelijk dataroaming via de instellingen uitschakelen.
Via: Automatiseringgids
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 16 reacties