Ontwikkelaar omzeilt sluitergeluid iPhone met slimme hack
Als je een foto met je iPhone maakt hoor je een speciaal geluid om aan te geven dat de foto wordt gemaakt. Door het volume van je toestel te dempen, kun je ervoor zorgen dat het sluitergeluid niet te horen is. Handig als je in een volle zaal tijdens een presentatie een foto wilt maken bijvoorbeeld. Voor Japanse iPhone-gebruikers ligt dat een beetje anders. Wetgeving bepaalt dat alle smartphones die daar verkocht worden – dus ook de iPhone – door geluid kenbaar moeten maken dat er een foto wordt gemaakt. Stiekem foto’s maken is er dus niet bij en dempen heeft al helemaal geen zin. Een ontwikkelaar heeft nu een slimme oplossing bedacht waardoor het sluitergeluid niet meer te horen is, ook al is het geluid van de iPhone niet gedempt.
Ze maken gebruik van een technologie die door fabrikanten van koptelefoons al langer wordt gebruikt: anti-geluid of geluidsonderdrukking. Hierdoor kun je ongestoord naar je muziek luisteren zonder dat je last hebt van omgevingsgeluid. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt door stealth bommenwerpers, die daardoor niet op de radar zichtbaar zijn.
Kort gezegd komt het op het volgende neer: de ontwikkelaar heeft het originele geluidsbestand, dat bij het maken van een foto wordt afgespeeld, zo bewerkt dat exact het tegenovergestelde geluid wordt geproduceerd. Geluid bestaat uit geluidsgolven en die worden visueel gemaakt in de vorm van een spectrum zoals hieronder te zien is. Boven staat het originele bestand; onder het bewerkte bestand. Exact het tegenovergestelde van het origineel.
Vervolgens kun je het gemanipuleerde geluidsbestand gebruiken in een app. Het is dan alleen nog een kwestie van goed timen. Het bewerkte geluidsbestand en het originele iOS-bestand moeten exact tegelijkertijd worden afgespeeld. De oplossing wordt in detail op het ontwikkelaarsforum Stackoverflow uitgelegd. Ontwikkelaars kunnen het zelf uitproberen via GitHub. Het is overigens nog maar de vraag of een app die deze hack gebruikt door Apple zal worden goedgekeurd.
Via iPhone-ticker.de
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Komkommertijd, dus we noemen alles een hack en doen net alsof het héél boeiend is!
Zit de Iphone op stil en je hebt geen sluiter geluid… waarom dan een app?
Lees.. iets met Japan?
Of je houdt je vinger op de speaker…
Lees het artikel en reageer dán pas, C.
Lijkt me een initiatief van korte adem.. Zal niet lang duren alvorens hun wet dit soort “praktijken” ook zal verbieden.
Hebben ze geen jailbreak in Japan tegenwoordig?
Eh.. Volgens mij heeft het niet zichtbaar zijn van stealth vliegtuigen op de radar ,niks met geluidsgolven te maken. Maar heeft dit te maken met de de vormen van het toestel, die geen radargolven terugkaatsen, en radar absorberende verf op het toestel. Het is wel zo dat men ook de techniek gebruikt om militair materieel stiller te maken. Als ik r helemaal naast zit , hoor ik t graag..
Het zou wel zo kunnen zijn dat bij stealth vliegtuigen anti-geluid wordt gebruikt om het geluid van de straalmotoren te dempen. Maar dat is een wilde gok, ik heb me niet in de materie verdiept… Voor de rest, kwa radar-stealth, heb je helemaal gelijk.
En wat dacht je van oordopjes in en dan foto maken? Hoor je ook geen geluid (behalve door je dopjes dan)…
Vermoedelijk zal die workaround ook niet werken, gezien de wetgeving. iPhone op mute zetten helpt immers ook niet, om die reden. Het geluid MOET te horen zijn (dus dan denk ik ten allen tijde via de speakers)
Dit dacht ik ook meteen! Ik houd wel eens per ongeluk een vinger op de speaker, en zit me vervolgens af te vragen waarom er geen geluid is (bijv bij een filmpje :D)
Kortom; dat werkt perfect.
@redactie: misschien natuurkundig fenomeen ’tegenfase’ even noemen? Die leggen jullie namelijk al uit, en het heeft dus een naam 😉
OT: gewoon je vinger op de luidspreker helpt toch een heel eind??
Tang! Varken!
Dat dacht ik ook ja. Er zijn bijvoorbeeld helicopters die het gebruiken omdat het geluid van de rotorbladen een bepaald patroon heeft. Als je het geluid daarvan in tegenfase afspeelt, wordt het behoorlijk gedempt. Zal niet helemaal stil zijn omdat de bron niet hetzelfde punt is, maar je komt behoorlijk in de buurt. In ieder geval als je nog wat verder verwijderd bent, je wordt later opgemerkt waardoor je het voordeel van de verrassing hebt.
Noem eens zo’n helicopter? Blue Thunder en Airwolf tellen niet.
@Domtoren:
Euh apache?