iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

Ontwikkelaars kritisch over voorwaarden App Store

Ontwikkelaars klagen op TUAW over de betaaldrempel van $250 die Apple hanteert, maar eigenlijk zijn beperkingen rond trialversies, meermaals downloaden en beveiliging veel vervelender voor ontwikkelaars én gebruikers.

iPhone 3GDe Apple Store betaalt ontwikkelaars pas uit als ze $250 hebben verdiend aan applicaties en dus $833 $361 omzet hebben gemaakt. Sommige ontwikkelaars schijnen daar niet blij mee te zijn: dat betekent dat je bij een applicatie van $0,99 moet wachten totdat 361 mensen de applicatie hebben gekocht. Vooral voor kleine, onafhankelijke ontwikkelaars zou dat oneerlijk zijn, want ze moeten lang wachten tot ze de $99 die ze in het iPhone Developer Program hebben geïnvesteerd terug hebben verdiend. Intussen trekt Apple lekker rente van de openstaande tegoeden.


Dat standpunt is onder andere op TUAW te lezen. Toch is het vanuit Apple gezien wel te begrijpen: het is ondoenlijk om ontwikkelaars die maar een paar cent hebben verdiend, maandelijks uit te keren. Er zullen ook ontwikkelaars zijn die zinloze applicaties uitbrengen, of die hun applicaties na verloop van tijd niet verder ontwikkelen waardoor ze verouderd raken. Voor die ontwikkelaars is het Developer Program niet interessant meer, waardoor ze vanzelf afdruipen. Op het geld dat voorlopig nog niet wordt uitgekeerd ontvangt Apple inderdaad rente, waardoor ze feitelijk meer dan 30% verdienen aan een applicatie. Google doet overigens hetzelfde met AdSense: er zijn tienduizenden, misschien zelfs wel miljoenen websitebeheerders die nog nooit de grens van $100 hebben gehaald.

Zijn die betalingsvoorwaarden de grootste ergernis? We gingen zelf maar eens op onderzoek uit en ontdekten dat er wel grotere ergernissen zijn, zoals het feit dat ze in de App Store geen trialversies kunnen aanbieden. Daardoor zullen gebruikers aarzelen om $30 te betalen voor een applicatie die ze niet eerst kunnen uitproberen. Een alternatief is om van elke applicatie twee versies uit te brengen: een gratis light-versie die vooral bedoeld is om de applicatie te leren kennen en een betaalde pro-versie die wel alle functionaliteit bevat. Ook kunnen ontwikkelaars de URL van hun website opnemen, waar ze screenshots en demovideo’s van de applicatie kunnen laten zien.

Applicaties zijn straks gebonden aan je IMEI-nummer, wat betekent dat je ze niet zomaar met anderen kunt uitwisselen. De ontwikkelaar levert de applicatie onbeveiligd en volledig functionerend in bij de App Store en Apple zorgt ervoor dat de applicatie wordt voorzien van FairPlay-DRM. Of dat ook betekent dat je bij omruilen van je iPhone (of het kopen van een nieuwe) alle software weer opnieuw moet kopen, is nog even de vraag. “Nee natuurlijk niet!” zou je denken. Maar bij het kopen van muziek via iTunes krijg je ook maar één keer de kans om muziek te downloaden.

De voorwaarden van Apple bevatten overigens ook een clausule, dat mocht de FairPlay-beveiliging door iemand als DVD Jon worden gekraakt, dat ontwikkelaars niet bij Apple hoeven aankloppen voor gederfde inkomsten. Kortom: Apple dicteert de beveiliging, de ontwikkelaar moet de risico’s maar accepteren als het misgaat. Natuurlijk heeft Apple er zelf ook geen belang bij dat deze business van $1,2 miljard misloopt dus ze zullen redelijk gemotiveerd zijn om lekken snel te dichten.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.