Apple heeft Face ID zo gemaakt dat alleen data op het toestel zelf wordt bewaard. De privacy is daarmee goed geregeld. Maar dat geldt niet voor de gezichtsdata die je met derde partijen deelt.
50 gezichtsuitdrukkingen
Apple liet afgelopen september tijdens de keynote zien hoe apps zoals Snapchat gebruik kunnen maken van je gezichtsdata. Dit is vooral bedoeld als vermaak, zoals het plakken van een masker op je gezicht of een karakter die jouw gezichtsuitdrukkingen nadoet. Daarvoor krijgen ontwikkelaars toegang tot bepaalde gezichtsdata, als de gebruiker daarmee instemt. Ze mogen de data niet aan derde partijen verkopen, zo staat in het contract dat Reuters in handen kreeg. De appmakers krijgen een ruwe kaart van het gezicht van de gebruiker en de data van 50 gezichtsuitdrukkingen. Ze hoeven die data niet lokaal op het toestel te laten staan, maar kunnen het ook uploaden naar hun eigen servers. Met die data kunnen ze bijvoorbeeld kijken welke gezichtsuitdrukkingen het meest populair zijn, zodat ze daarop kunnen inspelen.
Met die data kun je niet een compleet gezicht reconstrueren en je kunt het ook niet gebruiken om een toestel te ontgrendelen. Maar het zijn misschien wel gegevens die je liever niet overal op servers van willekeurige bedrijven wilt hebben staan. Je zult dus ook als gebruiker je verantwoordelijkheid moeten nemen. Misschien ben je sceptisch over partijen als Facebook en Google, maar het zijn vaak plotseling populaire eendagsvliegen waarbij mensen wel eens de mist in gaan.
Privacygroepen zoals de American Civil Liberties Union en het Center for Democracy komen nu al in opstand, want ze vragen zich af hoe goed Apple de privacyregels kan handhaven, als ontwikkelaars vrij over de gezichtsdata kunnen beschikken. Volgens Apple is er niets aan de hand. De wiskundige weergave van het gezicht is nodig om een toestel te kunnen ontgrendelen en die data krijgen de ontwikkelaars niet. Ze krijgen alleen een visuele 3D-kaart. Je zou het kunnen vergelijken met beveiligingscamera’s die constant je doen en laten volgen als je door de stad loopt. Ook daarmee is iemands gezicht te achterhalen, maar de beelden zijn niet nauwkeurig genoeg om een persoon te klonen.
Reacties op advertenties
De privacy-organisaties hebben het niet over gluren door de overheid, maar zijn bang voor misbruik door marketeers. Bedrijven zouden je gezichtsuitdrukkingen kunnen vastleggen om te onderzoeken hoe mensen reageren op advertenties en andere commerciële uitingen. Apple’s regels verbieden dat, maar het is moeilijk om er controle op uit te oefenen.
Wees dus bewust als je binnenkort een van de vele leuke gezichtsmasker-apps op je gloednieuwe iPhone X probeert.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Face ID
Ontdek hoe Face ID werkt, de gezichtsherkenning op de iPhone en sommige iPads. Met Face ID ontgrendel je je toestel, doe je betalingen met Apple Pay, log je in in je bankieren- of wachtwoordenapp en meer. Hoe kun je Face ID gebruiken met en zonder aandacht, wat is het verschil met Touch ID en is Face ID wel veilig? Je leest het hier!
- Alles over Face ID
- Face ID instellen op iPhone en iPad
- Face ID gebruiken zonder aandacht
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen?
- Face ID onopvallend uitschakelen
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Face ID gebruiken voor inloggen bij websites
- Face ID gebruiken met zonnebrillen
- Tweede gezicht instellen voor Face ID
- Face ID met mondkapje of andere gezichtsbedekking gebruiken
Reacties: 15 reacties