Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Oordopjes van de toekomst: deze ontwikkelingen komen eraan

Er staan ons spannende ontwikkelingen te wachten als het om oordopjes gaat. Met Aptx, Bluetooth 5, BLE en hearables krijg je meer functies, een langere gebruiksduur en een beter geluid.

Als Apple-gebruikers zijn we passioneel over onze oordopjes. Het geluid moet perfect zijn, de verbinding mag niet stotteren en liefst moeten ze er ook nog een beetje cool uitzien. Toch zijn oordopjes nog lang niet uitontwikkeld en er is dan ook nog genoeg om naar uit te kijken.


AirPods met iPhone

Toekomst van oordopjes

We kijken op iCulture vooral naar de ontwikkelingen in de Apple-producten zelf. Maar er is nog iets waar bijna iedere Apple-bezitter een mening over heeft: oordopjes. Of het nu draadloze oordopjes zijn zoals de AirPods of dat ze grote oorschelpen hebben zoals de Beats: we gebruiken ze dagelijks. Veel iCulture-lezers gebruiken de oordopjes die standaard in de doos zitten, zo bleek onlangs uit onze poll. Maar als je naar de toekomst kijkt is er genoeg om enthousiast van te worden en naar uit te kijken.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Oordopjes toekomst audio

Beter geluid dankzij AptX

Wil je de best mogelijke audiokwaliteit, zorg dan dat jouw toekomstige oordopjes, koptelefoons en draadloze speakers hebt die AptX ondersteunen, een audio-codec die een veel betere kwaliteit levert. Helaas ondersteunt de iPhone het nog niet, maar als je investeert in dure audioproducten kun je maar het best voorbereid zijn op het moment dat Apple het wél gaat ondersteunen.

AptX maakt het idee van ‘lossless’ muziek luisteren via Bluetooth mogelijk. Het levert audio in cd-kwaliteit, zodat het ideaal is als je een abonnement hebt op muziekdiensten als Tidal of Qobuz.

Grootste nadeel is dat zowel de muziekbron (bijvoorbeeld de smartphone) en de ontvanger (de oordopjes) beide AptX moeten ondersteunen. Bij Apple is dat niet het geval, want zij gebruiken hun eigen Apple Lossless Bluetooth-streaming codec via ALAC. In dat geval leveren je AptX-geschikte oordopjes niet de best mogelijke geluidskwaliteit (hoewel de kwaliteit nog steeds heel acceptabel kan zijn).

AptX is ontwikkeld door Qualcomm, een bedrijf waar Apple momenteel een wat moeizame relatie mee heeft. Op aptx.com vind je geschikte producten.

Bluetooth 5

Meer opties dankzij Bluetooth 5

Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan kun je je alvast voorbereiden op Bluetooth 5. Deze nieuwere versie van het Bluetooth-protocol heeft een veel groter bereik (tot wel 400 meter), hogere snelheid (2 Mbps) en het verbruikt 2,5 keer minder energie. Het wordt onder andere ontwikkeld voor Internet of Things (IoT) apparaten, maar komt ook van pas in koptelefoons en oordopjes.

Bekijk ook
Bluetooth 5 is beschikbaar, ruim op tijd voor de iPhone 8

Bluetooth 5 is beschikbaar, ruim op tijd voor de iPhone 8

De aankondiging van Bluetooth 5 komt ruim op tijd voor de volgende iPhones. Bluetooth 5 is sneller en heeft een groter bereik, waardoor het ook geschikter is voor apparaten binnenshuis.

Ook kun je met Bluetooth 5 de audio naar meerdere apparaten streamen, bijvoorbeeld naar een audiosysteem in meerdere kamers. Nu maken systemen zoals Sonos nog gebruik van Wi-Fi. Voor draadloze oordopjes zoals de AirPods betekent het dat ze niet enkele uren maar meerdere dagen mee kunnen gaan.

Bluetooth 5 is al beschikbaar in de Galaxy S8, dus Apple kan niet achterblijven en zal het waarschijnlijk ook aan de iPhone 7s en iPhone 8 toevoegen.

Bekijk ook
Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoon koppelen met iPhone of iPad

Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoon koppelen met iPhone of iPad

Hoe kun je Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoons koppelen met je iPhone of iPad? In deze tip leggen we uit hoe je de koppeling maakt en hoe het zit met Bluetooth-profielen, aptX en audiokwaliteit.

Langere batterijduur dankzij BLE voor audio

Bluetooth Low Energy (BLE) dat nu al gebruikt wordt voor energiezuinige accessoires, moet ook nog beschikbaar komen voor audio, als vervanger van het ‘klassieke’ BR/EDR protocol met A2DP. Apple gebruikt bijvoorbeeld nog A2DP voor het streamen van audio tussen de iPhone en de AirPod.

AirPod intern

BLE voor audio gaat vooral tot twee verbeteringen leiden: betere batterijduur en betere verbindingen. BLE maakt het ook mogelijk om audio naar twee oordopjes tegelijk te sturen. Nu wordt nog audio naar één oordopje gestuurd, die het vervolgens doorstuurt naar de andere.

Bluetooth Low Energy was al beschikbaar via Bluetooth 4.0, dat in 2010 beschikbaar kwam, als eerste in de iPhone 4s. Het was bedoeld om accessoires te maken die energiezuiniger waren. Je ziet het vaak toegepast in fitnesstrackers, draadloze thermostaten en andere apparaten, die maar weinig data ‘verstoken’.

Hearables: oordopjes met computers

In de nog verdere toekomst gaan we computers in ons oor stoppen. Met de AirPods (en ook ‘slimme’ fitness-oordopjes zoals de Bragi Dash) krijg je al een indruk hoe die toekomst eruit gaat zien. Het zijn niet langer oordopjes, maar in feite computers die behalve muziek afspelen ook nog allerlei andere functies hebben, zoals automatische ruisonderdukking en realtime vertalen van woorden in een vreemde taal. Ze zouden zelfs kunnen dienen als vervanger voor een gehoorapparaat, voor mensen met lichte gehoorproblemen.

Bragi The Dash

Er wordt daarom al gesproken over hearables: wearables die je in je oor draagt. Apple heeft met de W1-chip eigenlijk al een computer in oordopjes gestopt, al levert dat nu nog vooral simpele functies op. Technisch gezien streamen ze de muziek nog steeds volgens het aloude Bluetooth-profiel en ze zijn daarom ook met andere smartphones en computers te gebruiken, niet alleen die van Apple. Door een eigen chip te ontwikkelen kan Apple nieuwe functies ontwikkelen en toevoegen, zonder op het trage goedkeuringsproces van de Bluetooth SIG te hoeven wachten.

MFi gehoorapparaat

Die hearables zijn voor Apple niet eens zo vergezocht: ze zijn al een aantal jaren bezig om gehoorapparaten goed te laten samenwerken met iPhones en licenseren dat ook aan externe partijen.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.