Veiliger internetten met Opera’s gratis VPN-functie op de Mac
Voor veilig internetten via openbare hotspots heb je een VPN nodig. Niet alleen op je iPhone, maar ook op de MacBook waarmee je in een koffietentje zit te werken. De nieuwste versie van Opera voor Mac (en pc) houdt daar rekening mee, met een ingebouwde VPN-dienst. Het kost niets en je hoeft zelfs geen account aan te maken. Maar er is ook al kritiek op de functie, want het zou slechts gaan om en proxy.

Opera-browser met VPN
Met de nieuwste versie probeert Opera gebruikers te verleiden om op een andere browser over te stappen. Veel mensen weten wel dat ze eigenlijk een VPN moeten inschakelen als ze op openbare netwerken zitten, maar ‘het is zoveel gedoe’ of ‘er gebeurt toch vast niets’.
Opera probeert het daarom makkelijk te maken met een schakelaar in het instellingenmenu, die al te gebruiken is in de developer-versie van de browser. Je kunt na inschakeling kiezen tussen meerdere virtuele locaties. Aanvankelijk zijn er drie opties: Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Daarna zullen meer locaties volgen als de stabiele versie beschikbaar komt voor het grote publiek. Een icoontje in de adresbalk laat je snel wisselen tussen locaties. De VPN-functie is te danken aan de overname van SurfEasy, een bedrijf dat Opera vorig jaar inlijfde.
VPN met 256-bit encryptie
Je hoeft geen extensies van derden te installeren en er geldt ook geen maandelijks bedrag of een maximale hoeveelheid data. De beveiliging is geregeld dankzij 256-encryptie. De VPN-functie is niet alleen handig voor mensen die hun privacy willen beschermen, maar het kan ook van pas komen als je content wilt bekijken die aan een bepaalde regio is gebonden, zoals bij streaming videodiensten.
Je kunt Opera met de nieuwe VPN-functie testen door de nieuwste developer-versie te installeren op Windows of Mac.
Kritiek: ‘Geen VPN, maar slechts een proxy’
Er is ook al kritiek op Opera’s VPN-functie. De app zou slechts een voorgeconfigureerde proxy voor HTTP- en HTTPS-verkeer zijn. Daarbij wordt alleen het verkeer tussen Opera en de proxy versleuteld, niet de andere gegevens. Volgens een programmeur op GitHub is Opera’s VPN geen echte VPN, ook al noemen ze het zo. Opera beweert ook dat het een ‘secure proxy’ is.
De gegevens zijn ook vanuit andere apps en browsers te gebruiken. De programmeur heeft daarom The Oprah Proxy gemaakt, zodat je de achterliggende techniek ook op andere manieren kunt gebruiken.
Desktopbrowsers staan niet stil
Er is de afgelopen tijd wat meer te doen rondom desktopbrowsers. Chrome heeft de 50e release uitgebracht en ondersteunt nu de standaard notificaties van OS X. Er is ook een nieuwe browser met de naam Vivaldi, die voor veeleisende gebruikers interessant kan zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt eerste beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (02-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
Maar vergeet niet dat elke VPN een exit node heeft. Er is altijd iemand die met je internet verkeer mee kan kijken. In dit geval is dat een server van Opera die de VPN host. M.a.w. is Opera een betrouwbare partij? Heeft Opera afspraken met belanghebbende uitgevers, distributeurs, misschien wel de overheid, Bieden ze een backdoor voor externe partijen? vragen vragen.
Ik zou zelf een vpn provider uitzoeken die privacy als hoofdtaak heeft.
Opera heeft nog steeds een afspraak met Google.
Ik vertrouw ook geen VPN-providers die dat allemaal gratis en voor niks doen. Zij moeten namelijk al het traffic betalen, inkomend als uitgaand. Dat is een hele hoop als je gebruikers geen limiet oplegt.
Misschien handig als je incidenteel een blokkade wilt ontwijken, maar ik denk ook niet dat het voor stelselmatig gebruik aan te bevelen is.
Mooi om inderdaad op openbare netwerken veilig te werken, maar een gratis aangeboden vpn is altijd zoals hierboven genoemd toch je gegevens prijsgeven aan derden. Doe goed onderzoek en neem een betaalde vpn zoals expressvpn of iets dergelijks als je echt veilig wilt werken. En content kijken uit andere landen zoals Hulu of Netflix zit er meestal ook niet meer in. De meeste diensten gebruiken al ip blockers. Deze herkennen wanneer een zelfde ip (server) contact maakt met de dienst en dan werkt het 9 van de 10 keer al niet meer.
iOS tip: Avast SecureMe VPN. Gratis en werkt perfect. Geen idee wat ze met m’n gegevens doen bij Avast, maar ik vind dat minder spannend dan mensen die meekijken op open verbindingen.
Nog beter is een eigen vpn server opzetten thuis met een Raspberry en die dan gebruiken. Loopt alles daarover dan heb je minste kans op pottenkijkers .
@macfreaker: of je bouwt een VPN op met je eigen nas (Synology)
Daar heb je natuurlijk alleen iets aan als je met je eigen provider verbonden wilt blijven. Blokkades omzeil je daarmee in het binnenland niet en je traffic kan daarmee ook altijd naar jouw provider en in het verlengde naar jou herleid worden.
Volgens mij is het best wel handig om zo nu en dan een VPN te gebruiken van derden. Wij gebruiken Private internet access. Kan niet anders zeggen dan dat ik er blij mee ben als ik op een openbare WiFi zit.
Misschien is het handig om thuis een VPN te maken. Maar als je dus een x zonder dat je provider mee kijkt een site wil bezoeken, dan pak je een derden VPN. Je eigen thuis provider kijkt ook met je mee en is verplicht alles te bewaren. En handig als je uitzending gemist in België wil bekijken, dat lukt als Nederlander niet als je daar geen ip adres hebt 😉
Er bestaat niet zoiets als een gratis lunch.
Als je alleen je browsersessies wilt beveiligen kan dit veiligheid toevoegen.
Helaas staan er allerhande andere connecties met passwords open naar andere diensten buiten de browser om. Veiligheid op alleen browserniveau is dus niet voldoende.