Operators willen vergoeding van Apple voor verbetering van telecomnetwerken

Enkele Europese telecomoperators verwachten van onder meer Apple een vergoeding vanwege het groeiende dataverbruik om te kunnen blijven investeren in netwerken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

geld in de luchtGoogle, Apple en Facebook moeten meebetalen aan de miljarden kostende investeringen van telecomnetwerken die nodig zijn om voldoende capaciteit voor mobiel dataverbruik te garanderen. Dat stellen Europese telecomoperators zoals France Telecom, Telecom Italia en Vodafone. Zij pleiten voor afspraken met content providers zoals Apple en Google om vergoedingen te betalen afhankelijk van het dataverbruik. “Service providers [Apple, Google etc.] ‘flooden’ de netwerken zonder financiële prikkel”, stelt France Telecom CEO Stephane Richard. Om de kosten te drukken is het volgens de topman noodzakelijk dat er voor service providers een betaalsysteem komt op basis van hun verbruik.


Omdat het gebruik van internet op mobiele apparaten groeit, gaan de kosten voor het bouwen van grotere netwerken mogelijk de omzetten van telecomoperators overstijgen. Operators zoeken nu dus naar een mogelijkheid om die kosten te drukken. Die kunnen ze niet rechtstreeks bij de consument halen en daarom houden ze de service/content providers verantwoordelijk. Volgens schattingen stijgt het aantal mobiele dataverbindingen met vijftien procent per jaar naar 270 miljoen in 2014. Aan de andere kant daalt de omzet per gebruiker naar verwachting in diezelfde periode met één procent per jaar. De jaarlijkse kosten voor netwerkapparatuur stijgen volgens onderzoeksbureau Canalys met 28 procent ten opzichte van jaar naar zo’n 3,7 miljard dollar.

Bedrijven zoals Google en Yahoo! “gebruiken de netwerken van Telefonica gratis, hetgeen goed nieuws voor hen is en een tragedie voor ons”, zei Telefonica CEO Cesar Alierta in februari dit jaar. “Dat kan niet zo doorgaan.” De explosie van data is “goed nieuws”, stelde France Telecom’s Richard vandaag. Hij noemt het echter een “uitdaging” voor operators en men zet vraagtekens bij het huidige businessmodel voor mobiel dataverbruik. Operators profiteren overigens wel van de populariteit van mobiel dataverbruik. AT&T als grootste verkoper van iPhones in de Verenigde Staten zag haar omzet in het derde kwartaal met maar liefst 24 procent stijgen.

Afgelopen maand leidden plannen van Apple ook al tot spanningen tussen het bedrijf en operators. Apple zou werken aan een ingebouwde simkaart voor toekomstige iPhones. Hierop dreigden enkele operators die de iPhone voeren de subsidies voor het toestel in te trekken. Dit zou resulteren in een hogere verkoopprijs van het toestel. volgens de Financial Times zou Apple operators enkele dagen later hebben laten weten dat de plannen voor de volgende iPhone van tafel zijn. Maar niet definitief.

Operators willen bovendien ook toewerken naar een model waarbij gebruikers betalen voor hun gebruik. Wie veel gebruikt, betaalt ook meer. Die beweging doet zich in Nederland ook voor. T-Mobile is momenteel nog de enige iPhone-operator die abonnees een onbeperkt datalimiet geeft; KPN en Vodafone, die sinds 29 november ook de iPhone mogen verkopen, hanteren wel datalimieten. In de Verenigde Staten gaan stemmen op om consumenten of content providers te laten betalen voor bepaalde video’s, games en andere applicaties die veel bandbreedte van de operators vereisen. Volgens analiste Rosalind Craven zullen onbeperkte databundels steeds schaarser worden.

Service providers voelen zich echter totaal niet geroepen om voor dataverbruik te gaan betalen. Zij vinden dat ze al genoeg betalen. “Momenteel gaat 40 procent van onze kosten sowieso naar netwerken — netwerken, peering, ons content delivery network en andere bronnen”, aldus Giuseppe de Martino van Dailymotion, een grote hoster van video’s. “Als telecomoperators de kosten die zij maken met ons willen delen, moeten we misschien ook praten over het delen van de omzet in abonnementen.” Zowel Google als Apple wilden niet op de berichten reageren.

Bron: Bloomberg

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.