Opinie: waarom de allerduurste MacBook niet de beste keuze is

Heel wat MacBook-gebruikers kiezen voor 'futureproofing': ze nemen de meest krachtige en uitgebreide MacBook van dit moment, er vanuit gaande dat ze de laptop jarenlang zullen gebruiken. Maar daarmee mis je wel al die kleine verbeteringen, die bij elkaar opgeteld best interessant kunnen zijn. Er is een betere strategie.

Als MacBook-gebruiker zitten we bij elke nieuwe aankondiging op het puntje van onze stoel: ‘Heb ik er iets aan?’ en ‘Is nu het moment om te upgraden, of kan mijn huidige MacBook nog wel een tijdje mee?’. Misschien ben jij iemand die altijd wacht op de volgende grote MacBook-upgrade, om vervolgens de duurste en meest krachtige uitvoering te kopen. Die strategie heet futureproofing: je koopt de meest krachtige MacBook die de komende vijf jaar met gemak meegaat. Maar misschien is dat toch niet de beste strategie.


Kleine verbeteringen stapelen zich op
De afgelopen dagen was in het nieuws dat er in 2018 nauwelijks vernieuwingen in de MacBooks te verwachten zijn. Nou gebeurt dat wel vaker: zelden zijn het radicale veranderingen zoals bij de 10-jarige MacBook Air. Vaak gaat het om iets verbeterde specs, een processor van een iets nieuwere generatie of een betere grafische kaart. De Touch Bar was op het eerste gezicht een radicale vernieuwing, maar tegelijk ook eentje waar weinig mensen warm voor liepen. De meeste mensen vinden het nog steeds een gimmick. Dat maakt het lastig om het juiste moment te kiezen om te upgraden. Vaak hoor je dan ook het advies: ga gewoon naar de winkel op het moment dat je een nieuwe nodig hebt, want anders kun je wel eeuwig blijven wachten.

Apple Store: MacBook-gebruikers tijdens workshop

Kies jij de allerduurste MacBook?

Stel dat je huidige MacBook nog uit 2012 dateert. Je had destijds het meest krachtige 15-inch MacBook Pro met Core i7 processor gekocht. Dat leek je een betere keuze dan de minder krachtige Core i5 processor in het instapmodel. Op het moment van de aankoop was de laptop krachtiger dan wat je eigenlijk nodig had. Je koos voor de duurste uitvoering, met het idee dat je er jarenlang plezier van zou hebben. En die verwachting is ook uitgekomen: jouw MacBook uit 2012 is anno 2018 nog prima te gebruiken. Alleen… wil je dat nog wel? Al die kleine verbeteringen stapelen zich op, totdat je je opeens realiseert dat jij nog op een lomp bakbeest zonder retinascherm zit te werken.

Dat is precies het dilemma waar Antonio Villas-Boas mee zat en dat ik in mijn omgeving ook vaak tegenkom. Mensen hebben de meest krachtige MacBook Pro met de meest uitgebreide specs op hun bureau liggen. Alleen dateert ‘ie nog wel uit 2012 of 2013.

Sindsdien zijn de MacBooks veel slanker en lichter van gewicht geworden, er zijn retinaschermen toegevoegd en de batterijduur is verbeterd. Er zitten tegenwoordig snelle USB-C-aansluitingen op, ze hebben een grote trackpad en sommige hebben zelfs Touch ID.

De oplossing: kies een MacBook van vorig jaar
Wat te doen? De meest voor de hand liggende aanpak die je waarschijnlijk tot nu toe gewend was, is om te gaan zitten wachten tot de eerstvolgende aankondiging, zodat je het nieuwste van het nieuwste hebt. Maar die update zou in 2018 niet zo heel groot kunnen zijn, waardoor uiteindelijk weer de twijfel toeslaat. Misschien toch nog een jaar wachten? Maar je huidige MacBook is inmiddels toch wel eens aan vervanging toe…

De oplossing is simpel: koop de beste MacBook van vorig jaar of misschien zelfs een jaar eerder. Daarmee heb je in één klap alle vernieuwingen zoals een retinascherm, een dunnere en lichtere behuizing en als je voor een wat luxer Pro-model kiest ook een Touch ID-sensor. Je bent minder geld kwijt en je hebt toch een MacBook die heel erg bij de tijd is.

Niet voor iedereen
Bovenstaand advies geldt uiteraard niet voor iedereen. Mensen die elk jaar upgraden naar de duurste en zwaarste MacBook omdat ze die maximale power gewoon nodig hebben voor videobewerking, moeten dat vooral blijven doen. Bij deze mensen zal het ook niet snel gebeuren dat ze nog op een vijf jaar oude MacBook zitten te werken, want ze hebben in de tussentijd alweer vijf keer een nieuwe gekocht.

Zelf heb ik het instapmodel van de 12-inch MacBook uit 2015 in spacegrijs en dat is meer dan voldoende voor de toepassingen die ik gebruik. Apple moet wel iets heel bijzonders aankondigen om mij over te halen om in 2018 te gaan upgraden.

Bekijk ook
MacBook kopen? Hier vind je de beste prijzen

MacBook kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Bekijk ook
Gerucht: ‘MacBooks krijgen in 2018 geen grote upgrade’

Gerucht: ‘MacBooks krijgen in 2018 geen grote upgrade’

De MacBook-lijn krijgt in 2018 geen grote upgrades, zo beweert Digitimes. Ook zou Apple van plan zijn om een deel van de productie van Quanta naar Foxconn te verschuiven.

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.