Opinie: Hoe het ontdekken van nieuwe apps in de App Store beter kan
Wanneer heb jij voor het laatst een nieuwe app ontdekt via de App Store? Als ik naar mezelf kijk, kan ik me niet meer herinneren wanneer ik via de App Store een nieuw pareltje ontdekt heb. Komt dat door de vernieuwde App Store of ligt het aan iets anders? Waar het ook aan ligt, er zijn genoeg ideeën te bedenken hoe Apple dit kan verbeteren.
Apps steeds belangrijker
Je ziet nu al maanden dat de services-categorie voor Apple belangrijker wordt. De inkomsten uit apps en andere diensten zoals iCloud bepalen voor een groter deel de totale omzet van Apple. Je merkt dan ook dat Apple steeds meer doet om het voor gebruikers aantrekkelijker te maken om de diensten te gebruiken, bijvoorbeeld met de aankomende nieuwe kortingsacties voor apps bij verlenging. Op iCulture brengen we regelmatig leuke nieuwe apps onder de aandacht, zoals de Complicate It-app of de Hearts Report-app. Maar ook de App Store kan hier nog een steentje aan bijdragen.
Sinds iOS 11 is het bekijken van de App Store een stuk interessanter, omdat je er achtergrondverhalen van ontwikkelaars leest. Soms wordt er ook een nieuwe app uitgelicht, maar het zijn vaak ook de wat bekendere apps. We hebben eerder al redenen opgesomd waarom de nieuwe App Store top is, maar dat neemt niet weg dat er nog ruimte voor verbetering is.
Filters bij het zoeken
Bij het gebruik van de zoekfunctie in de App Store moet je behoorlijk direct zijn om te krijgen waar je naar zoekt. Ik gebruik de zoekfunctie dan ook vooral om specifieke apps op te zoeken, terwijl dit juist ook een ideale plek is om naar een todo- of mail-app te zoeken. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om filters in te stellen, zodat je de zoekresultaten weergeeft in volgorde van beoordeling. De apps in de App Store worden veelvuldig door gebruikers beoordeeld, maar je kan daar eigenlijk niet zoveel mee. Je ziet wel van elke app een beoordeling staan, maar je kan de resultaten er niet op sorteren. Hoewel de reviews niet alles zeggen, helpt het wel met het kiezen van een goede app.
Ook het aantal downloads is nuttige info. De populariteit van een app is nu eigenlijk alleen te achterhalen aan het aantal beoordelingen, zodat je in ieder geval een indicatie hebt hoevaak de app beoordeeld is. Downloadcijfer zoals in de Google Play Store is misschien weer teveel van het goede, maar een filter zodat je kan rangschikken op basis van populariteit zou niet misstaan. Er zijn nog wel veel meer filtermogelijkheden te bedenken, ook voor andere onderdelen in de App Store dan de zoekfunctie.
Een andere pagina die een opfrisbeurt nodig heeft, zijn de Apps- en Games-pagina’s. Ik betrap mezelf erop dat ik eigenlijk niet verder kijk dan de Vandaag- en de Updates-pagina, terwijl Apps en Games in potentie prima plekken zijn om iets nieuws te ontdekken. Toch is het nu vooral een samenraapsel van genre’s en apps die niet echt nieuw of onbekend zijn. Zo vind je nu Blendle en Dropbox op de Apps-pagina, twee apps die eigenlijk iedereen wel kent. Ook de indeling is wat rommelig, met grote covers van fitgirls van de zoveelste fitness-app. De filteropties zouden ook hier goed op zijn plaats zijn, zodat je zelf de pagina wat overzichtelijker kan maken.
Naar voorbeeld van Apple Store-app
Voor het ontdekken van nieuwe apps die voor jouw toestel geschikt zijn, moet Apple ook naar haar eigen Apple Store-app kijken. Bij accessoires in de Apple Store-app wordt duidelijk aangegeven of een hoesje of kabel geschikt is voor jouw apparaten. Apple weet welke toestellen je hebt via je Apple ID, dus deze informatie kan Apple gebruiken om aanbevelingen voor apps te doen. Je weet dan ook meteen of een app geoptimaliseerd is voor bijvoorbeeld de iPhone XS Max of de iPad Pro 2018. Of dat een camera-app de nieuwste functies van jouw toestel ondersteunt. Dat spoort de ontwikkelaars ook aan om sneller ondersteuning toe te voegen voor de nieuwste apparaten. Een win-win-situatie dus.
Een laatste manier hoe Apple het ontdekken van nieuwe apps kan verbeteren, is met een webversie van de App Store. Je bladert nu alleen door de App Store vanaf je iPhone en iPad, terwijl het voor het overzicht ook juist handig is om vanaf het web rond te neuzen. Het is vreemd dat het anno 2019 nog steeds niet kan, terwijl de Google Play Store dit al jaren heeft. Het is zelfs ideaal als je een app koopt en downloadt via het web, zodat hij automatisch op je iPhone geïnstalleerd wordt.
Ontdek jij vaak nieuwe apps via de App Store? En wat kan Apple volgens jou nog verbeteren?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 1 reacties