Opinie: als je een app weggooit moet Apple ook de maandbetaling stoppen
Volgens Sensor Tower stevent de App Store af op een verdubbeling van de omzet in 2023 naar 96 miljard dollar. Dat is onder andere te danken aan abonnementen in apps, waarmee mensen maandelijks of jaarlijks betalen voor het gebruik van een app. Bij ontwikkelaars wordt die betaalwijze steeds populairder, omdat het een constante stroom aan inkomsten oplevert. Bij consumenten is het wat minder populair, omdat al die kleine terugkerende bedragen toch aardig kunnen oplopen. Bovendien is het opzeggen dan die app-abonnementen niet voor iedereen even duidelijk. Er doet zich nog een ander probleem voor: als je een app verwijdert van je toestel blijft de betaling gewoon doorlopen. Apple zou dat slimmer moeten oplossen.
Per ongeluk akkoord gegaan
Een echt gebeurd voorval, dat te horen was in de Reply All-podcast: de 14-jarige zoon van de presentator had een leuke ‘Truth or Dare’-app geïnstalleerd en kreeg daarin pop-ups om een appabonnement af te sluiten. De jongen kreeg meerdere schermen voor ogen, waarin hij steeds op Nee drukte. Op het allerlaatste scherm waren de Ja– en Nee-opties echter omgewisseld, waardoor de zoon per ongeluk op Ja drukte. Daarmee ging hij akkoord met een betaling van $149 per week (!).
Geen probleem dacht de jongen: ik gooi de app gewoon weg. Dan heb ik toch meteen alle sporen gewist? Mooi niet: het abonnement loopt door, ongeacht of je de app geïnstalleerd hebt en gebruikt.
Extra vraag bij verwijderen van een app
Voor gebruikers is dat eigenlijk onlogisch: als ze ergens vanaf willen, zou het voldoende moeten zijn om de app weg te gooien. Apple zou dat veel beter kunnen oplossen door bij het verwijderen van de app niet alleen aan te geven dat de data wordt verwijderd (tenzij de app met iCloud synchroniseert – zie afbeelding hieronder), maar je ook de optie te geven om eventuele lopende abonnementen op te zeggen per eerstvolgende vervaldatum. Nu moet je hiervoor eerst naar de App Store, waar je moet inloggen en via je profiel naar het onderdeel Beheer abonnementen moet gaan. Dat is omslachtig en veel mensen weten eigenlijk niet eens waar die optie zit.
In onderstaande tip leggen we uit hoe het opzeggen van App Store-abonnementen in z’n werk gaat. Het verwijderen van een app is in ieder geval niet de oplossing!
Extra tip: iCulture-lezer Martin deelt in de reacties een handige Siri Shortcut om snel je lopende abonnementen te controleren.
Siri Shortcut: Beheer Abonnementen
De Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.
- 2019 - 30 maart: Siri Shortcut 'Manage Subscriptions' van lezer Martijn toegevoegd. Dank!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 26 reacties