Opinie: Het tijdperk van Apple-meetups en -congressen is voorbij
Waar haal je als appmaker je kennis over nieuwe ontwikkelingen rond iOS en macOS? In het verleden ging je daarvoor naar een conferentie, waar je naar bekende sprekers luisterde en inspiratie opdeed voor je eigen projecten. In de pauzes kon je kletsen met andere ontwikkelaars en bedrijven die bezig waren met iOS- en Mac-gerelateerde zaken. Maar die tijd is voorbij en dat is niet alleen in Nederland te merken. Ook internationaal zijn er steeds minder Apple-congressen, -workshops, -meetups en andere evenementen.
Evenementen organiseren
In de periode dat iCulture nog iPhoneclub heette, kregen we regelmatig het advies: “Als jullie geld willen verdienen, moeten jullie events organiseren!” Het was de tijd dat Apple nog jaarlijks op de Macworld-conferentie nieuwe producten aankondigde en dat het gebruikelijk was om beurzen en conferenties te bezoeken om nieuwe kennis op te doen. Toch zijn we vanuit iCulture geen congressen gaan organiseren. Het enige in die richting was de iDev Meetup voor ontwikkelaars in juli 2009, voorzover wij weten de eerste Nederlandse meetup voor iOS-ontwikkelaars. We vonden het maken van een mooie website belangrijker en leuker om te doen dan de stress van mailingen versturen, incasso’s controleren en catering en sponsors regelen.
In de jaren daarna barstte het conferentiegebeuren flink los – niet alleen gericht op ontwikkelaars, maar ook op marketeers en andere beroepsgroepen. Vooral na de introductie van de iPad waren er maandelijks meerdere conferenties over hoe je kon profiteren van de App Store–goldrush en wat Nederlandse uitgevers van het succes van Flipboard konden leren. Vaak georganiseerd door commerciële evenementenbureau’s, maar er waren ook talloze initiatieven vanuit de community, zoals Appsterdam, Appril, Meet the Makers en iPhone Dev Camp. Zelfs Apple haalde ontwikkelaars bijeen met Tech Talks, al moest je er vaak wel naar Londen of Berlijn voor reizen.
Die tijd is voorbij. De commerciële event-organisatoren zijn afgehaakt, Apple’s laatste Tech Talk dateert uit 2015 en Appril is in andere handen, zo bleek de afgelopen dagen toen ik een CC-to-all-spammailtje kreeg van een zekere Joey-met-Hotmail-adres. Appsterdam is niet meer zo invloedrijk als voorheen, al organiseren ze nog steeds meetups – hulde! Wil je naar een Nederlandse bijeenkomst om iOS-ontwikkelaars te ontmoeten, dan zul je echt moeten zoeken. Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat iOS-appontwikkeling geprofessionaliseerd is. Ontwikkelaars zijn nu vaak in dienst bij grote ontwikkelbedrijven die met elkaar zijn verwikkeld in pitches voor grote klanten en daardoor minder gemotiveerd zijn om kennis uit te wisselen. Maar het komt ook omdat de manier waarop je als ontwikkelaar nieuwe kennis vergaart is veranderd.
Ook internationaal
Die ontwikkeling van minder events is niet alleen in Nederland te zien. Ook internationaal is het aantal iOS- en Mac-bijeenkomsten afgenomen, zo constateerde Chris Adamson. AltConf en 360iDev bestaan nog en uiteraard is er de jaarlijkse WWDC, maar veel andere conferenties zoals CocoaConf zijn verdwenen. Het probleem met die internationale conferenties is dat ze te duur zijn: het kost je duizenden euro’s aan reis- en verblijfkosten om aanwezig te zijn en dan moet je ook nog een entreekaartje kopen (bij 360iDev kost dat bijvoorbeeld $800 en bij WWDC $1600). Voor kleine conferenties kost het organiseren vaak zoveel werk, dat er maar weinig mensen zin hebben om het te blijven doen. En wil je goede sprekers, dan kost het behoorlijk wat budget om ze naar je event te halen, wat de prijs van de kaartjes weer opdrijft, waarna de bezoekers afhaken.
De belangrijkste factor is echter, dat je niet meer naar een conferentie hoeft om kennis te delen. Toonaangevende ontwikkelaars zoals Craig Hockenberry, Steve Troughton-Smith en Marco Arment kun je ook op Twitter volgen of op hun persoonlijke blogs. Er zijn talloze podcasts waarmee je kennis kunt opdoen en zelfs naar WWDC hoef je niet meer: Apple zendt een livestream van de keynote uit en alle sessies zijn ook comfortabel via de WWDC-app te bekijken, op een moment dat het jou uitkomt.
Het idee dat je op een oncomfortabel klapstoeltje in een zaal moet zitten luisteren naar presentaties, waarvan maar een deel interessant is, is eigenlijk zonde van je tijd. In dezelfde tijdsduur had je 20 presentaties op YouTube of in de WWDC-app kunnen bekijken, waarbij je de gedeeltes die voor jou niet relevant zijn kunt skippen. Om in contact te komen met andere ontwikkelaars en appmakers kun je Twitter, speciale Slack-groepjes of Github gebruiken.
Marco Arment herhaalt de bezwaren van reiskosten en dure sprekers nog eens in deze blogposting. Nu maar hopen dat Apple niet stopt met WWDC. Want ook al zijn conferenties wat ingehaald door de hedendaagse mogelijkheden om met elkaar in contact te komen, we kijken toch wel elk jaar in juni weer uit naar alle aankondigingen die tijdens en na de keynote worden gedaan. In juni 2018 is het weer zover!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 14 reacties