Reacties voor: Opinie: Apple’s ecosysteem wordt alleen maar hechter
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Kleine correctie: al sinds de komst van de eerste Apple Macintosh in 1984 werkt Apple aan een ecosysteem.
Klopt als een bus natuurlijk. Apple’s ecosysteem wordt inderdaad steeds hechter en met vrijwel alleen maar Apple producten in ons huis pluk je daar de vruchten van.
Toch is er een groot punt van kritiek de laatste 2 à 3 jaar. iOS en alle andere software krijgen steeds meer functies, zien er steeds gelikter uit en is steeds meer met elkaar geïntegreerd.
Maar… dit alles komt met een hoge prijs. De visie van Jobs, keep it simple stupid, raakt steeds verder op de achtergrond. De iPhone en Apple producten in het algemeen blonken uit in eenvoud en overzichtelijkheid.
Mijn oma snapte de iPad in een paar minuten. En natuurlijk werkt de basis nog streeds goed en is redelijk eenvoudig. Maar als Apple fanaat merk ik dat ik steeds vaker om raad wordt gevraagd omdat mensen al niet meer uit de simpelste dingen komen. En zelf ben ik soms ook uren aan het pielen om bijvoorbeeld Photos te laten synchroniseren met andere iOS apparaten of me te verbazen hoe onlogisch sommige software in elkaar zit (Apple Music).
En natuurlijk zijn zaken als continuity en hand-off echt heel gaaf. Als Apple fan wordt ik er heel enthousiast van hoewel de dagelijkse bruikbaarheid soms wat tegen valt. Maar een gemiddelde Apple gebruiker heeft er echt nog nooit van gehoord en vindt het over het algemeen genomen niet echt heel interessant. Wat dat betreft zie je een tweedeling ontstaan. Een deel dat Apple ontwikkelingen op de voet volgt en gebruik maakt van de nieuwe technieken en een deel dat de nieuwste ontwikkelingen nauwelijks meer bijbeent maar er ook niet echt interesse in heeft. Dat is ook logisch want het zijn niet echt de killerfeatures die je moét hebben en een nieuwe doorbraak zoals de eerste sofware van iOS wel was.
Apples klantenbestand is de meest waardevolle van de wereld.
Waar ik meer moeite mee heb is Pages, Keynote en Numbers. Apple deed een paar jaar zijn best om met zijn eigen Office Suite een volwaardige alternatief voor Microsoft Office te bieden.
Maar het Post-PC tijdperk vergt dat de Mac OS variant uitgekleed wordt omdat de iOS variant (kennelijk) leading is geworden:
Feature Parity waarbij de minste van twee werelden de norm wordt.
Nou, denkt de gebruiker: dan toch geen ecosysteem maar lekker terug naar Microsoft Office….
Soortgelijke ervaringen met Final Cut Pro, Aperture e.d. waar helemaal geen enkel beleid te bekennen is.
Dat klopt, daar verdienen ze meest aan. Heb er ook aan meegedaan, iPhone, iPad, MacBook, watch.
Maar er komt een eind aan, de prijzen schieten omhoog en de nieuwe innovaties omlaag. Dan mag het wel een geweldig ecosysteem zijn. Ik red me ook prima met fragmentatie. De nieuwe iPhone gaat er niet komen dit jaar. MacBook gaat de deur uit en de iPad kan nog makkelijk 3 jaar mee. Als de watch niet geweldig verbeterd slaan we die ook maar een jaar over. Als Apple maar de prijzen blijft verhogen dan slaan we wel een generatie over.
Mjah, Air Drop (thuis, tussen twee MacBooks op hetzelfde WiFi netwerk (Time Capsule) werkt vaker niet dan wel, iMessage en de Photo app op macOS wil niet altijd updaten en Face Time is minder stabiel dan Skype.
Mijn ervaringen van de laatste tijd zijn minder positief.
Heb onlangs m’n Apple Watch verkocht omdat ‘ie onwerkbaar traag is met third party apps.
Air Play van m’n iPhone naar m’n Apple TV werkt overigens altijd prima.
Ben behoorlijk fan van Apple producten maar dat ecosysteem moet wel blijven werken…
@John: soms ook last van, maar ook de dag van vandaag met het overaanbod van Wi-Fi en hotspots…ben ik soms thuis en zit ik (zonder te weten )op de homespot van telenet van de buur, omdat ik me even ergens anders bevind in huis. Door het steeds wisselen van network is de stabiliteit natuurlijker veel minder.
een goed krachtig en 1 signaal in huis is zeker een must.
@Goof: hier erger ik me ook aan. Alsof de ‘nieuwe’ users simpel zijn en dus de software ook. Terwijl ik heel veel features mis.
De prioriteit van Apple verschuift en ze maken vaak leuke dingen die niet helemaal af zijn. Of pas na 2-3 jaar fatsoenlijke feature set hebben.
Helemaal mee eens, die simplicity is soms ver te zoeken. Ik kom voor m’n werk dagelijks in aanraking met klanten die sommige, relatief simpele, dingen gewoon niet snappen. Verplaatst je je in de klant, dan kan ik me dit bij veel dingen soms goed voorstellen.
Wat ik overigens het meest onhandige vind is het overstappen naar een nieuwe iPhone. Ja, met icloud is dit allemaal appeltje-eitje, maar zodra je nieuwe telefoon over een oudere ios versie beschikt (en dit gebeurd regelmatig als ie al een tijdje in de winkel/magazijn ligt) en je dus je backup niet terug kunt zetten begint het ge-emmer. Eerst je telefoon als nieuw instellen, vervolgens updaten, dan weer herstellen naar fabrieksinstellingen en dan kun je eindelijk je backup terug zetten. Makes no sense at all. Zorg er gewoon voor dat die backup minimaal enkele versies terug kan.
Ook ik ben blij met de opkomst van dat ecosysteem van Apple: “getting things done” met een verscheidenheid aan apparaten. Dat mis ik elders, al zie ik de pogingen.
Daar lijkt het meer te gaan om het vervolmaken van afzonderlijke apparaten, en dat is óók goed. (Ik heb 25 jaar geleden hele dagen zitten vijlen aan parametrische batch files voor MS-DOS, dus ik waardeer zoiets.)
Ja, Apple is prijzig, maar biedt er waar voor. Mijn iPad 2 uit 2011 krijgt (nu nog wel…) de nieuwste versie van iOS.
Bij mijn oudste (en goedkoopste) Android apparaten zit ik nog steeds op de oorspronkelijke versie, zonder zelfs maar veiligheidsupdates. Mijn Nexus 10 tablet krijgt die tenminste wel, en mijn Nexus 5 telefoon loopt zowaar nog in de voorhoede, vóór mijn Galaxy S6 (tegenhanger van mijn iPhone 6). Bij Samsung betaal ik ongeveer evenveel als bij Apple, maar ik krijg er minder voor.
Samsung heeft ook een begin van een ecosysteem, maar hoe dat zich ooit zal ontwikkelen… (Samsung biedt wasmachines met wifi.)
Ik vind de bediening van Apple apparaten nog steeds niet intuïtief, leg het dus af tegen die oma van WvB22 (zie diens reactie), maar ik heb langzamerhand een gevoel voor waar ik iets zou moeten zoeken. (Ik koop ook hierover boeken, bewaar tips, maar gun me de tijd niet om die te lezen.)
Inderdaad, door de nieuwe mogelijkheden is ook iOS rommelig geworden: valt zekere uitvoer nu onder “openen in…” of in die andere acties – en bij mij zijn dat lange rijen ikoontjes.
Het grote nieuws bij Apple lijkt mij de komst van bestandssysteem AFS – tenzij Apple de kans om in iOS de (op het apparaat zelf opgeslagen) gegevens van de apps te scheiden laat lopen.
@Chris Laarman: Nieuwe bestandssysteem APFS is zeker waanzinnig. Hiermee worden allerlei functies native ingebouwd (encryptie, parity en versie mgt., supersnelle backup, Time Machine ook voor iOS !)
Aan de introductie zijn flinke risico’s verbonden maar dat zal tijdelijk zijn…
@WvB22: Ja, dat is wat ons betreft de spijker op de kop. We hebben thuis MacBooks, ipads en Apple tv, maar toch hebben we niet alles via Apple geïntegreerd, omdat we niet zo vast willen zitten in een systeem. We gebruiken de laatste tijd geen iphones bv. (nee, niets van Google). Dus liever Stack dan icloud drive. Misschien komt het doordat we ouder zijn ( Macs gehad vanaf jaren 90), maar ook voor ons geldt dat er veel functies op de apparaten zitten, die we lang niet allemaal gebruiken. Ik pleit dus voor twee soorten Apple apparaten: simpele en super geavanceerde. De simpele zouden dan goedkoper kunnen worden aangeboden.
@Goof: wat Goof terecht opmerkt is er soms een vreemde tweedeling aan de gang. Sommige programma’s worden enorm uitgekleed en versimpeld. Denk inderdaad aan iWorks en iLife, ooit echt top software pakketten maar nu behoorlijk uitgekleed. Vroeger met zelfs een programma om websites te bouwen en iMovie was echt (voor die tijd) van grote klasse. Daarna begon het grote uithollen. De programma’s werden versimpeld om het overzichtelijker en eenvoudiger te makem maar het tegenovergestelde gebeurde. Als je iets wilde dat even verder ging dan een simpele edit dan verzande je in hopeloos verstopte submenu’s en verborgen instellingen. Final Cut Pro X was misschien nog wel erger. Daar hebben ze een deel van de professionals echt weggejaagd bij het uitbrengen. Het was niet compleet, vol bugs en miste de meest essentiële functies voor de professional. Inmiddels alweer veel verbeterd maar niet voor niks werd het bij de release gekscherend iMovie pro genoemd ipv een echte opvolger van Final Cut Pro. Photo’s ik ook zo’n typisch geval. Eerst wordt de app helemaal uitgekleed t.o.v. iPhoto maar inmiddels worden steeds meer functies weer toegevoegd (gezichten waren al jaren beschikbaar in iPhoto maar wordt nu weer toegevoegd aan Photos in iOS).
Nou ja de beste stuurlui staan altijd aan de wal en het Apple kan nooit iedereen tevreden stemmen maar ik mis de Laserfocus van Steve Jobs wel. Die was veel minder bang om slechte software rücksichtslos de nek om te draaien terwijl er nu voor mijn gevoel jaren wordt aangemodderd.