Opinie: Apple moet in 2018 meer focussen op kwaliteit van software
2017 was wat software betreft niet Apple’s beste jaar. Vooral de tweede helft van vorig jaar werd geplaagd door software-bugs in iOS 11, beveiligingsproblemen op de Mac en andere aanpassingen waar gebruikers niet tevreden over zijn. Het is tijd voor Apple dat ze de focus weer gaan leggen op de kwaliteit van de software en minder op nieuwe functies.
2017 het jaar van software-bugs
Nog even kort terugkijkend op vorig jaar: 2017 gaat voor Apple de boeken in als een jaar met veel bugs en problemen, vooral met iOS 11. Ook nu na vele tussentijdse updates is iOS 11 voor een deel van de gebruikers nog niet wat het moet zijn, door bijvoorbeeld problemen met een leeg toegangsscherm. macOS High Sierra kreeg na de release ook behoorlijk wat te verduren, waaronder de iMessage-bug (die inmiddels gelukkig wel verholpen is) en de admin-bug waardoor iedereen eenvoudig zonder wachtwoord kon inloggen op je Mac.
Kenmerkend voor veel van deze bugs is dat ze al langere tijd bekend zijn voordat ze door Apple verholpen werden. De ontdekker van de HomeKit-bug had bijvoorbeeld al in oktober contact gezocht met Apple, maar pas na publiekelijke openbaring besloot Apple het probleem snel op te lossen. Ook de admin-bug op de Mac werd eerder al via het supportforum van Apple besproken, maar kwam pas op een later moment in de publiciteit. Apple is in deze twee voorbeelden dus al eerder op de hoogte gebracht van de problemen, maar pas na de publiciteit wist Apple het op te lossen.
Sneller bugs oplossen, minder nieuwe functies
Dat is dan ook één van de problemen waar Apple naar mijn mening verbetering in moet aanbrengen. Dat er soms een bug kan optreden is nog tot daaraantoe, maar het is soms behoorlijk kwalijk dat een bug al langere tijd speelt, helemaal als het om een ernstig beveiligingsprobleem gaat. Ook bugs die al bij het verschijnen van iOS 11 aanwezig waren, zijn nu na ruim drie maanden nog steeds aanwezig. Ik kan me voorstellen dat sommige bugs wat lastiger te achterhalen en op te lossen zijn, maar het is behoorlijk kwalijk dat een probleem als met een leeg toegangsscherm in iOS 11 al zo lang speelt terwijl dit bij vorige versies niet het geval was.
Het is dus geen verkeerd idee als Apple voor 2018 meer de focus gaat leggen op het wegwerken van bugs en problemen, zowel in iOS 11 als in alle andere versies waaronder macOS High Sierra en watchOS 4. Apple heeft met vier besturingssystemen blijkbaar zijn handen vol en het is daarom belangrijker dan ooit dat deze staan als een huis. Dat dit dan ten koste moet gaan van nieuwe functies, zullen weinig mensen een probleem vinden.
Misschien herinner je je nog de aankondiging van Snow Leopard in 2009. Als opvolger van OS X Leopard liet Apple weten dat OS X Snow Leopard geen enkele nieuwe functie had. Apple focuste alleen op verbeteringen en bugfixes. Snow Leopard wordt door veel Apple fans dan ook gezien als één van de beste releases op de Mac. Na jaren van nieuwe functies, zowel op de Mac als op de iPhone en iPad, is het tijd dat Apple in 2018 een soortgelijke update uit gaat brengen. Niet alleen voor de Mac, maar vooral voor de iPhone en iPad. Wat heb je aan nieuwe functies als blijkt dat oude functies niet goed werken of er ineens bugs optreden die voorheen niet bestonden?
Apple lijkt dit inmiddels zelf ook wel een beetje in te zien. Enkele functies die nog voor het einde van 2017 op de planning stonden, verschijnen nu dit jaar omdat bugfixes en andere zaken meer prioriteit gekregen hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om iMessage in iCloud en AirPlay 2. Ook heeft Apple al laten weten dat we straks meer inzicht krijgen in de gezondheid van de batterij. Geen echte nieuwe functie, maar het lost wel een probleem op rondom de onduidelijkheid over iPhone-batterijen. We kunnen dus nog wel rekenen op enkele nieuwe functies in 2018, maar het is te hopen dat iOS 12 en macOS 10.14 nog veel meer de focus op stabiliteit legt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
macOS
macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

Eens.
En anders moeten ze de software open source beschikbaar stellen. Laat de community het zelf maar regelen.
@Alex: Liever niet ben niet voor niets van Android overgestapt op iOS.
Open Source gaat het bij Apple nooit worden natuurlijk. Maar wel eens dat het tijdperk van bugs maar eens achterwege gelaten moet worden.
Ja, kwaliteit is op dit moment wel het belangrijkste issue naar mijn mening. Zelden zoveel gepruts meegemaakt bij Apple (met name op IOS gebied (meerde iPhones en iPads), maar ook OSX vlak veel gedoe gehad (Mac Pro)). Hoewel ik TVos karig wat betreft functionaliteit vind, ben ik hier eigenlijk wel redelijk tevreden over.
@EOTB: spijtig dat tvOS zo een dode boel geworden is…
Best wel teleurstellend dat High Sierra bedoelt was als verfijnen op Sierra (aka Snow Leopard) maar nog nooit zoveel problemen gehad én gezien met Mac als dit jaar met High Sierra.
Misschien doen ze dat ook wel
Ze zijn bezig met 11.2.5 terwijl we nu bij 11.2.1 zitten. dus ze willen die update waarschijnlijk gebruiken om alles stabiel te maken
Ik kijk vooral uit naar het verbeteren van de Portrait lightning modus en de portrait selfies aangezien deze nog ver van “goed” zijn, vind ik persoonlijk
Ik ben vorig jaar gestopt met Apple. Het is een ramp merk geworden.
Alleen maar ellende, bugs, problemen en defecten. Om de haverklap moet ik weer ergens een verloopstekker of converter voor kopen TEGEN EEN HOOFDPRIJS.
Apple en innovatie zijn tegenstellingen geworden. Ze innoveren niets meer de laatste 5-6 jaar. NIETS.
Ze lopen in alles achter en die achterstand wordt met de maand groter en groter. Maar wel nog steeds drie keer de hoofprijs vragen voor middelmatige meuk.
Apple is Apple niet meer. Al jaaaaaaaaaaaaren niet. Het enige waar ze erg goed in zijn gebleven is marketing en het pakken van mijn geld.
O ja, ben overgestapt naar Windows en Android. Had ik jaren eerder moeten doen.
Dat is niet waar:
Apple.com/opensource
Swift is open source en nog wel meer dingen van Apple. In die link vind je de belangrijkste op een rijtje maar er zijn er nog meer.
Ik wacht tegenwoordig minimaal een week voordat ik een update installeer. Het gebeurt te vaak dat er ernstige fouten inzitten. Ook het trager maken van “oudere” IPhones heeft Apple niet populair gemaakt
“Vroeger” betaald je een premium prijs voor een premium merk(met visie).
En “Its like magic. Its just work out of the box”
“Nu” premium prijs tegen hetzelfde kwaliteit/kwantiteit als M$, HP en Samsung ….
“Its like magic. Its just work out of the box *”
* kabels en accessoires worden apart verkocht.
Ook hier werd de iPhone vervangen door een 360 euro kostende dtek60 met Android…
Wennen? Ja! Zeker!
Spijt? Neen.
Mis ik iPhone (na 8 jaar)? Neen
(de rest blijft wel nog iMac en air)
Bewust een toestel trager maken heeft mijns inzien weinig met kwaliteit te maken maar eerder met transparantie en consumentenvertrouwen.
@Sezgin: Dat is voor mij de grootste reden dat ik overstap… upgraden yup. En na het testen kan je niet meer downgraden en zit je met een traag toestel? Dankjewel Apple 🙁
Grappig, hoe veel mensen, waaronder ice en Marco de Boer, vooral al ‘het goede‘ van Apple uit het verleden onthouden, en dat als enige vergelijken met ‘het slechte’ van Apple nu. Terwijl, als je een beetje googelt, je een hele serie flops en fouten van Apple uit het verleden tegenkomt (ja, óók onder Steve Jobs)… ‘t zijn ook nèt mensen daar bij Apple! Dat er wellicht (te)veel fout gaat is misschien waar, maar niet nieuw.
Daarbij vergeten deze mensen gemakshalve dat vrijwel ALLES van enige technologische relevantie wat de concurrentie op de markt brengt een kopie is van wat Apple eerder (en goed uitgewerkt) op de markt bracht. En dan nemen dezelfde concurrenten jaaaaren de tijd om kreupele, gekloonde meuk op de markt te brengen, vol met fouten, bugs en gaten in de beveiliging. (Maar daar klaagt niemand over, want je hebt tenslotte niet voor niets zo’n lage prijs hoeven te betalen wegens het ontbreken van R&D). Om uiteindelijk met een acceptabele kopie te komen, wachtend op het moment dat de volgende goede uitwerking van een technologie weer van Apple gekopieerd kan worden…
@Marc van Maastricht: Dat is misschien de waarheid een beetje geweld aandoen. Apple is nu net niet de technologische vernieuwer. Verre van zelfs. Niet in het verleden en zeker nu niet. Kijk naar Samsung dat technologisch echt wel veel verder staat dan Apple. Eind dit jaar komen ze volgens de geruchten met een opvouwbaar scherm. Of Microsoft dat met hun Surface lijn een totaal nieuw soort tablet/laptop heeft bedacht.
Waar Apple net altijd heel sterk is in geweest is al die R&D van anderen vertalen op zo’n manier dat het aantrekkelijker, gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder is.
Dat is net waar het de laatste tijd fout loopt en waar ze dringend aan moeten werken. Want ondertussen zit de concurrentie niet stil. Apple kan alleen maar die hoge prijzen blijven verantwoorden als hun producten aantrekkelijker, gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn dan die van de concurrentie. In het verleden was die kloof gigantisch groot, maar tegenwoordig zit het op dat vlak bij Android ook beter. Denk aan Pixel, de comeback van Nokia,…
@Marco de Boer: Er zijn ook fora voor Google. Overigens kan ik je AirPods en IPhone X best aanraden. En voor Google er iets mee deed. Waren er ook al zoekmachines, smartphones en OS. Innovaties zijn niet altijd een nieuw producten.
@Luc: als je goed leest heb ik (bewust) Apple geen technologische ‘vernieuwer’ genoemd, maar een bedrijf dat iets technologisch ‘goed uitwerkt’.
Dat Samsung technologisch veel verder staat dan Apple is klinklare onzin. Gezichtsherkenning? Ze hadden het eerder maar het werkte niet (en nog steeds niet: met de eerste de beste foto om de tuin te leiden). OLED? Samsung al in 2010 maar het was zo’n beetje het lelijkste, slechtste en meest energie slurpende scherm dat er te krijgen was. Terwijl de iPhone X het beste OLED scherm is dat er ooit geproduceerd is. Vingerafdrukscanner? Eerder, maar onbruikbaar (iedereen zette het uit). Irisscanner? Zo traag dat je sneller bent als je je code gewoon invoert. En het werkt niet met zonnebril, sterker nog: alleen onder ideale (licht)omstandigheden.
“R&D van anderen vertalen” is een contradictio interminis. R&D is per definitie iets dat geld kost en je zélf moet doen, óf door klanten laat doen, zoals Samsung met z’n halfbakken ‘eerste’ (dat dan weer wel) versies van hun technologie.
De iOS-kloon Android is inderdaad beter geworden ten opzichte van de eerste versies (overigens ook een typisch voorbeeld van het uitbrengen van gebrekkige eerste versies over de rug van gebruikers). Maar dat je nu net de Pixel-flop als voorbeeld moet noemen.
En dan Android op de tablet? Tsja: “Android-tablets op losse schroeven”
“De ‘comeback’ van Nokia…” waarmee dan? De opnieuw uitgebrachte 3310?
Voor mij heeft ‘vernieuwing’ niets te maken met ‘de eerste zijn’, want een idee van een product wil nog niet zeggen dat het product ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. Anders moet je Arthur C. Clark in 1969 de echte vernieuwer noemen, met z’n tablet in de film ‘2001 A space Odyssey’.
Een vernieuwer verandert de wereld, of met z’n ideeën, of met z’n producten. En je kunt van Samsung veel zeggen, maar niet dat ze de wereld veranderen (uitgezonderd misschien hun vermogen om iets in massa te produceren: de reden dat Samsung meer verdient aan de productie van iPhone schermen, dan aan de verkoop van hun eigen Galaxy S8).
En Apple? Hmmm… even uit m’n hoofd: Apple I (1976, eerste pc), Macintosh (1984), Mac OS (1984, eerste, breed geadopteerde GUI), iMac (1998), iPod (2001), iTunes Store (ik dacht 2002 of 2003: eerste goed verkopende digitale muziekwinkel), iPhone (2007), iOS (2007), iPad (2010), Siri (2011), 64 bits mobiele processor (2013: ze werden zelfs door iedereen, Samsung voorop, uitgelachen: ‘onzin’), TouchID (2013), Apple Watch (2015), AirPods (2016), FaceID (2017).
Google verdient in het rijtje van vernieuwers ook een plaatsje, met name met de zoekmachine, de Cloud en Google Maps. Maar *niet* met Android.
Maar Samsung vernieuwend? Ach…
Van mij mogen ze de prijs terugschroeven naar verhouding van de kwaliteit.
Elk jaar een nieuw OS is veel te snel.
Dat Apple nou eens om de 2 a 3 jaar een nieuwe versie uitbrengt en zich ondertussen hard focust op het oplossen en verbeteren van mogelijke problemen.
Voor een huidige versie worden er amper 6 updates uitgebracht of zo.dan geven ze de versie op en laten ons upgraden naar een nieuwe hogere.
En de problemen beginnen dan weer van voor af aan.
Nieuwe functies kunnen ook binnen een huidige versie geïmplementeerd worden, kijk maa naar de introductie van Foto’s, ergens half binnen een bestaande versie met een 10.x.4
Elk jaar een nieuw OS is onderdeel van het nieuwe iPhone die elk jaar uitkomt. Enkel hardware zal tijdens de presentatie te weinig verkoopargumenten genereren denk ik.