Opinie: Apple moet in 2018 meer focussen op kwaliteit van software
2017 was wat software betreft niet Apple’s beste jaar. Vooral de tweede helft van vorig jaar werd geplaagd door software-bugs in iOS 11, beveiligingsproblemen op de Mac en andere aanpassingen waar gebruikers niet tevreden over zijn. Het is tijd voor Apple dat ze de focus weer gaan leggen op de kwaliteit van de software en minder op nieuwe functies.
2017 het jaar van software-bugs
Nog even kort terugkijkend op vorig jaar: 2017 gaat voor Apple de boeken in als een jaar met veel bugs en problemen, vooral met iOS 11. Ook nu na vele tussentijdse updates is iOS 11 voor een deel van de gebruikers nog niet wat het moet zijn, door bijvoorbeeld problemen met een leeg toegangsscherm. macOS High Sierra kreeg na de release ook behoorlijk wat te verduren, waaronder de iMessage-bug (die inmiddels gelukkig wel verholpen is) en de admin-bug waardoor iedereen eenvoudig zonder wachtwoord kon inloggen op je Mac.
Kenmerkend voor veel van deze bugs is dat ze al langere tijd bekend zijn voordat ze door Apple verholpen werden. De ontdekker van de HomeKit-bug had bijvoorbeeld al in oktober contact gezocht met Apple, maar pas na publiekelijke openbaring besloot Apple het probleem snel op te lossen. Ook de admin-bug op de Mac werd eerder al via het supportforum van Apple besproken, maar kwam pas op een later moment in de publiciteit. Apple is in deze twee voorbeelden dus al eerder op de hoogte gebracht van de problemen, maar pas na de publiciteit wist Apple het op te lossen.
Sneller bugs oplossen, minder nieuwe functies
Dat is dan ook één van de problemen waar Apple naar mijn mening verbetering in moet aanbrengen. Dat er soms een bug kan optreden is nog tot daaraantoe, maar het is soms behoorlijk kwalijk dat een bug al langere tijd speelt, helemaal als het om een ernstig beveiligingsprobleem gaat. Ook bugs die al bij het verschijnen van iOS 11 aanwezig waren, zijn nu na ruim drie maanden nog steeds aanwezig. Ik kan me voorstellen dat sommige bugs wat lastiger te achterhalen en op te lossen zijn, maar het is behoorlijk kwalijk dat een probleem als met een leeg toegangsscherm in iOS 11 al zo lang speelt terwijl dit bij vorige versies niet het geval was.
Het is dus geen verkeerd idee als Apple voor 2018 meer de focus gaat leggen op het wegwerken van bugs en problemen, zowel in iOS 11 als in alle andere versies waaronder macOS High Sierra en watchOS 4. Apple heeft met vier besturingssystemen blijkbaar zijn handen vol en het is daarom belangrijker dan ooit dat deze staan als een huis. Dat dit dan ten koste moet gaan van nieuwe functies, zullen weinig mensen een probleem vinden.
Misschien herinner je je nog de aankondiging van Snow Leopard in 2009. Als opvolger van OS X Leopard liet Apple weten dat OS X Snow Leopard geen enkele nieuwe functie had. Apple focuste alleen op verbeteringen en bugfixes. Snow Leopard wordt door veel Apple fans dan ook gezien als één van de beste releases op de Mac. Na jaren van nieuwe functies, zowel op de Mac als op de iPhone en iPad, is het tijd dat Apple in 2018 een soortgelijke update uit gaat brengen. Niet alleen voor de Mac, maar vooral voor de iPhone en iPad. Wat heb je aan nieuwe functies als blijkt dat oude functies niet goed werken of er ineens bugs optreden die voorheen niet bestonden?
Apple lijkt dit inmiddels zelf ook wel een beetje in te zien. Enkele functies die nog voor het einde van 2017 op de planning stonden, verschijnen nu dit jaar omdat bugfixes en andere zaken meer prioriteit gekregen hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om iMessage in iCloud en AirPlay 2. Ook heeft Apple al laten weten dat we straks meer inzicht krijgen in de gezondheid van de batterij. Geen echte nieuwe functie, maar het lost wel een probleem op rondom de onduidelijkheid over iPhone-batterijen. We kunnen dus nog wel rekenen op enkele nieuwe functies in 2018, maar het is te hopen dat iOS 12 en macOS 10.14 nog veel meer de focus op stabiliteit legt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Publieke beta 1 van macOS Sequoia 15.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (18-12)
- Apple verklapt komst van M4 MacBook Air (en dit zit er mogelijk in) (12-12)
- Dit zijn de nieuwe functies in macOS Sequoia 15.2 (12-12)
- macOS Sequoia 15.2 nu te downloaden: dit is er nieuw (11-12)
- Dit is wanneer de MacBook Pro zonder notch (en met cameragaatje) verwacht wordt (10-12)
macOS
macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.
Reacties: 22 reacties