Opinie: Het wordt tijd dat Apple meer vrijheid geeft voor de NFC-sensor
Al sinds de iPhone 6 uit 2014 zit er in elke iPhone een NFC-chip. Apple was in het begin vrij strikt: de sensor kon alleen gebruikt worden voor de toen nieuwe betaaldienst Apple Pay. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er steeds meer mogelijk is met de NFC-sensor, hoewel dit in de praktijk maar niet tot uiting komt. Het zou daarom misschien maar beter zijn als Apple de NFC-sensor gedeeltelijk open gooit.
Tijd voor meer openheid bij NFC-sensor
Met de NFC-sensor kan een iPhone communiceren met andere apparaten in de buurt. De meest bekende toepassing voor de NFC-sensor is mobiel betalen. Dat is dan ook precies waar Apple Pay de chip voor gebruikt. Maar er zijn ook heel veel andere toepassingen te bedenken, al werken deze door de strikte regels van Apple zelden tot nooit met de iPhone samen. In sommige gevallen maakt Apple een uitzondering.
Het nieuwste voorbeeld is een aankomende Brexit-app. Als het moment eindelijk zover is en het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU hoort, kunnen Europeanen de app gebruiken om een verblijfsvergunning aan te vragen om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen blijven. De app gebruikt NFC om een paspoort in te scannen, zodat je geen papierwerk hoeft in te vullen. Het probleem was dat deze functie alleen werkte met Android-toestellen. De overheid in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen maanden nauw met Apple samengewerkt om dit op te lossen en nu zijn ze eruit gekomen. Eind dit jaar komt de app beschikbaar op iPhones, zodat je ook via je Apple-apparaat je paspoort kan scannen voor een Britse verblijfsvergunning.
Apple werkt ook samen met een aantal universiteiten in de Verenigde Staten, zodat je iPhone en Apple Watch dient als studentenkaart. Hierdoor kan je makkelijker toegang krijgen tot de campus, omdat je dan dus geen fysieke kaart meer bij je hoeft te hebben.
Deze voorbeelden laten vooral zien dat het anno 2019 misschien beter is om meer openheid te geven met betrekking tot de NFC-chip. Door de geslotenheid van Apple kunnen alleen grote partijen in bepaalde gevallen toegang krijgen. Hierdoor zijn kleinere spelers nagenoeg uitgesloten. Zo wil de Nederlandse overheid DigiD veiliger maken door gebruik te maken van de NFC-sensor. Staatssecretaris Knops gaf eerder al aan dat hij vond dat Apple de NFC-sensor open moet zetten. Dat lijkt voorlopig niet te gebeuren en de kans dat Apple met de Nederlandse overheid hiervoor samenwerkt is ook klein. We missen daardoor in Nederland een aantal (potentiële) functies.
Op dit moment ondersteunt de NFC-chip alleen een lees-modus. De Decode-app maakt daar bijvoorbeeld gebruik van, maar verdere concrete voorbeelden zijn schaars. Door voor deze toepassingen meer openheid te geven, kunnen we misschien eindelijk eens goed gebruikmaken van de chip die al vijf jaar in onze iPhones zit.
De grote uitzondering: betaaldiensten
Maar moet Apple de chip voor elke type toepassing open zetten? Dat is in ieder geval wel iets wat banken maar al te graag willen. Op vragen over Apple Pay in Nederland antwoorden webcare-medewerkers vaak dat ‘Apple de NFC-chip niet vrijgeeft’. Hoewel dat een flauwekul antwoord is op de vele vragen over Apple Pay, geeft dat wel aan dat banken graag hun eigen initiatieven gebruiken.
Als Apple de sensor ook open stelt voor diensten voor mobiel betalen, betekent dat ongetwijfeld dat je binnen no-time een mobiel betalen-app van jouw bank op je iPhone kan gebruiken. Maar levert dat ook een betere ervaring op dan met Apple Pay? Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee. Geen enkele ontwikkelaar heeft dezelfde toegang tot functies van het besturingssysteem als Apple. Je iPhone ontgrendelen, een app openen en je toestel scannen vereist veel meer stappen dan het gebruik van Apple Pay. Uiteindelijk levert dat een veel mindere ervaring voor gebruikers op, terwijl mobiel betalen juist veel makkelijker moet zijn. De geslotenheid kan dus maar beter in tact blijven voor dergelijke betaaldiensten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 20 reacties