Opinie: Waarom ook Apple een opvouwbare iPhone moet maken
Er vinden niet zoveel innovaties meer plaats bij iPhones – en bij smartphones in het algemeen. Na gezichtsherkenning en augmented reality zitten veel gebruikers alweer te popelen dat er weer eens iets écht nieuws aankomt. Stilstand is immers achteruitgang. Veel fabrikanten verwachten dat opvouwbare schermen de next big thing zijn. Over minder dan een maand krijgen we misschien al een glimp van de toekomst te zien: Samsung organiseert dan een groot hardware-evenement waar we de opbouwbare smartphone te zien krijgen waar al een tijdje aan wordt gewerkt. Het gaat om een model met 7,3-inch scherm. Ondertussen duikelen andere (voornamelijk Aziatische) smartphonefabrikanten over elkaar heen om de eerste te zijn. Xiaomi liet deze week een tablet zien, waarvan de zijkanten naar achteren te klappen zijn, zodat je een smartphone krijgt.
Opvouwbare Samsung Galaxy F
Samsung heeft een teaservideo gelekt, waarin de opvouwbare smartphone te zien is. Op basis daarvan heeft LetsGoDigital nu 3D-renders gemaakt om te laten zien hoe het toestel er vermoedelijk uit komt te zien. De Samsung Galaxy F (Fold) wordt volgens de gelekte video heel dun met smalle schermranden. Er wordt gebruik gemaakt van de gebruikersinterface Samsung One UI.
https://www.youtube.com/watch?v=P86t1F-B5Hs
Er zou ook sprake zijn van een 3D hologram-functie of transparant OLED-scherm. Dit kan handig zijn voor augmented reality, een van de functies waar Samsung op inzet. Mogelijk zit er een Exynos 9820 chipset in, een dubbele camera van tweemaal 12 megapixels en een enkele frontcamera. Google zou bezig zijn met een aangepaste Android-versie voor opvouwbare telefoons. Mogelijk ligt de Samsung Galaxy F al eind maart in de winkel, vermoedelijk in de kleuren zwart en wit en voor een adviesprijs rond de 1600 euro.
Opvouwbare smartphone van Xiaomi
Xiaomi’s mede-oprichter Bin Lin toont in onderstaande video een prototype ervan. Ook nu zijn de details beperkt, maar Xiaomi zou wel eens de eerste kunnen zijn die een dergelijke opvouwbare telefoon daadwerkelijk op de markt brengt. Waarom is zoiets handig? Het punt is dat smartphone-schermen de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Die trend is zichtbaar bij de iPhone, maar ook bij Android-toestellen. Daarbij speelt mee dat Aziaten vaak veel meer afhankelijk zijn van hun smartphone, dan van een laptopcomputer of desktop. Maar er komt een moment dat iets té groot wordt. Als het niet meer in je broekzak past wordt het moeilijker om mee te nemen. In de 50 seconden durende video van Xiaomi is te zien dat het apparaatje opgevouwen in je handpalm of in je broekzak past.
Daarvoor zijn wel wat nieuwe technologieën nodig. Bin legde op de sociale netwerksite Weibo uit dat er technische uitdagingen te overbruggen waren, vooral wat de opvouwbare schermen betreft. Maar er gelden ook speciale eisen voor de scharnieren. Je wil namelijk niet dat ze na een paar keer vouwen al lam worden. En de gebruikersinterface moet ook worden aangepast, want je wilt dat alles makkelijk te gebruiken is, in opgevouwen én in geopende toestand. Bij Xiaomi wisselt de software automatisch, afhankelijk van de grootte van het scherm. Ook zit de aan/uitknop op een zodanige plek dat het gemakkelijk bereikbaar is, hoe je het apparaat ook gebruikt.
Xiaomi zou wel eens de eerste kunnen zijn die een dergelijke opvouwbare telefoon op de markt brengt, nog voor Samsung. Mogelijk gaat het apparaat Mi Dual Flex of Mi MIX Flex, maar Xiaomi staat erom bekend dat ze snel kunnen inspelen op veranderingen, dus het kan zomaar heel anders gaan heten. De massaproductie kan wat Bin betreft meteen van start gaan, als het publiek er positief op reageert. En dat lijkt tot nu toe het geval te zijn. Maar er zijn meer kapers op de kust.
Opvouwbare smartphone van Huawei
Huawei gaat op het Mobile World Congress (MWC) in februari een opvouwbare telefoon introduceren. Het toestel werkt ook met 5G-netwerken. In oktober liet Huawei al weten dat er gewerkt werd aan een toestel met flexibel scherm en nu kunnen we er een eerste blik op werpen. Huawei CEO Richard Yu heeft aan Reuters bevestigd dat het toestel te zien zal zijn op MWCtaal een winst van 46 miljard euro, waarvan 48 procent afkomstig was van smartphone-verkoop. Yu beweert dan ook dat het bedrijf de grootste smartphonefabrikant t er wereld kan worden zonder de Amerikaanse markt. “Zelfs zonder de Amerikaanse markt zullen we de nummer één van de wereld worden. Ik verwacht dat het zal gebeuren ten vroegste dit jaar en anders zeker volgend jaar”, zegt CEO Richard Yu.
Royole Flexpai
Tijdens de CES liet een wat minder bekend Chinees bedrijf ook al een opvouwbaar toestel zien: de Flexpai van Royole (zie foto). Dit toestel heeft een flexibel 7,8-inch OLED-scherm met een resolutie van 1920 x 1440 pixels. Een scharnier aan de achterkant zorgt ervoor dat je het toestel kunt dubbelvouwen. Het liet ook meteen zien hoe lastig het is om een goed opvouwbaar toestel te maken. De software paste zich niet aan en de camera’s waren van matige kwaliteit.
Apple en opvouwbare telefoons
Het lijkt erop dat de innovatie op dit gebied vooral van Aziatische bedrijven moet komen. De ‘enige hoop’ in de westerse wereld is Apple, dat vaak wat langer wacht met dergelijke innovaties, omdat ze niet de eerste, maar wel de beste willen zijn.
Apple zou intern ook aan een opvouwbare telefoon werken, maar de geheimzinnigheid van het bedrijf zorgt ervoor dat we er eigenlijk nog weinig over weten. In 2015 kreeg Apple al wat patenten voor een flexibel toestel en sindsdien hebben we meer patenten zien langskomen. In 2018 kondigde LG Display, een van de toeleveranciers van Apple, aan dat er gewerkt wert aan flexibele schermen. Er zou bij LG al in speciale teams worden gewerkt aan een opvouwbaar display voor Apple. Daarnaast zou LG Innotex bezig zijn met flexibele printplaten voor toekomstige iPhones.
De bijdrage die Apple hieraan kan leveren, is om te laten zien hoe het écht moet. Wat we bij Aziatische bedrijven nog wel eens zien (bijvoorbeeld bij gezichtsherkenning) is dat ze graag de eerste willen zijn en daarom haastig halfbakken oplossingen op de markt brengen, die onveilig zijn of gewoon onhandig in het gebruik. Daardoor raken gebruikers gefrustreerd en haken ze af. Als Apple het goede voorbeeld geeft door zowel de hardware als de software geschikt te maken voor opengevouwen en dichtgeklapt gebruik, levert dat ook voor Chinese toestellen een betere gebruikerservaring op. Dat Chinese bedrijven Apple graag na doen is niet iets waar we geheimzinnig over hoeven te doen.
De grote vraag is natuurlijk: is het een gimmick of dit de richting waar we naartoe gaan met het design van toekomstige smartphones? Hoewel het na een tijdelijk dipje weer wat beter gaat met tablets, wordt het apparaat toch vooral gebruikt als zoethoudertje voor de kinderen. Daarnaast zijn er professionele gebruikers, maar er is ook een grote groep die geen aparte tablet nodig heeft en een combinatie eigenlijk wel prima zou vinden.
Apple zal ongetwijfeld niet de eerste zijn met een opvouwbare smartphone, maar waarschijnlijk wel het bedrijf dat het idee het beste uitvoert. Wij kunnen niet wachten!
Zie jij een opvouwbare iPhone zitten, of denk je dat het weinig toevoegt? We horen het graag in de reacties!
- 2019 - 06 februari: Info over gelekte Samsung Galaxy F toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 40 reacties