Twee weken in Nederland: waarom ik nu al niet meer zonder Apple Pay wil [opinie]
In een eerder opinie-artikel schreven we al waarom Apple Pay 3x beter is dan traditioneel pinnen. Op moment van schrijven is Apple Pay ruim twee weken beschikbaar in Nederland, waardoor inmiddels een groot aantal ING-klanten er mee aan de slag is gegaan. Ook ik heb nu ruimschoots ervaren hoe het is om overal met Apple Pay te betalen en daarbij is gebleken dat ik niet meer zonder Apple Pay wil.
In de afgelopen jaren heb ik op een aantal momenten al Apple Pay gebruikt, maar dat was voornamelijk nog via omwegen. Via banken als boon zijn er manieren om Apple Pay in te stellen en ook het bunq stappenplan voor Apple Pay is inmiddels bij veel lezers bekend. Toch is het anders om het te gebruiken met je belangrijkste rekening waar je je salaris op gestort krijgt, waar je je boodschappen van doet en waar je uitjes mee afrekent. Dit heeft er voor mij voor gezorgd dat ik Apple Pay echt ben gaan waarderen en wel om deze vier scenario’s die mij de afgelopen weken opgevallen zijn.
#1 Makkelijker bij de boodschappen
Voor mijn boodschappen gebruik ik in de meeste gevallen het zelfscannen bij de Albert Heijn via de AH-app. Dat scheelt mij tijd, omdat ik sneller mijn tas ingepakt heb en niet in de rij hoef te staan bij de kassa. In de oude situatie stond ik bij de zelfscankassa nog wel altijd met m’n handen vol: m’n kar met boodschappen naast me, m’n iPhone in de hand voor het zelfscannen en afrekenen en m’n portemonnee in mijn andere hand om daar mijn pinpas uit te halen. Dat afrekenen kan met Apple Pay nu veel makkelijker, want ik heb ten slotte toch al mijn telefoon in mijn hand. Dat maakt voor mij het hele zelfscannen nog veel makkelijker dan het nu al is.
#2 Online aankopen is makkelijker (en soms goedkoper)
Iedereen denkt bij Apple Pay vaak aan het betalen in winkels, maar in apps en op het web zijn mijn ervaringen ook echt een stuk beter dan met bijvoorbeeld iDEAL. Er werd vaak gezegd dat wij het met iDEAL al erg goed hebben in Nederland. iDEAL is inderdaad praktisch in het gebruik, omdat je niet telkens creditcardcodes of andere combinaties hoeft in te voeren zoals in het buitenland vaak zo is. Maar toch vereist ook iDEAL behoorlijk wat stappen. Zo moet je vaak eerst een account aanmaken en je bank kiezen, om vervolgens doorgestuurd te worden naar je bankieren-app, daar inloggen en de betaling nogmaals te bevestigen.
Dat vereist nogal wat stappen en Apple Pay maakt dat een stuk makkelijker. In sommige webshops is het niet nodig om een account aan te maken en kun je zelfs het hele winkelmandje overslaan. Je hoeft dan alleen maar te bevestigen met Face ID of Touch ID en klaar ben je. Je hoeft niet te wisselen tussen apps (wat ook nog wel eens fout gaat) en er worden geen transactiekosten gerekend. Bij iDEAL is dat soms nog wel het geval, dus het is nog iets goedkoper ook.
#3 Makkelijker recreëren
Met dit warme weer wil je er nog wel eens op uit trekken. Onlangs ging ik op de fiets een ijsje halen, wat voor mij ongeveer een kwartiertje fietsen is. Ik besloot voor het eerst om mijn portemonnee thuis te laten, omdat ik altijd zakken tekort kom voor mijn telefoon, portemonnee en mijn sleutels. Dankzij Apple Pay kon ik dus voor het eerst mijn portemonnee thuislaten. Ik realiseerde me dat ik daarom ook geen ID-bewijs bij me had, maar aangezien we in Nederland een toonplicht hebben en ik dicht bij huis bleef, leek me dat geen probleem.
#4 Vooral Apple Watch is erg handig
De afgelopen twee weken is gebleken dat vooral de Apple Watch erg goed van pas komt in combinatie met Apple Pay. Als je bijvoorbeeld naar het strand gaat of gaat zwemmen en je iets te snacken wil halen, heb je lang niet altijd je iPhone op zak. De Apple Watch komt dan heel goed van pas. Je hoeft dan niet weer tussen je spullen te gaan graaien op zoek naar je portemonnee of terug te lopen naar het kluisje waar je je iPhone weggestopt hebt. Je hebt met de Apple Watch altijd een portemonnee bij je, waar je ook gaat of staat. Een ander praktisch voorbeeld wat ik onlangs gemerkt heb is bij het afrekenen bij de wasstraat of in de McDrive. Je hoeft niet meer je portemonnee of je iPhone uit je broekzak te halen (wat tijdens het zitten in de auto toch al lastig gaat), omdat je je pinpas gewoon om je pols hebt zitten.
Deze vier situaties beschrijven in het kort hoezeer ik Apple Pay de afgelopen weken heb gewaardeerd. Ik wil niet zeggen dat ik niet zonder Apple Pay kán (een pinpas of contant geld voldoet ook nog steeds prima en is een goede backup), maar waarom zou ik zonder willen? Het is nu vooral te hopen dat we in de toekomst nog meer zaken digitaal bij ons kunnen dragen, zoals een ID-kaart of rijbewijs. In Duitsland is het vanaf het najaar al mogelijk om ID-bewijzen op je iPhone te zetten, dus we duimen dat dit ook naar Nederland komt.
Maar het kan altijd nog beter
Toch kan er nog een aantal dingen beter wat betreft Apple Pay en dat zit hem vooral in de Wallet-app. Als je meerdere rekeningen bij dezelfde bank hebt, is het soms wat lastig om te zien welke kaart bij welke rekening hoort. De enige manier hoe je dit kan herkennen, is aan de vier laatste cijfers van het IBAN-nummer dat op je virtuele kaart staat. Ik zie dan ook liever dat Apple je de mogelijkheid geeft om je kaarten te hernoemen, zodat je er zelf een naam aan kan geven. In iOS 13 is daar helaas nog niets van te zien, maar hopelijk voegt Apple dit in de toekomst alsnog toe.
Is jou de afgelopen weken in het gebruik van Apple Pay iets opgevallen, waarvan je van tevoren niet gedacht had dat het erg handig zou zijn? Laat het ons weten in de reacties en deel je positieve (maar ook negatieve) ervaringen!
De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!
Lees ook onze andere artikelen over Apple Pay:
- Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst
- Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat
- Zo betaal je met Apple Pay in winkels, apps en op het web
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- Apple Pay bij ING per direct beschikbaar: dit moet je weten
- Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en Belgiƫ. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 87 reacties