Reacties voor: Opinie: Hoe Apple de softwarereleases volgend jaar beter kan doen
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het zal wel met die bugs, ik merk er niks van en ik heb een gedateerde SE , eigenlijk nooit last van allerlei bug verhalen en leeglopende accu’s , date dan ook altijd direct op.
Is de verspreiding er ook niet voor om overbelasting te voorkomen m.b.t. het downloaden?
Pas uitgeven als het klaar is. Ipv altijd rond dezelfde tijd.
De nieuwe producten werken ook vast prima onder een oudere ios.
Ik verwacht bij 13.1 direct beta 13.2
De fouten die ze er in maanden niet uit kregen zijn er in een week ook niet uit.
Straks weer een niks zeggende release “bug fixes” maar welke weet je nooit.
Bij mij op een iPhone 8 plus sluiten apps regelmatig zo maar spontaan af.
Ook over de camera app ben ik boos …. iPhone 11 kan nu eindelijk in 16:9 verhouding foto’s maken maar de oudere toestellen dus niet.
Er zijn dus software verbeteringen exclusief voor nieuwe toestellen terwijl oudere dit ook gemakkelijk zouden kunnen.
Met zo veel bugs in de feitelijke release vervaagt eigenlijk het verschil tussen een testversie en de feitelijke update. Wat mij betreft is er zo veel aandacht voor de fouten in de nieuwe versie, dat ik prima weet te wachten tot deze geluiden verstommen. Blijkbaar is dat de versie die “probleemloos” kan worden geïnstalleerd. Deze gewoonte slijt bij mij al heel snel in, dus wat mij betreft: Apple, vooral doorgaan met (te) vroege jaarlijkse updates en iCulture: blijf ons scherp houden wanneer de versie-update “rijp” is om echt te installeren.
Het alternatief is hetzij uitstel op uitstel, of duizend tussentijdse updatejes waarbij de verschillende Apple-apparaten al gauw uit de pas gaan lopen.
Voor lief nemen dat de Herinneringen-app niet helemaal goed synchroniseert? Dat is werkelijk de omgedraaide wereld. Mensen gebruiken dit soort apps voor hun werk en horen niet de dupe te worden van slechte organisatie binnen Apple.
Ik heb dit nog nooit meegemaakt met Apple. Sinds iOS 13 in combo met watchOS 6 gaat mijn Apple Watch series 4 op 9u (zonder intensief gebruik) volledig leeg. iPadOS 13.1 werkt ook nog niet helemaal goed. Als dat is wat ze morgen gaan uitbrengen, zou ik nog liever op 12.4.1 draaien. Moest ik niet in het ecosysteem van Apple verstrikt zitten, zou ik ook alternatieven beginnen overwegen. Het is gewoon allemaal niet meer hoe het geweest is.
Zou het graag anders willen zeggen, maar heb geen fiducie in 13.1 die morgen (24/9) beschikbaar komt. Nog vóór 13 beschikbaar was, kondigde Apple 13.1 aan, welke bugs zou verhelpen. En deze ook nog naar voren halen qua release. Bij 13 wist men klaarblijkelijk dus al dat deze vol bugs zat. En in 13.1 alles verholpen?! Hoe ongeloofwaardig kan je zijn…
Het lijkt mij ook een goed idee dat Apple de systeem apps eindelijk een keer gaat loskoppelen van de OS releases. Dan zijn problemen zoals die met de herinneringen app makkelijker te voorkomen. Ze hadden de nieuwe herinneringen app dan gewoon voor alle OS’en tegelijk kunnen uitbrengen zodat je niet met de problemen zit die er nu zijn. Daarnaast kunnen ze makkelijker dingen toevoegen zonder vast te zitten aan het OS schema.
iOS 11 was een drama (zijn jullie vergeten???)
iOS 12 was eigenlijk ren verbeterde iOS 11
iOS 13 begint weer dramatisch
Minder beloven idd. Zelfde als Applepay (wat nu eindelijk er is) en de HomePod…
En los van dit verhaal, ervoor zorgen dat iPad OS op dezelfde dag wordt uitgerold dan de iOS update. Belachelijk dat daar nu bijna een week tussen zit.
Het probleem zit hem in het parallel ontwikkelen van opeenvolgende versies.
Als je met versie 13.1 bezig bent terwijl 13.0 nog niet uitontwikkeld is, dan dus ben je instabiele versies aan het debuggen.
En veranderingen aan het maken in code die zelf nog aan verandering onderhavig is – met nog veel meer fouten als resultaat.
Wie een opleiding Struktureel Ontwerpen heeft gedaan, weet dat dit (zeker bij de enorme complexiteit en het gigantische aantal onderlinge afhankelijkheden in een Operating System) vloeken in de kerk is.
Het is alsof je boven in een bouwwerk stabiliteitscorrecties aanbrengt, terwijl het fundament nog gewijzigd wordt…
Dit is een gevalletje van de beste stuurlui. Het is eerder knap dat het bijna altijd goed is gegaan.
Apple’s voordeel is hier ook hun nadeel: de integratie van hardware en software. Een nieuwe OS versie uitstellen betekend het uitstellen van nieuwe hardware (lees nieuwe hardware features) die door het nieuwe OS ondersteund worden. De nieuwe iPad is nu vertraagd doordat ze de software niet op tijd af kunnen krijgen. Het uitstellen van de iPhone 11 en AppleWatch 6 was natuurlijk geen optie in de boardroom. (Dus puntje #1, langer testen is in het geval van Apple geen optie. En software bestaat niet alleen uit (beta) testen. Er moet ook eerst tijd zijn om het überhaupt te bouwen. Dus hoe langer de test periode, hoe minder tijd voor nieuwe features.)
En dat is de rede dat we nu iOS 13.0 hebben waar een aantal feature uitgehaald zijn, en een iOS 13.1 beta waar alles, wat origineel de bedoeling was, in zit.(iOS 13.1 staat volgens mij nog steeds gepland staat op 30-sep, weet niet waar 24-sep ineens vandaan komt?)
Het spreiden van functies is niet altijd mogelijk. In het verleden heeft Apple losse features wel vaker uitgezet en later geintroduceerd dan eerder belooft. (Zoals nu met iOS 13.1.) Maar b.v. een dark-mode feature die op bijna alles schermen in het hele OS invloed heeft kan je niet spreiden. Dat zal in één keer er doorheen moeten. En dat hebben we dit jaar.
En dit alles gaat over features, niet over bugs. Hoe meer er veranderd wordt aan software, hoe meer kans op bugs. Dus grote releases zullen meer bugs bevatten. En die worden met 13.2, enz. wel weggewerkt. Maar iOS 13.0 draait goed genoeg. En de 13.1 release heeft met uitgestelde features te maken, niet direct met bugs.
Lastige bugs worden toch pas zichtbaar als het OS publiekelijk is uitgerold. Veel beta “testers” willen zonodig als eerste de nieuwste software hebben, stabiel of niet. Hoeveel bug-reports Apple daadwerkelijk krijgt van deze testers is maar de vraag. (En dan “uit privacy overwegingen” geen automatische bug reports met Apple en andere ontwikkelaars willen delen.) Hoeveel bug-reports heeft b.v. iCulture getypte en bij Apple ingeleverd?
@Edwin: “Beste stuurlui” => Ach, ik heb ‘n jaar of 20 in softwareontwikkeling gezeten, maar laat me graag door jou bijpraten.
iOS13 is een ontwikkeltraject dat meer dan een jaar heeft geduurd en parallel liep aan de iPhone 11. Apple heeft daarvoor alle beschikbare resources ingezet, omdat dit prio 1 voor het bedrijf is. Dat zijn er nogal wat in een organisatie van 100.000 man. Dus dan is tijdsvertraging eigen schuld en uitstel van features een teken dat zaken niet onderling afgestemd zijn oftewel gewoon verkeerd beleid.
“Dit alles gaat over features, niet over bugs” => dat onderscheid is er helaas niet want die zaken zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals elke eerste jaars IT student weet.
En 13.1 is nu juist vervroegd naar 24/9 omdat dat dit juist steeds meer een acute bugfix release is geworden. Ook al geen groots signaal.
“Hoeveel bug-reports Apple krijgt is maar de vraag” => wellicht voor jou, maar dat zijn er miljoenen; het grote probleem is om ze allemaal te verwerken.
Volgens mij ben jij zelf het voorbeeld van een beste, maar niet al te best geïnformeerde stuurman.
@Patrik: Deze dingen hebben natuurlijk niets met iOS 13 te maken. En eigenlijk ook niets met de software ontwikkeling binnen Apple.
ApplePay heeft meer met de laksheid van de lokale banken te maken. Eens kijken hoelang ABNAMRO zelfs na hun eigen aankondiging nog nodig heeft voor het echt beschikbaar is.
HomePods hebben te maken met de taalvaardigheid van de AI systemen. Waarschijnlijk heeft Apple’s AI afdeling daar experts per taalgebied voor nodig. Heel lastig stukje werk en vooral trainen van de AI modellen. Zelfde reden waarom Alexa het nog niet heeft en Google er ook een tijd over heeft gedaan. Maar van mij mag het komen. Apple mag zelfs met me meeluisteren. 😉
@Toine: Dat wat iOS 13.0 pas eind van de maand uitgekomen. En als je wilt dat iOS en macOS ook op dezelfde dag uitkomen had her ergens in november geweest. En tot die tijd lager alle nieuwe apparaten (iPhone 11, AppleWatch 6, nieuwe iPads, en straks een nieuwe MacBook gewoon op de plank te wachten.)
@Jakob: Dit is hier niet het geval. Op een gegeven moment hadden ze bij Apple in de gaten dat ze de planning van half september (release iPhone 11) niet gingen halen. Dus hebben ze een branch gemaakt met de naam 13.0 en daar een paar features (die weinig met het fundament van doen hebben) uit gehaald.
De root was vanaf dat moment gewoon 13.1. En alle bugfixes komen daar ook gewoon in terecht.
Iedereen met een cursusje versiebeheer weet hoe dit werkt. 😉
@Jakob: Ik mag hopen dat de OS’sen de hoogste prioriteit hebben. Bij Tim Cock krijg ik het gevoel dat heel andere dingen, zoals TV kanalen en diversiteit, veel belangrijker zijn.
En hoeveel van die 100.000 “man” werkt er bij de ontwikkelteams? De meeste werken in de winkels, zitten bij de helpdesk of zijn bug-reports aan het verwerken.
Natuurlijk zijn dingen gewoon uitgelopen en natuurlijk is dat hun eigen schuld. Gelukkig lopen software project normaal altijd op rolletjes en wordt alles binnen budget en ver voor de deadline opgeleverd. Alleen, zoals ik al benoemde, valt dit bij Apple erg op omdat die OS’sen nodig zijn om nieuwe hardware te verkopen. Een bedrijf dat alleen software maakt kan de release makkelijker uitstellen.
13.1 is in eerste instantie een release waar de features inzitten die uit 13.0 gesloopt zijn. Dit is nodig omdat ze anders de nieuwe iPad niet kunnen verkopen. Dus misschien waren ze toch eerder klaar en hadden ze een wat ruimte planning afgegeven. En natuurlijk zitten daar ook bugfixes bij ze ondertussen hebben opgelost. Als 13.1 een “acute bugfix release” was geweest, had hij versie 13.0.1 gekregen en hadden daar de extra features niet ingezeten. Maar waarschijnlijk kunnen we binnenkort 13.1.1 verwachten met nog meer fixes.
Interessant is hier natuurlijk de verhouding bug-reports en testers. I.p.v de 80-20 regel zal het hier eerder 95-5 of nog minder zijn. Ik word ieder geval altijd raar aangekeken als ik zeg dat ik een bug-report heb aangemaakt. En software ontwikkelaars die tegen bugs in API’s aan lopen trekken natuurlijk ook eerder aan de bel omdat ze er zelf last van hebben. Op die fora’s staat het vol. Dus ik denk dat veel van die reports voornamelijk van developers komen die hun software op het nieuwe OS testen. Maar dat is mijn natte vinger werk.
Laat ik me verder maar niet verlagen door ook op de man te gaan spelen, dat zou te makkelijk zijn.
Tja als ik kijk naar macOS hebben ze in de periode van Tiger en ook in de periode van Snow Leopard bewust meer tijd genomen voordat er nieuwe releases uit kwamen.
Maar iOS is zo onlosmakelijk verbonden met de hardware, dat ze niet uit de cyclus van een jaar kunnen komen. Ik denk dus dat het nog wel een tijdje zo zal blijven.
Al zou het Apple wel sieren om ‘s een jaar extra de iOS versie te behouden. Dus dat er voor de iPhone 11S (etc) nieuwe functies aan iOS 13 worden toegevoegd ipv een iOS 14 uitbrengen. Maar ik verwacht niet snel dat Apple dat gaat doen. 😅😅
Gewoon belachelijk dat de herinneringen-app niet meer met macOS Hi Sierra werkt. En vervolgens wel Safari 13 uitbrengen voor macOS Hi Sierra. Je ondersteund een systeem of helemaal niet. 🧐
Ik gebruik die app dus niet meer.