Een halfjaar met de iPhone X: 7 innovaties waar ik niet meer zonder wil
Mijn ideale iPhone is de iPhone X
Eerder vandaag was in het nieuws dat de iPhone X goed is voor 35 procent van de totale wereldwijde omzet van smartphones. Het toestel is winstgevender dan alle Android-smartphones bij elkaar. Toch nam Apple met de iPhone X een behoorlijke gok. De schrikbarend hoge prijs schrikte mensen af. Het nieuwe Face ID-systeem was nog niet eerder in een toestel gebruik. Als het niet zou werken, was er geen alternatief achter de hand. Apple had immers besloten om de Touch ID-knop achterwege te laten, wat een totaal andere bediening vereiste. Het bijzondere is dat het allemaal is gelukt: de iPhone X is een ongekend succesnummer, alleen hoor je daar nauwelijks iets over.
Lichtpuntje tussen alle kommer en kwel
We worden de afgelopen maanden overspoeld door schandaaltjes rondom Apple: de beveiliging van HomeKit en macOS was niet goed, gebruikers zijn boos over het batterijprobleem van oudere toestellen en bij elke nieuwe update wordt er wel weer een bug ontdekt. Als er weer een bug of probleem is schrijven we daarover op iCulture.
Maar door al die doemverhalen vergeet je wel eens dat bij de introductie van de iPhone X eigenlijk alles op rolletjes is gegaan. En dat is knap, want het was een compleet nieuw toestel, waarbij alles anders was. Van het OLED-scherm tot de gezichtsherkenning en het weglaten van de thuisknop, nieuwe veegbewegingen en draadloos opladen: het waren dingen die Apple sinds het drietal nieuwe toestellen van 2017 nooit eerder had gedaan.
Het mooie is dat er tot nu toe geen terugroepacties, ‘notch-gate’ of andere grote klachten zijn opgetreden door al die nieuwe functies in de iPhone X. Het OLED-scherm vertoonde geen rare vlekken, de gezichtsherkenning werkt veel beter dan die van de concurrentie en de notch wordt op grote schaal overgenomen door andere fabrikanten. Zelfs de veegbewegingen van de iPhone X blijken bij de concurrentie in de smaak te vallen, want Google is van plan om in Android P ook soortgelijke veegbewegingen te introduceren.
De iPhone X is in alle opzichten een succesnummer. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
7 innovaties van de iPhone X
Dit zijn 7 innovaties van de iPhone X waarvoor de bekende Apple-slogan geldt: ‘it just works’.
#1 Notch
Haha, die gekke notch! Heel wat mensen hebben de iPhone X uitgelachen vanwege die rare hap uit het scherm. Maar nu we er eenmaal aan gewend zijn en Android-fabrikanten er ook mee bezig zijn, vinden we het allemaal niet meer zo raar. Het is eigenlijk best handig, die twee oren. Slimme ontwikkelaars gebruiken die extra schermruimte om nog wat nuttige details te tonen, zoals Sebastiaan de With doet in onze favoriete foto-app Halide. Hij vertelt dan ook dat hij van de notch is gaan houden. Zelf zie ik het niet eens meer. Vooral bij apps met een donker thema valt de notch volledig weg.
#2 Gezichtsherkenning
Er was al gezichtsherkenning op telefoons van andere fabrikanten, maar die werkte niet zo goed en was makkelijk te foppen. Apple slaagde er als eerste in om gezichtsherkenning te maken die wél werkt en veilig is. Dat het systeem in 99,99% (en nog een paar extra negens, Apple geeft zelf een foutkans van 1 op 1 miljoen) werkt is goed genoeg in de praktijk. Ik heb geen dubbelganger of tweelingzus en ik ken ook niet iemand die de inhoud van mijn iPhone zo interessant vindt om de moeite te nemen een (duur) masker te maken.
#3 TrueDepth
Apple schijnt 2,5 jaar voorsprong te hebben met de TrueDepth-camera. Mensen die maar wat (ongemakkelijk) lachen dat Animoji iets voor kinderen is en dat je daar geen €1159 voor gaat betalen, hebben het niet helemaal begrepen. Animoji is met opzet een heel simpele toepassing, gewoon om te laten zien wat er kan. De ontwikkelaars gaan de écht leuke toepassingen maken. Ook de gezichtsmaskers van Snapchat zijn nog maar het begin. Je krijgt straks games waarin jij als figuurtje rondloopt, met jouw typische gezichtsuitdrukkingen en meer.
#4 Veegbewegingen
Het is nogal wat: een knop weglaten waardoor iedereen de iPhone opeens heel anders moet bedienen. Wisselen tussen apps wordt anders en zelfs het maken van een screenshot is niet meer zoals je gewend was. Apple weet dat de early adopters die extra moeite willen nemen om zich aan te passen en dat gebeurde eigenlijk moeiteloos. Na een dag was ik al gewend en als ik nu tussen apps wil wisselen op een gewone iPad moet ik even nadenken: hoe was het ook alweer? De veegbewegingen van de iPhone X zijn zo’n tweede natuur geworden en mensen met een andere iPhone vertellen wel eens dat ze best jaloers zijn hoe makkelijk het gaat. Goed gedaan, Apple!
#5 OLED-scherm
Tegen alle adviezen in wil ik nog wel eens tot laat in bed blijven lezen. Ik gebruik dan het liefst apps met donkere thema’s zoals Kindle en Feedly en dat sluit mooi aan op het OLED-scherm in de iPhone X, want daardoor is alles echt diep zwart. Andere fabrikanten waren al langer bezig met OLED-schermen, maar Apple stelde speciale eisen en doet niets overhaast. Het scherm wordt bij de iPhone bijvoorbeeld om een hoekje ‘gevouwen’, zoals hieronder te zien is. Terwijl er bij eerdere iPhones met LCD-scherm wel eens problemen waren met gele vlekken, lichtlekkage en andere dingen is de invoering van het OLED-scherm in de iPhone X eigenlijk geruisloos gegaan. Geen enkele klacht, alles werkt perfect.
#6 Batterijduur
Voorheen gebruikte ik een Plus-model: ik heb de 6 Plus, 6s Plus en de 7 Plus gehad. Allemaal met een fenomenaal lange batterijduur in vergelijking met de normale 4,7-inch toestellen. Bij de iPhone X had ik verwacht erop achteruit te gaan. Maar hee, dat blijkt niet het geval. Het gebeurt nog maar zelden dat ik een powerbank meeneem en toen ik laatst met de hele familie naar de Efteling ging, gebruikte iedereen mijn powerbank. Behalve ikzelf, want de iPhone X haalde met gemak het einde van de dag, ook al was ik druk aan het fotograferen en stond ik in de wachtrij wel eens ongezellig dingen op mijn scherm te turen.
#7 Maximaal scherm
De iPhone X is de eerste Apple-smartphone met de best mogelijke verhouding tussen schermgrootte en behuizing. Met 5,8-inch hoefde ik als voormalig Plus-gebruiker niet te beknibbelen op schermoppervlak, terwijl ik nu eindelijk een toestel heb dat makkelijk op zak past. De Plus ziet er nu voor mij uit als een veel te grote pannenkoek. Nu we een rode iPhone 8 Plus op kantoor hebben, zat ik te dubben of ik die een tijdje zou gebruiken. Redacteur Benjamin zei: “Waarom zou je?” En eigenlijk heeft hij ook wel gelijk: de iPhone X heeft eigenlijk alles wat ik wil. Ik kán best zonder alle vernieuwingen die ik genoemd heb. Maar waarom zou ik?
Wil je meer lezen over onze ervaringen met dit toestel, lees dan eens onze uitgebreide iPhone X review!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 53 reacties