Opinie: Hoe gekte rond de iPhone kon leiden tot AppleGate

Nu de ophef rond het gerucht van Engadget is overgewaaid is het tijd om eens te kijken wie de grootste blunder heeft gemaakt: Engadget of de PR-afdeling van Apple, die het mailsysteem liet hacken en niet meteen reageerde op vragen van een reporter?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

imaniaApple was afgelopen week even vier miljard dollar minder waard. En dat alles dankzij een onhandige actie van Engadget. Apple weigert voorlopig nog te zeggen wie de aanstichter is van het interne mailtje, waarin vertraging voor de iPhone werd aangekondigd. Het leidde tot een paniekreactie die nu al bekend staat als AppleGate. Vier miljard, hoeveel is dat eigenlijk?


De website iPhonetunes heeft het voor ons uitgezocht: 4 miljard dollar is gelijk aan:

  • De kosten van de Hubble-telescoop;
  • De wereldwijde omzet in antivirussoftware in 2006;
  • De jaarlijkse kosten van de militaire operaties van de VS in Afghanistan;
  • De totale wereldwijde hulpgelden die voor de Tsunami zijn ingezameld;
  • Het bedrag dat Mobutu Sese Soko van Zaire heeft gestolen;
  • Eenderde van wat mensen jaarlijks uitgeven bij McDonalds;
  • En: de hoeveelheid dollars die Steve Jobs op zijn bankrekening heeft staan.

Is de fout van Engadget nadelig geweest voor Apple? Sommigen denken dat het juist een positief effect heeft gehad en anderen denken aan een samenzweringstheorie: de marketingafdeling van Apple heeft het zelf gedaan, om de iPhone weer eens in het nieuws te krijgen, vlak voor de goedkeuring van de FCC. Door het gerucht zouden alle ogen weer volop op de iPhone zijn gericht. Vertwijfeling sloeg toe onder het publiek… om uiteindelijk aan het eind van de week te zegevieren met de FCC-goedkeuring: “Hoera, komt het allemaal toch nog goed!”. Eigenlijk is de FCC-goedkeuring niets bijzonders; het is nieuws dat we allemaal al hadden verwacht. Het was pas echt nieuws geweest als de iPhone was afgekeurd.

De boosdoener van AppleGate kan ook een buitenstaander zijn geweest. Dat is althans wat Apple-woordvoerder Natalie Kerris ons wil doen geloven. Het mailtje kwam volgens haar niet van iemand binnen Apple. Het zou een nieuwe variant op aandelenspam kunnen zijn: iemand verspreidde kwaadwillend een gerucht en heeft op het juiste moment toegeslagen, toen de aandelenprijs van $108,83 naar $103,42 was gezakt. Het was in ieder geval niet Ryan Block van Engadget, want hij beweert in zijn uitleg dat hij geen aandelen van Apple in bezit heeft.

Ryan Block zegt dat hij na ontvangst van het bericht contact heeft opgenomen met de PR-afdeling van Apple, maar niet direct een reactie kreeg. Apple zelf had twee uur nodig om het gerucht uit te zoeken, waarom eigenlijk? Engadget zelf kwam al binnen een halfuur met de waarschuwing dat het gerucht niet waar was. Het is raar dat de PR-afdeling niet meteen het gerucht van de hand wees; daardoor ontstond de indruk dat er misschien toch iets aan de hand was. Heeft Engadget een fout gemaakt? Of is het eigenlijk Apple die twee gigantische fouten heeft gemaakt: eerst laten ze hun mailsysteem hacken en daarna reageren ze niet adequaat op een normale vraag van een reporter, die (begrijpelijk) graag de eerste wil zijn met dit spectaculaire nieuws.

Wat vind jij: heeft Engadget of Apple de grootste blunder gemaakt?

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 februari 2013 om 15:49
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.