Opinie: HomeKit-stopcontacten zouden mijn smart home compleet maken

Er zijn heel wat slimme apparaten met HomeKit, maar één ding ontbreekt, namelijk de basis: het stopcontact. Er zijn nog maar weinig opties om je stopcontact geschikt voor HomeKit te maken en de huidige oplossingen zijn nog niet ideaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomeKit stopcontact

Als je bezig bent met het bouwen van een smart home dan zou het mooi zijn als je uiteindelijk alle apparaten in huis vanaf je iPhone kunt bedienen. Liefst iets dat samenwerkt met Apple’s HomeKit. Wat mij betreft ontbreekt daarin nog één cruciaal onderdeel dat de basis vormt van al je elektrische apparaten: het slimme stopcontact.

Slimme HomeKit-stopcontacten, dat is wat ik wil

Voor het aansturen van niet-slimme apparaten (zoals de kerstboomverlichting) heb je momenteel twee opties:

  • Een slimme stekker in het stopcontact steken, zoals de Elgato Eve;
  • Sensoren die je áchter het stopcontact plaatst, zoals die van Fibaro Switch (werkt met HomeKit) of KlikAanKlikUit (werkt met HomeWizard).

Al die oplossingen zijn nu nog niet ideaal. Slimme stekkers zijn relatief betaalbaar, maar daarbij steekt er altijd iets uit het stopcontact. De Fibaro Switch hebben we laatst in de winkel bekeken, maar die bleek te groot. In ons huis (bouwjaar rond 1900) is er maar beperkte ruimte achter de stopcontacten. Het gaat niet lukken om alle draadjes weg te werken en ook nog een blokje van 4x4x2 cm erachter te proppen. De Fibaro Switch zou wel ideaal zijn, omdat het met HomeKit werkt. Maar dan moet de module wel een stuk kleiner zijn.

Fibaro HomeKit-sensor

Thuis hebben we in een aantal stopcontacten al jaren geleden de sensoren van KlikAanKlikUit/HomeWizard ingebouwd, maar die zijn standaard niet geschikt voor HomeKit. Dankzij dit Homebridge stappenplan hebben we het in combinatie met een Raspberry Pi toch werkend gekregen. Maar je snapt al: dat is alleen weggelegd voor mensen die redelijk technisch zijn. Een andere oplossing is om een Homey aan te schaffen, maar die is door z’n aanschafprijs van 300 euro ook niet echt laagdrempelig.

Homey

De wandschakelaars van KlikAanKlikUit zijn daarentegen wel weer heel gebruiksvriendelijk, want die hoef je alleen maar op de muur te plakken zonder een draadje aan te sluiten. Maar anno 2018 wil je ook dat het met HomeKit werkt en dan moet je toch weer met een tweaks en trucs aan de slag. Ik wil dat het standaard al met HomeKit werkt!

Elk stopcontact met HomeKit

Het zou veel mooier zijn als nieuwbouwhuizen meteen al zijn voorzien van slimme stopcontacten, maar ik heb ze voor de Europese markt nog niet kunnen vinden. Op de CES 2018 zal onderstaande ConnectSense Smart In-Wall Outlet te zien zijn. Die ziet eruit als een normaal (Amerikaans) stopcontact, maar werkt met HomeKit. Je kunt er allerlei niet-slimme apparaten mee aansluiten bijvoorbeeld lampen of ventilatoren.

ConnectSense stopcontact

Bij dit model heb je achter het stopcontact ook wat ruimte nodig, maar omdat het één geheel is zit je minder te prutsen en te proppen. De stopcontacten staan via Wi-Fi in contact met je iPhone en je HomeKit-hub. Er zit touch-bediening op en het stopcontact kan detecteren of er een stekker in zit. Zoals met alle HomeKit-accessoires kun je het bedienen via Siri. Koppelen doe je met NFC en je kunt met zo’n dubbel stopcontact twee apparaten aansturen.

Ideaal! Maar het is alleen voor de Amerikaanse markt.

Iets soortgelijks is er nog niet voor de Europese markt en technisch gezien krijg je dit ding van ConnectSense niet werkend. Ga je binnenkort verhuizen of ben je bezig met een nieuwbouwhuis, dan kan het daarom slim zijn om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden om je hele huis te voorzien van HomeKit-stopcontacten. Ingebouwde stopcontacten en lichtschakelaars die met HomeKit zouden mijn smart home dan helemaal compleet maken.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 30 reacties

  1. Woon zelf in een nieuwbouwhuis en daar is een fibaro switch makkelijk te plaatsen qua ruimte. Toegegeven het is even duwen om alles weer terug op de plaats terug te krijgen, maar dat ligt meer aan de stugge elektro kabels.
    Waar je wel degelijk rekening mee moet houden is dat er wel een nul-draad (blauw) aanwezig moet zijn. Dit is niet standaard bij een schakelaar. Je zou hier wel al op voorhand afspraken mee kunnen maken net de elektricien of je moet (net als ik) deze zelf achteraf trekken. Maar je kunt hem dus ook gewoon plaatsen in een stopcontact, ligt eraan wat je smart wilt maken (lichtschakelaar of stopcontact)

    Maar ik ben zeer tevreden werken perfect met zowel enkel als dubbele schakelaar.

  2. Dit vond ik op mijn zoektocht naar het HomeKit geschikt maken van mijn Kaku stekkers:
    http://www.homekit-winkel.nl
    Lijkt me de Raspberry Homebridge oplossing en dan plug&play, maar de prijs is te doen…

  3. inbouw dimmermodule zou helemaal top zijn. Zeker icm Zwave etc.
    Nu heb ik bijvoorbeeld 10 spotjes op dimmer in de woonkamer, als ik dat via homekit moet doen ben ik snel 400,- aan HUE kwijt.
    Met een dimmermodule zou dit zo opgelost zijn.

  4. Origineel geplaatst door Claes
    Dit vond ik op mijn zoektocht naar het HomeKit geschikt maken van mijn Kaku stekkers:

    http://www.homekit-winkel.nl

    Lijkt me de Raspberry Homebridge oplossing en dan plug&play, maar de prijs is te doen…

    Klinkt ideaal, maar hoe zit het met de beveiliging? Want dat is dan weer mijn grootste zorg.

  5. Lijkt me een mooi idee. Huisje helemaal klaar voor het automatiseren. Gelijk een mesh netwerk zodat hel hele huis bereikbaar/schakelbaar is. Alles aansturen met home assistent (hass.io) en klaar.

  6. Houd Netatmo in de gaten! Ze zijn een samenwerking gestart met Legrand en brengen nog deze maand HomeKit EU inbouwstopcontacten en -schakelaars op de markt.

  7. Origineel geplaatst door Claes
    Lijkt me de Raspberry Homebridge oplossing en dan plug&play, maar de prijs is te doen…

    Dat is gewoon een Raspberry Pi met Homebridge voorgeïnstalleerd. Uiteindelijk betaal je extra geld voor weinig toegevoegde waarde. Het installeren van Homebridge is namelijk redelijk eenvoudig zelf te doen, ook in de combinatie met de “unieke webinterface” Domoticz (i.c.m. homebridge-edomoticz plugin).

  8. Stopcontacten kan ik me voorstellen ja, maar lichtschakelaars heb je tegenwoordig toch helemaal niet meer nodig in huis.

  9. Er zijn al nieuwbouw projecten (Heijmans als ik me niet vergis) waarbij Busch-free@home als optie op de meerwerklijst staat. Zeker een mooi systeem om je huis mee te automatiseren. Je kan ook Philips Hue aansturen via Busch-free@home, maar geen homekit integratie dacht ik.

    @Denis: Een huis zonder lichtschakelaars lijkt me toch niet echt praktisch. Soms is het gewoon sneller/handiger om een schakelaar te gebruiken ipv je smartphone. En je visite, wil je die eerst een app laten installeren voordat ze het licht kunnen bedienen.

  10. @Rob: Ik ga geen (te) dure dimmers meer aanschaffen maar vervang alle lampen door Philips Scène Switch.
    3 standen is voor mij genoeg. Nu inderdaad nog die schakeling via HomeKit dan is t al klaar. Voor mij geen Hue in elk geval.

  11. Ik heb een homey staan waar ik heel veel plezier van heb. Het meeste plezier haal je echter niet uit je slimme stopcontacten…. Daarmee kun je alleen je aangesloten apparaten aan en uit schakelen en eventueel energieverbruik meten.

    Leuker is om je voordeur met Siri te unlocken, bij beweging je lampen aan te doen als het donker is of bij zonsopgang je gordijnen open doen.
    Homekit is nog wel vrij beperkt hierin. Ik vraag Siri geregeld om lampen aan of uit te doen, maar het is handiger om dingen echt te automatiseren. Daarvoor is homey uitermate geschikt.

  12. Ik heb hier enkele Elgato energy stopcontacten in gebruik.

    Inderdaad jammer dat ik deze enkel mat de Eve-software kan bedienen .. maar eerlijk? Maak mij niet zoveel uit, ik gebruik ook meer de Philips Hue software om mijn lampen te programmeren dan de Homekit van Apple.

  13. Alle lampen hier van Hue en ook in combinatie met sensoren en schakelaars. Alles volledig automatisch. Zeer stabiel en makkelijk.

  14. @Martijn: Dat dacht ik ook , maar je hebt naast de Pi ook nog een 433MHz zender nodig, er zit een touchscreen bij, dat moet allemaal nog aan elkaar – je gooit al met heel wat termen in één alinea. Als je geen uren wil pielen om het allemaal werkend te krijgen… Leek mij best veel toegevoegde waarde.

  15. De schrijver van het artikel haalt stopcontacten (wandcontactdozen) en schakelaars vrolijk door elkaar. Jammer. HomeKit integratie in alles wat in huis speelt? Ja graag.

  16. Via AliExpress KooGeek stekker gekocht. Werkt echt super. Kost 25 euro. Werkt op wifi en reageert sneller dan mijn Eve stekkers en sneller dan Hue verlichting.

    Echt een super ding.

  17. @Denis: Ik ben nog prima tevreden met mijn lichtschakelaars, heerlijk om niks te kunnen bedienen in je huis met je iPhone. 😁

  18. Origineel geplaatst door Kevin
    Via AliExpress KooGeek stekker gekocht. Werkt echt super. Kost 25 euro. Werkt op wifi en reageert sneller dan mijn Eve stekkers en sneller dan Hue verlichting.

    Echt een super ding.

    Ziet de Hue app deze stekker ook?

  19. @Erik: Dit kan al met Sonoff , alleen moet je deze flashen met software van Espressif, Tasmota.

  20. Ingebouwd in stopcontact is next best thing idd.. Ben gelukkige bezitter van living white wall plugs van Philips. Ooit 4 in aanbieding gekocht omdat ze met living colors afstandsbediening werkte.. gingen uit assortiment toen HUE kwam.. maar daar werken ze ook mee.. hier draait de kerstboom en andere niet HUE (led)lampen dus ook al jaren op HUE & homekit 🙂 de orginele living colors AB werkt ook nog steeds voor alles dus niet alleen maar van idevice afhankelijk.

  21. @Ad: Bij mij werkt de Osram Lightify Plug icm Philips Hue perfect

  22. Kijk ook eens op digitalstrom.com

  23. @Martijn: Ziet er interessant uit!

    Wordt mij alleen niet helemaal duidelijk of bv die inbouw-schakelaar (dimmer?) ook gewoon als klassieke domme dimmer/schakelaar gebruikt kan worden…

    Dat zou een prachtige oplossing zijn voor oudere armaturen (bv kroonluchters) die mensen niet willen vervangen vanwege uiterlijk of kosten…

  24. Ik heb zelf ook DigitalSTROM
    Bevalt goed en hiermee kan je schakelaars meerdere functies geven en per lamp (of groep lampen) plaats je een soort kroonsteen welke fungeert als schakelaar en / of dimmer.
    Zo kan je van welke schakelaar dan ook alle lampen bedienen zoals je wil.
    Verder werkt het ook met sensoren, rolluiken enz.
    Stopcontacten laten schakelen lijkt me nog niet een hele handige optie.
    Ik denk dat ik dat liever op een andere manier op zou lossen.

  25. Ik wacht nog steeds op homekit geschikte gordijnen.

  26. Origineel geplaatst door Flieps
    Ik wacht nog steeds op homekit geschikte gordijnen.

    Luxaflex komt hier binnenkort mee

  27. Origineel geplaatst door Flieps
    Ik wacht nog steeds op homekit geschikte gordijnen.

    Zeer binnenkort via slide (kickstarter project vanuit Amsterdam) dmv Homey mogelijk. Ik heb de eerste inmiddels hangen en ben een app voor Homey aan het maken.

  28. Ziet er goed uit uit goed idee!
    Als ik het goed begrijp vervang je gewoon het binnenwerk van je stopcontact. Idiaal natuurlijk maar voor zo ver ik kan zien mis ik in het midden een schroef gaatje om mijn front weer aan vast te schroeven. Misschien kan dit nog aangepast worden?

  29. Wat een fijn artikel en waardevolle reacties; leerzaam!
    Heb nu vrijwel het hele huis omgebouwd tot Hue en achter de laatste spots die niet te vervangen waren Philips Living Whites stekkers geplaatst.
    Wat een geweldige dingen zijn dat! Ze worden herkend door de Hue app, maar ook in HomeKit. En, wat veel smart stekkers niet (goed) doen: ze kunnen elektronisch dimmen: de laag voltage inbouwspots in m’n keuken worden er bijvoorbeeld probleemloos door aangestuurd.
    Heel jammer dat Philips ze niet meer op de markt brengt, en ook onbegrijpelijk: ze zouden er veel van verkopen. Gelukkig nog 2 tweedehandsjes op Marktplaats op de kop kunnen tikken.
    Ben ook heel tevreden met Philips Hue: betrouwbaar. Na wat probeersels met goedkopere systemen was het voor mij duidelijk: je boet altijd ergens op in, is het niet de kwaliteit van het licht, dan is het wel de gebrekkige software die het gebruik frustrerend maakt.
    Hue behoort tot de top, zowel qua ondersteuning in apps en software, als in de kwaliteit van natuurlijk, warm licht.
    Het is wat duurder, maar nog steeds goedkoper dan veel (matige) alternatieven van kwaliteitsmerken als PEHA.

  30. @Dennis: same here, heb er nu al zo 3 gekocht. Volledige integratie met HomeKit .

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.