Opinie: 11 verbeteringen die we in iOS 11 willen zien

iOS 10 is alweer een paar maanden beschikbaar, dus is het tijd om vooruit te kijken naar iOS 11. Welke nieuwe functies zie ik graag toegevoegd worden? We zetten elf verbeteringen op een rij.

We zijn inmiddels allemaal wel gewend geraakt aan alle vernieuwingen van iOS 10. Van de nieuwe Woning-app tot de nieuwe widgets en het uitgebreide Bedieningspaneel: iedereen die iOS 10 gebruikt weet inmiddels niet beter. Het is daarom alweer tijd om vooruit te kijken naar iOS 11. Welke nieuwe functies zie ik graag in deze nieuwe aankomende versie van iOS?

Bekijk ook
iOS 11 voor iPhone en iPad: alles over functies, versies en meer

iOS 11 voor iPhone en iPad: alles over functies, versies en meer

iOS 11 verscheen in 2017 voor iPhone en iPad. Wat zijn de nieuwe functies, hoe moet je iOS 11 installeren en op welke toestellen werkt? In dit overzicht lees je alles over deze versie.

iOS 11: verbeteringen en nieuwe functies

iOS 10 introduceerde een aantal fijne nieuwe verbeteringen en gooide ook een aantal basiszaken van iOS volledig op de schop. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe manier van ontgrendelen of de rijke notificaties. Maar iOS is nog lang niet perfect, want er zijn nog genoeg dingen die Apple kan verbeteren aan het besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

#1 Donkere modus naar iOS

De Mac heeft het, de Apple TV heeft het met tvOS 10, dus waarom zou iOS niet eindelijk eens een stand met donkere weergave krijgen? Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple werkt aan een donkere modus voor iOS, waarbij de gehele interface een stuk donkerder is. Veel apps bevatten tegenwoordig al een donkere stand, maar in Apple’s standaardapps is dat niet mogelijk. De Instellingen-app is bijvoorbeeld nog bijna helemaal wit, net als Berichten, Mail, Agenda, Notities en Gezondheid.

Concept van iOS 10 met donker thema in Berichten-app.

In iOS 10 heeft Apple al een eerste stap gezet naar een donkere uitstraling met de Klok-app. Dit heeft waarschijnlijk als reden dat je de Klok-app vaak ‘s avonds laat gebruikt om de wekker in te stellen, maar dat geldt natuurlijk voor wel meer apps. ‘s Avonds laat de planning voor de volgende dag bekijken in de Agenda-app, nog even iemand een berichtje sturen of je gezette stappen aan het eind van de dag bekijken: we gebruiken eigenlijk alle apps de hele dag door. Een optie waardoor je iOS zo kunt instellen dat de apps een donkere look krijgen zodat ze ook in de avond prettiger te gebruiken zijn, komt daardoor als geroepen. Hoewel Night Shift al het nodige verbeterd heeft, kan het altijd uitgebreider.

Bekijk ook
Berichten-app in iOS 10 bevat aanwijzingen voor donkere modus

Berichten-app in iOS 10 bevat aanwijzingen voor donkere modus

Hoewel Apple geen donkere modus voor iOS 10 aangekondigd heeft, zijn er toch meerdere hints dat Apple bezig is met de donkere weergave. Het is een ontwikkelaar gelukt om dit in de Berichten-app zichtbaar te maken.

#2 Apple Pay in Nederland en België

Je kan er eigenlijk niet omheen, maar we noemen hem toch nog een keer: Apple Pay moet naar Nederland en België komen. De betaaldienst is nu al ruim twee jaar beschikbaar in Amerika en heeft al grote landen in Europa bereikt, zoals Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het wordt daardoor hoog tijd dat Apple ook de wat kleinere landen als Nederland en België gaat voorbereiden op Apple Pay. Hoewel er voor een functie als Apple Pay niet per se een grote software-update nodig is (voor andere landen als Spanje was dat immers ook niet nodig), kan Apple de release van iOS 11 wel aangrijpen om Apple Pay in het zonnetje te zetten en de uitbreiding aan te kondigen. Apple Pay is veruit de meestgenoemde functie waar Nederlandse iPhone-gebruikers naar uitkijken, zo bleek vorig jaar al uit een iCulture peilt over iOS 10. Wat ons betreft is het dan ook tijd dat Apple de daad bij het woord voegt, gezien de uitspraak dat hard gewerkt wordt aan een Europese uitrol.

Bekijk ook
Apple Pay meest gewilde iOS 10-functie voor iCulture-lezers

Apple Pay meest gewilde iOS 10-functie voor iCulture-lezers

De Nederlandse lancering van Apple Pay is volgens iCulture-lezers de meest gewilde nieuwe functie van iOS 10. De betaaldienst wordt gevolgd door batterij-optimalisaties. Maar ook andere functies zijn in trek.

#3 Apple News en de nieuws-widget

Widget van Apple News.Apple News is al sinds iOS 9 beschikbaar in bijvoorbeeld Amerika, maar in Nederland was daar nog weinig van te zien. In iOS 10 heeft Apple wel een widget van Apple News toegevoegd, maar de selectie van artikelen is op zijn zachtst gezegd nogal vreemd. In Nederland vind je bijvoorbeeld met enige regelmaat artikelen van Belgische nieuwssites, zoals Het Laatste Nieuws. Het zijn dan ook vaak op sensatie beluste headlines, zoals te zien in onderstaand screenshot. Er is geen mogelijkheid om de selectie van artikelen voor deze widget aan te passen en het is een raadsel waar deze selectie vandaan komt, zo onderzocht het NRC al eens.

Het wordt dan ook tijd dat Apple dit onder handen neemt door het op zijn minst mogelijk te maken om zelf te bepalen welk nieuws je hier ziet. Een nog betere oplossing zal zijn om de Apple News-app naar Nederland te brengen, zodat de complete nieuwsvoorziening voor Nederlandse gebruikers gewoon beschikbaar is. Dan ben je meteen af van de clickbait-achtige artikelen en kun je zelf bepalen welke nieuwsartikelen je leest.

https://www.iculture.nl/nieuws/opinie-apple-functies-nederland/

#4 Muziek-synchronisatie

Bijna alles op je iPhone, iPad en Mac wordt met elkaar gesynchroniseerd. Van je contacten en je agenda tot je notities en sms- en iMessage-berichten. Als je op je Mac iets invoert in bijvoorbeeld één van de standaardapps, dan wordt dit nagenoeg direct gesynchroniseerd met al je andere apparaten die ingelogd zijn met dezelfde Apple ID. Er is echter één app waarbij dit nog niet voor de volledige 100% gebeurt. De Muziek-app synchroniseert wel je gehele muziekbibliotheek met Apple Music dankzij iCloud-muziekbibliotheek, maar niet de muziek waar je op dit moment naar luistert. Als je onderweg een afspeellijst aan het beluisteren bent op je iPhone, kun je daarna niet verder gaan bij het nummer waar je gebleven was op bijvoorbeeld je Mac.

Muziek verder spelen van een radiostation.

Dit is vooral te merken als je gebruikmaakt van de AirPods. De AirPods zijn meteen met al je apparaten gesynchroniseerd, waardoor je eenvoudig kunt wisselen tussen iPhone, iPad en Mac. Ik doe dit dan ook veel meer nu de AirPods mijn belangrijkste oordopjes zijn. Dat de muziek dan niet mee wisselt tussen al mijn apparaten, is dan ook buitengewoon onhandig. Apple heeft echter wel een eerste stap gemaakt met het synchroniseren van beluisterde muziek. Als je via Apple Music een radiostation beluistert, vraagt de Muziek-app op iOS en iTunes op de Mac of je verder wil gaan met luisteren waar je op een ander apparaat gebleven was. Hoewel het nummer niet verder afgespeeld wordt vanaf het moment dat je gepauzeerd had, wordt in ieder geval wel het juiste nummer gestart.

#5 Touch ID-gebruik per app toestaan

Touch ID instellen en naam kiezen.Misschien herken je het wel. Je hebt op je iPhone of iPad de vingerafdruk van je partner toegevoegd, zodat diegene makkelijk jouw toestel kan ontgrendelen. Vooral op een iPad is dit handig, omdat die vaker door meerdere mensen gedeeld wordt. Echter geldt een ingestelde vingerafdruk direct voor alle apps. Als je iemand anders toegang geeft tot je iPhone of iPad dankzij zijn of haar vingerafdruk, dan geef je ook meteen toegang tot je bankenapp, je wachtwoordenbeheerder en andere apps die samenwerken met Touch ID.

Apple zou dit op kunnen lossen door extra schakelaars toe te voegen aan de Touch ID-instelling. Je kunt momenteel al elke ingestelde vingerafdruk een naam geven, zodat deze makkelijk te herkennen is. Waarom verschijnen hier dan niet meteen schakelaars van alle apps die Touch ID ondersteunen? Zo zou je voor elke individuele vinger in kunnen stellen bij welke apps hij gebruikt kan worden. Zo kun je iemand wel toegang geven tot je toestel, maar de toegang blokkeren tot bijvoorbeeld je bankenapp.

#6 Video-instellingen wijzigen in Camera-app

De iPhone-camera heeft inmiddels de kwaliteit bereikt dat filmen in 4K mogelijk is. Tijdens het filmen wordt ook in de rechter bovenhoek aangegeven in het geval dat je filmt in 1080p met 60 beelden per seconde en in 4K. Maar de instelling wijzigen kan niet tijdens het maken van een video. Dit is onhandig, want de ene video is de ander niet. Een kort en grappig filmpje hoef je niet per se in 4K op te nemen, terwijl je een hobbyproject misschien wel in de allerhoogste kwaliteit wil filmen. Het is dan onhandig als je telkens de redelijk verstopte instelling voor het filmen moet openen om dit te kunnen wijzigen. Dat kan wat mij betreft dus een stuk slimmer via een eenvoudige knop in de Camera-app zelf, net zoals met de flitser en HDR-instelling.

Camera-instellingen voor video.

#7 Vernieuwd deelmenu op basis van intelligentie

Het veelgebruikte deelmenu is al heel wat jaren hetzelfde. Sinds de komst van app-extensies kunnen externe apps zelf elementen toevoegen aan dit deelmenu. Door de komst van al deze extensies, is dit menu echter flink volgeraakt. Hoewel je zelf apps aan en uit kunt zetten, is dit nog niet de perfecte oplossing. Onlangs schreven we op iCulture nog over een nieuw concept voor het deelmenu, maar behalve een nieuw ontwerp kan Apple nog iets anders verbeteren.

Bekijk ook
Zo kan Apple het onoverzichtelijke deelmenu in iOS verbeteren

Zo kan Apple het onoverzichtelijke deelmenu in iOS verbeteren

Het deelmenu in iOS is handig voor snelle acties, maar is gaandeweg een vergaarbak geworden van allerlei apps en daardoor onoverzichtelijk geworden. Een ontwikkelaar heeft wel een idee hoe Apple het deelmenu kan verbeteren.

Veel onderdelen in iOS zijn slim en geven je suggesties op basis van gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de Siri-suggesties in Spotlight die automatisch apps voorstelt op basis van je gebruik. Ook in de appkiezer wordt soms een app aanbevolen op basis van je locatie of je gebruik. Het deelmenu zou hetzelfde kunnen doen. Stel dat je vanuit de Facebook-app veel pagina’s deelt naar een WhatsApp-contact of dat je vanuit Safari vaak een webpagina deelt naar Twitter, dan kan iOS de juiste extensie automatisch vooraan plaatsen. Zo krijg je een deelmenu dat met je meedenkt in plaats van passief een vaste volgorde aanhoudt.

#8 Meldingen weer per app sorteren

In iOS 9 was het mogelijk om meldingen in het Berichtencentrum op twee manieren te sorteren: per app of per dag. In iOS 10 is deze optie echter weer helemaal verdwenen. Bij het vernieuwingen van de meldingen en het Berichtencentrum heeft Apple de optie om meldingen per app te groeperen uitgeschakeld. Alle meldingen staan nu dus door elkaar heen, op basis van tijdstip. Je kan dus niet bepalen dat alle WhatsApp-meldingen in de lijst bovenaan komen te staan, maar staan tussen alle (wellicht minder interessante en belangrijke) meldingen. Waarom Apple de instelling verwijderd heeft, is mij een raadsel. Veel mensen hadden de meldingen ook gegroepeerd per app en waren minder blij met de verandering in iOS 10.

https://www.iculture.nl/tips/meldingen-berichtencentrum-per-dag-sorteren/

#9 Berichten citeren in iMessage

Een laatste verbetering die ik graag toegevoegd zie worden, betreft iMessage en de Berichten-app. In iOS 10 heeft Apple iMessage flink verbeterd en uitgebreid. Dit was ook wel nodig, gezien chatapps steeds meer kunnen en uitgebreider worden. Een basisfunctie die in chatapps als WhatsApp en Telegram verwerkt zitten, is echter niet mogelijk in iMessage. Je kunt namelijk geen berichten citeren, zodat duidelijk is op welk bericht je precies een antwoord stuurt. Je kunt wel een duimpje geven op een specifiek bericht, maar het is niet mogelijk om inhoudelijk terug te komen op een eerder verzonden bericht. Vooral in grotere groepsgesprekken kan dit onhandig zijn, omdat hier het ene bericht naar het andere verstuurd wordt. Een willekeurige opmerking kan dan voor verwarring zorgen, terwijl dit met een handige citeerfunctie eenvoudig op te lossen is.

Bekijk ook
Groepsgesprekken overzichtelijker dankzij nieuwe Antwoord-functie in WhatsApp

Groepsgesprekken overzichtelijker dankzij nieuwe Antwoord-functie in WhatsApp

WhatsApp rolt een nieuwe functie uit. Met de nieuwe antwoord-functie kun je direct reageren op een chatbericht door middel van quotes. Vooral in groepsgesprekken kan dit van pas komen, omdat je zo makkelijker aan kunt geven voor wie je bericht bedoeld is.

#10 Schermen Bedieningspaneel zelf indelen

We dromen er al jaren van dat het Bedieningspaneel een stuk uitgebreider wordt. Met iOS 10 is dit eindelijk het geval, nu het Bedieningspaneel uit minimaal twee schermen bestaat. Ook is er 3D Touch toegevoegd voor de onderste vier snelkoppelingen van de zaklamp, timer, rekenmachine en camera. En als je HomeKit-apparaten hebt en gebruikmaakt van de Woning-app, dan zijn er zelfs drie schermen in het Bedieningspaneel waar je tussen kunt vegen. Leuk en aardig natuurlijk, maar het is niet mogelijk om de volgorde van deze drie schermen zelf in te delen. Luister je nooit muziek maar wil je wel snel je HomeKit-spullen bedienen, dan moet je telkens langs het muziek-scherm vegen. Wat ons betreft niet altijd handig. In het Berichtencentrum heb je bovendien de mogelijkheid om zelf te bepalen welke apps en widgets weergegeven worden, dus waarom niet voor het Bedieningspaneel?

Schermen van het Bedieningspaneel.

Mijn meestgebruikte schermen staan het verst uit elkaar. Kan dat niet anders?

#11 Betere schermindeling op de iPad

Op de iPad heeft Apple met iOS 10 best wel wat stappen gemaakt. iOS zag er op de iPad voorheen vaak uit als een opgeblazen versie van de iPhone-variant, maar daar is met iOS 10 wat aan gedaan. Toch zijn sommige keuzes die destijds gemaakt zijn wat vreemd. Meldingen die binnenkomen op een vergrendelde iPad worden in landschapsweergave bijvoorbeeld alleen aan de linkerkant onder elkaar weergegeven. Apple heeft hiervoor gekozen omdat de ruimte aan de rechterkant bewaard wordt voor mediabediening, zoals muziek. Maar als je geen muziek luistert, blijf dit deel van het scherm onbenut. Ook in het Berichtencentrum is een vreemde keuze gemaakt voor het weergeven van meldingen. Alle meldingen staan onder elkaar, net als op de iPhone, terwijl je een veel groter schermoppervlak heb dan bij de iPhone. Waarom niet meldingen naast elkaar weergeven?

Schermindeling van meldingen en widgets op een iPad.

Bij de widgets is ook iets vreemds te zien. In tegenstelling tot de meldingen, worden widgets wel naast elkaar in twee kolommen weergegeven. Maar waarom is de verdeling zo raar? Waarom is de linker kolom met widgets een stuk breder dan de rechter kolom? Voor de symmetrie een gek gezicht, terwijl het ook geen praktisch nut heeft. Voor het Bedieningspaneel geldt hetzelfde: twee vensters van het Bedieningspaneel van de iPhone passen makkelijk naast elkaar op het iPad-scherm. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor een minder hoge versie die wel helemaal over de breedte loopt, met als resultaat dat je ook hier te vaak tussen schermen moet wisselen. Wat mij betreft niet handig, zeker gezien het door het schermformaat van de iPad makkelijk tegelijk weergegeven kan worden.

Buiten deze elf verbeteringen, zie ik ook graag nog de nodige bugfixes. Met iOS 9 focuste Apple zich op de stabiliteit van het besturingssysteem, maar in iOS 10 zijn er toch weer wat bugs geslopen. Zo wil iOS 10 nog wel eens opnieuw opstarten op mijn iPad Pro tijdens het bladeren door de widgets en klagen er nog steeds veel mensen over batterijproblemen.

Welke verbeteringen in iOS 11 zie jij graag toegevoegd worden?

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties: 63 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.