Opinie: Kan Apple vanavond overtuigen met een goedkopere iPad?
Of zijn Google en Microsoft al de baas in het klaslokaal?Apple is de grip op het onderwijs kwijt
Apple gaat dinsdagavond uitleggen wat ze voor het onderwijs te bieden hebben. Het is de eerste keer sinds 2012, toen Apple interactieve studieboeken met iBooks 2, iBooks Author voor het zelf maken van boeken en iTunes U aankondigde. Dat gebeurde tijdens een soortgelijk evenement in New York City. Sindsdien is er eigenlijk niet meer zoveel gebeurd. Ja, Apple biedt nog steeds onderwijskorting en probeert scholieren met Swift Playgrounds en workshops enthousiast te krijgen om te programmeren. Ook kwam er in iOS 9.3 de mogelijkheid om iPads makkelijker te beheren met de Classroom-app. Maar nieuwe hardware-producten kwamen er niet voor de onderwijsmarkt. Vanavond zal Apple waarschijnlijk laten zien dat ze met goedkopere iPads de opkomst van Google Chromebooks tegen willen gaan.
Vijf jaar geleden waren iPads en MacBooks nog de meest gebruikte apparaten in de klas. Voor veel mensen was de school of universiteit de eerste plek waar ze met een Mac in aanraking kwamen. Sindsdien is er wel wat veranderd: Google en Microsoft hebben die rol overgenomen. Zelfs als Apple vanavond de beste hardware aankondigt, zal daar waarschijnlijk een ‘gratis’ onderwijsversie van Office 365 op draaien of de eveneens ‘gratis’ G Suite en Google Classroom. Het is lastig om de goedkope Chromebooks te verslaan met een apparaat dat net zo goedkoop is.
Apple was ooit dominant in de markt voor K-12 onderwijs (lagere en middelbare scholen in de VS), maar is die voorsprong al lang kwijt. Meer dan de helft van de computers op scholen draait op Chrome OS en Microsoft staat op de tweede plaats met een kwart van de markt. Apple zit onder de 20 procent, blijkt uit cijfers van Futuresource Consulting. Dat ziet er dus niet zo zonnig uit voor Apple. De reclamefoto’s van blije iPad-gebruikende scholieren lijken misschien heel vertrouwd je Apple-fan bent, maar in feite is het een uitzondering geworden.
Het geheim van Google? Lage prijzen, productiviteitstools via de G Suite, makkelijk samenwerken met tools en platformen van externe partijen, distributie van Google Classroom en makkelijk beheren van toestellen maken het een aantrekkelijke keuze.
Apple’s nieuwe iPad vs. Acer Chromebook Tab 10
Dat Google uitgerekend aan de vooravond van Apple’s evenement de eerste tablets met Google Chrome OS aankondigde was wel een beetje flauw. Het gaat om de Acer Chromebook Tab 10, die gericht is op scholen die tot nu toe met Chrome OS-laptops werken. Als vanavond Apple’s nieuwe iPad wordt aangekondigd zal iedereen kijken of de specs ongeveer hetzelfde zijn. Acer’s tablet heeft een 9,7-inch scherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels en een pixeldichtheid van 261. Dit is exact hetzelfde als de huidige 9,7-inch iPad van Apple. De prijs is trouwens ook hetzelfde: $329. Apple zal vanavond dus met een goedkopere iPad op de proppen moeten komen. Volgens geruchten gaat het om een prijs van €259.
De Acer wordt geleverd met een Wacom EMR-pen voor notities en tekenen. Toevallig zijn er geruchten dat er ook een nieuwe Pencil aan komt, waardoor de goedkopere iPad ook geschikt wordt voor tekenen en notities maken. Acer’s tablet biedt een OP1 hexagon-core processor, maar daar zal Apple niet tegen gaan opbieden. iPads hebben minder processorkernen nodig om dezelfde prestaties te kunnen leveren. Acer levert de Chromebook Tab 10 met 4GB RAM en 32GB opslag. Er zitten twee speakers in, een 2 megapixel webcam en een 5 megapixel camera aan de achterkant. De batterijduur is 9 uur, terwijl iPads meestal een standaard batterijduur van 10 uur hebben.
Achterstand met software
Je kunt vanavond dit lijstje erbij pakken en alle eigenschappen gaan afstrepen ten opzichte van de Acer-tablet. Maar dan nog: Apple heeft alleen de Classroom-app en geen veelgebruikte productiviteitssoftware zoals G Suite of Office 365. iWork krijgt relatief weinig updates en is minder interessant omdat het alleen op macOS en iOS werkt. Heb je thuis een Windows-computer, dan wordt het alweer lastig om te gebruiken, terwijl iedereen wel weet hoe ‘ie met Gmail en Word moet omgaan. Apple kondigde in 2012 met veel bombarie iBooks Author en iTunes U aan, maar beide toepassingen staan sindsdien stil. Er komen nauwelijks updates meer en iTunes U is inmiddels ingehaald door aanbieders als Coursera en EDX. De collecties van iTunes U moesten zelfs verhuizen naar de Podcasts-app, waardoor ze sindsdien minder makkelijk te vinden zijn.
Is ClassKit de oplossing?
Misschien gaat Apple met ClassKit iets teweeg brengen. In februari werd in de code van iOS 11.3 ontdekt dat Apple een nieuwe onderwijsraamwerk gaat onthullen: ClassKit. Daarmee wordt het makkelijker om onderwijs-apps te maken waarmee je ook toetsen en examens kunt afnemen, zonder dat scholieren kunnen afkijken. Ondanks alle digitalisering worden er in de klas nog veel boeken gebruikt.
Dat kan beter: met ClassKit kan Apple ervoor zrogen dat iPads de rol van boeken overnemen. In plaats van het lezen van een geschiedenisboek zou je de gebeurtenissen tijdens de Tachtigjarige Oorlog als AR-projectie kunnen bekijken. Of je kunt realtime feedback krijgen als je bezig bent met het leren van een taal. Voor de geneeskunde zijn er al allerlei apps waarmee je kunt zien hoe het menselijk skelet in elkaar zit, maar dergelijke apps zouden ook ideaal zijn voor het biologie-onderwijs.
Dergelijke apps bestaan al wel, maar met ClassKit kan Apple het makkelijker maken voor ontwikkelaars. Net zoals ze eerder het maken van smart home-toepassingen makkelijker maakten met HomeKit.
Maar de vraag is of dat allemaal genoeg is. Volg vanavond vanaf 17:00 uur alle aankondigingen op iCulture via de website, iCulture-app en op Twitter via @iCulture.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 12 reacties