Opinie: Hoe moet het verder met Nest?
Nest mede-oprichter en CEO Tony Fadell heeft aangekondigd dat hij gaat opstappen bij Nest. Hij krijgt voortaan een adviesrol bij moederbedrijf Alphabet. Fadell’s positie was onhoudbaar geworden toen naar buiten kwam dat hij Steve Jobs-achtige trekjes had en veel schreeuwde tegen medewerkers. Hij zal worden opgevolgd door Marwan Fawaz, die geen achtergrond heeft op het gebied van smart homes.
Tony Fadell, de ‘iPod-vader’
Vandaag de dag kennen we Fadell vooral als CEO van Nest, maar onder Apple-kenners staat hij beter bekend als de ‘iPod-vader’. Hij bracht Apple op het idee om een iPod te ontwikkelen, omdat hij dacht dat het handig zou zijn in combinatie met iTunes. Ook werkte hij als Senior Vice President enige tijd mee aan de iPhone. Hieronder zie je een foto van Fadell met Apple-kopstukken Jony Ive en Steve Jobs.
Nest is het bedrijf dat Fadell samen met Matt Rogers zelf oprichtte, nadat ze beide bij Apple hadden gewerkt. Het bedrijf maakt de bekende slimme thermostaat en rookmelder. Dankzij de overname van Dropcam in 2014 kwam er de Nest Cam bij, een slimme camera voor thuis. Een jaar eerder werd Nest overgenomen door Google (tegenwoordig Alphabet) voor 3,2 miljard dollar.
Fadell hoeft zich niet te vervelen: een paar dagen werd bekend dat hij bezig is een elektrische kart voor kinderen te ontwikkelen. De autootjes die onder de merknaam Actev Arrow op de markt worden gebracht zijn bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Ouders kunnen de elektrische kart ingebouwde GPS en Wi-Fi op afstand op afstand in de gaten houden en bedienen. En ze kunnen met geofencing zorgen dat de kinderen niet de buurt uit rijden. Een leuk idee, maar het leek een wat vreemde afleidingsmanoeuvre voor de Nest-topman.
Wat betekent het voor jouw Nest-producten?
Nest kwam dit voorjaar negatief in het nieuws toen ze plotseling stopten met de Nest Revolv, een smarthome-hub voor thuis. Deze werd voornamelijk in de VS gebruikt. Bezitters van de Revolv hebben sinds 15 mei niets meer aan de hardware, waar ze 300 dollar voor hebben betaald. Bij de Nest-thermostaat, -rookmelder en -camera zal het zo’n vaart niet lopen. Volgens Fadell ligt er een plan voor de komende twee jaar op tafel.
Dat gaat gebeuren onder leiding van Marwan Fawaz, een man die vooral ervaring heeft op het gebied van kabel-tv. Maar zijn rol zal niet makkelijk zijn. Nest is marktleider op het gebied van ‘connected’ apparaten zoals thermostaten. Dat ontwikkelt zich langzamer dan menigeen had verwacht: niet omdat de technologie er nog niet klaar voor is, maar omdat consumenten nog wat afwachtend zijn. Apple en Amazon zijn concurrenten voor Nest. Om te zorgen dat de thermostaten, rookmelders en camera’s relevant blijven zal Nest ook moeten werken aan meer functionaliteit en betere partnerships met bijvoorbeeld energiebedrijven.
Veel personeel weggelopen
Fawaz zit ook met een praktisch probleem: er is de afgelopen tijd veel talent weggelopen en Nest heeft binnen het Alphabet-imperium een lastige positie gekregen. Het Google-moederbedrijf maakt wel hardware, maar de focus ligt er niet op. Google en Alphabet hebben bijvoorbeeld geen fysieke winkels met klantenservice, zoals Apple.
Alphabet heeft een opvolger gekozen die redelijk technisch en onopvallend is. Hij is geen bekende figuur in Silicon Valley, maar dat kan juist in zijn voordeel werken. Fawaz heeft vooral ervaring met settopboxen voor kabelaanbieders. Hij werkte als CTO voor kabelbedrijven Adelphia en Charter, voordat hij naar Motorola Home overstapte. Dat bedrijf richt zich niet op smart home-toepassingen, maar op breedbandapparatuur. Fawaz kwam in dienst bij Google na de overname van Motorola. Het onderdeel dat breedbandappartuur maakte werd achter al snel weer verkocht en Fawaz vertrok naar een technisch consultancy bedrijf. Daarnaast werd hij technisch adviseur van ADT, een bedrijf dat beveiligingssystemen voor thuis maakt.
Toekomst: een beveiligingssysteem van Nest?
Misschien geeft dat wel aan welke kant het met Nest op gaat: Nest als beveiligingssysteem voor thuis. Bovendien liggen er nog wat producten op de plank, zoals witgoed en verlichting. Denk bijvoorbeeld aan slimme koelkasten en wasmachines. Een eigen beveiligingssysteem zou echter goed passen bij Nest. Veel mensen gebruiken de Nest Cam al om beweging te detecteren als ze niet thuis zijn. Op plaatsen waar de Nest Protect rookmelder hangt zou je geluid kunnen detecteren.
Een van de slimste moves zou zijn als Nest een simpel beveiligingssysteem voor thuis uitbrengt. Niet eentje die duizenden euro’s kost en waarvoor je gespecialiseerde monteurs moet laten langskomen, waarna je tientallen euro’s per maand betaalt voor gebruik van een meldkamer. Een eigen beveiligingssysteem is een logisch verlengstuk van de bestaande producten.
Erg opmerkelijk is dat Google vorige week Google Home aankondigde, een slimme speaker voor in de woonkamer. Eigenlijk zou je zo’n product van Nest verwachten. Dat Google het zelf uitbrengt was voor veel mensen een teken dat Nest in een hoekje is gezet en langzaam zal afsterven. Dat hoeft niet te gebeuren als Fawaz zich sterk maakt voor Nest, om te zorgen dat het bedrijf relevant blijft. Maar kan hij dat? Hij heeft in ieder geval een goede bondgenoot: de hardware van Google Home valt onder verantwoordelijkheid van Rick Osterloh en die werkte net als Fawaz eerder bij Motorola.
Cultuurverandering bij Nest
Fawaz zal ook intern de bezem er doorheen moeten halen. De man staat bekend – in tegenstelling tot zijn voorganger – als iemand die goed met mensen samenwerkt. Ook is Fawaz goed in het aansturen van logistieke en productietechnische processen, zodat we (hopelijk) meer nieuwe producten zullen zien. Sinds de Nest Cam, dat eigenlijk niet eens een eigen product was, heeft Nest geen echte innovaties meer uitgebracht. Fawaz is iemand die ervoor kan zorgen dat plannen uitgevoerd worden (en die er door zijn technische achtergrond misschien ook wel voor kan zorgen dat de Nest-thermostaat nu eens écht met modulerende cv-ketels kan omgaan!).
Zijn voorganger Fadell stond erom bekend dat hij zich obsessief met details bezighield. Net als zijn leermeester Steve Jobs wilde hij elk detail van een product goedkeuren. Dat kan de reden zijn waarom er zoveel goede ideeën op de plank zijn blijven liggen: Fadell vond ze gewoon niet goed genoeg.
Eigenlijk lijkt het wel een beetje op de situatie bij Apple: de visionaire leider met de grote mond (Jobs) wordt opgevolgd door een grijze muis (Cook) die misschien wat minder creativiteit meebrengt en de boel wat minder opschudt, maar die wel goed is in techniek, organiseren en logistiek. Fadell’s aanpak zorgde ervoor dat mensen nét iets harder gingen lopen, net als bij Jobs.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple's smart home-display komt eraan: dit zijn de verwachte functies (13-11)
- Dit goudkleurige Apple Watch-bandje is nu eindelijk te koop (en je hebt hem op tijd voor kerst) (13-11)
- Apple Music brengt speciaal boek uit over de 100 beste muziekalbums ooit (12-11)
- Nuki kondigt Nuki Ultra-slot en ondersteuning voor Apple's Wallet-sleutels aan (12-11)
- Gerucht: 'Apple werkt aan eigen smart home-camera, productie start in 2026' (12-11)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Reacties: 11 reacties