De app van de NPO om televisieprogramma’s te bekijken is totaal niet gebruiksvriendelijk, stelt Hay Kranen vast. Vage teksten, wazige beschrijvingen en veel geklik om erachter te komen waar een programma over gaat. Dat moet veel beter kunnen. En is ook hoognodig om te concurreren met Netflix.


De Nederlandse Publieke Omroep wil heel graag digitaal innoveren. Ze besteden dit seizoen zelfs 60 miljoen in plaats van 20 miljoen aan online. Dat is fraai, en nodig. Maar gaan ze dat geld goed besteden?

Ik denk van niet, want de NPO neemt online eigenlijk nog steeds niet serieus. Hoezo dan? De belangrijkste manier waarop online NPO-materiaal wordt geconsumeerd is de site en de app. Die app staat op nummer 41 in de (Nederlandse) App Store van Apple, maar heeft slechts anderhalve ster en heel veel slechte recensies. Misschien komt het door de slechte beeldkwaliteit? Of door de bugs met Chromecast en AirPlay?

Dat zijn concrete problemen, maar de kern ligt volgens mij dieper: een compleet gebrek aan liefde voor de inhoud.

Vergelijking met de concurrentie
Dat gebrek kun je goed zien als je de NPO-app vergelijkt met die van belangrijke concurrenten, zoals Netflix. NPO ziet Netflix als een grote bedreiging. Je zou denken dat ze er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen ontdekken dat de NPO ook geweldige programma’s heeft en hun Netflix-abonnememt opzeggen. Een win-win situatie, want voor de publieke omroep kun je jezelf niet uitschrijven.

Laten we de twee eens vergelijken. We gaan door de apps van Netflix en NPO en bekijken hoe ze verschillen.

De Netflix-app
Als je de Netflix-app opent (#22 in de App Store, gemiddeld drie sterren uit vijf) krijg je een scherm met je laatst bekeken video en daaronder eindeloos veel tegels naar series en films. Over die tegels is duidelijk nagedacht: een smaakvol beeld met de titel van het programma.

Netflix app

Stel dat je meer wilt weten over één serie. Als je klikt op de nieuwe Star Trek krijg je een scherm waarop je zonder te scrollen al veel te weten komt. Aantal afleveringen van het seizoen, een korte puntige beschrijving, zelfs de belangrijkste acteurs. Als je verder scrollt past op één scherm de informatie van drie afleveringen. De lengte, volledige titel, een fraaie still en wederom een duidelijke beschrijving. Nog een klik en de video begint.

Netflix app

De NPO-app
Laten we nu eens de NPO-app erbij pakken. Als ik die open zie ik dit:

NPO app

“Dag 3: Alice Springs”. Waar gaat dit over? Verder: het gesprek van de dag. Wat is dat? Een serie? Een programma? Een playlist? Daaronder aflevering 128 (waarom moet ik dat weten?) van Brandpunt met de mysterieuze omschrijving “Terugsmokkelen naar Syrië en Nederland opvangland voor tijger…”. Ik heb geen idee waar dit over gaat.

Iets verder: “NPO zet zich met 3FM in voor zelfm.”. Weer een lelijke afgekapte zin. En een plaatje met dezelfde (nu wel complete) zin en “Afl. 20”. Heeft NPO 20 afleveringen gemaakt over zelfmoordpreventie?

Bekijk ook

NPO Start op de iPhone.

Vernieuwde NPO-app met nieuwe videodienst nu te downloaden

De Nederlandse Publieke Omroep is van start gegaan met haar nieuwe video-on-demand-dienst. Het vernieuwde NPO Start biedt meer mogelijkheden in combinatie met de nieuwe app.

Goed, laten we iets bekends pakken: Heel Holland Bakt. Als je naar een programma doorklikt krijg je alleen een titel en een afbeelding, voor de beschrijving moet je klikken. Onhandig als je een programma niet kent, zoals bijvoorbeeld bij “Hotel Romantiek”. Bovendien wordt daar de tekst ook, wederom, afgekapt en is de tekst die je kan lezen weinig wervend (“bekend van Streetlab”, wat is dat en why should i care?).

NPO app

Stel dat je meer wilt weten over een losse aflevering. Bij alle afleveringen staat de oorspronkelijke uitzenddatum en tijd. Waarom is het interessant dat ik weet dat aflevering 3 van Heel Holland Bakt op zondag 17 september om 20:25 werd uitgezonden? Vervolgens klik je door op de laatste uitzending en word je direct geconfronteerd met twee schreeuwerige advertenties voor bloemen en reizen naar Israël.

NPO app

Ook hier staat alleen de titel in beeld: “Moeilijk”. Beetje vaag. Misschien kan ik meer te weten komen als ik klik op het pijltje? De beschrijving is: “Het thema van deze aflevering is: moeilijk”.

Jullie app is moeilijk, NPO.

Doordat je telkens drie keer moet klikken (op de aflevering, dan op het uitklappijltje en dan op ‘terug’) doe je er maar liefst elf seconden over om de beschrijving van één aflevering te zien. Elke keer dat je op een aflevering klikt zie je wéér die k**advertenties. Even kijken welke van de laatste tien afleveringen van Andere Tijden je aanspreken? Trek maar lekker twee minuten uit voor zo’n simpele taak.

Rammelende app
De NPO-app gaat eigenlijk maar uit van één scenario: je hebt een aflevering gemist op televisie, je weet welke, en die wil je terugkijken. Het hele idee dat je andere programma’s zou willen ontdekken, of zelfs andere afleveringen van hetzelfde programma is frustrerend moeilijk gemaakt.

En dan heb ik het alleen maar over deze relatief simpele dingen. Ik zou het ook nog kunnen hebben over de wankele ondersteuning voor Chromecast en Apple AirPlay, de belabberde beeldkwaliteit en dat als je dan graag HD wilt kijken (het is tenslotte geen 1998 meer) je daarvoor als belastingbetaler nóg een keer moet betalen in de vorm van een NPO Start abonnement.

Bekijk ook

Televisiekijken op iPhone en iPad met apps.

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.

Het zou allemaal zoveel beter kunnen. Huur een goede copywriter in die vlotte koppen en tekstjes schrijft in plaats van “Het thema van deze aflevering is: moeilijk”. Herontwerp de schermen zodat de focus ligt op het ontdekken van nieuwe programma’s in plaats van welk tijdstip een aflevering werd uitgezonden. Laat je app testen door mensen die ’m nog niet kennen. Lees de slechte recensies in de App Store en doe er wat mee.

En give a little love, NPO.


Dit stuk verscheen eerder op het weblog van Hay Kranen en is overgenomen met toestemming van de auteur.

Reacties: 29 reacties

  1. Helemaal eens met de genoemde punten, op één na. Ik heb vroeger toen ik nog series op tv volgde wel eens een aflevering of twee gemist. Dan is het best handig als je in de lijst met afleveringen kunt zien van welke datum die uitzending is.

    Verder een goed stuk! NPO moet echt even flink de hersens kraken om een betere app te maken…

  2. Beetje achterhaald toch?
    Ik ben beta tester op dit moment van NL ziet (waar ook NPO in zit), daar zit al veel verbetering in.
    Daarnaast is er nu NPO Start.

  3. Niet alléén de App is gebruiksonvriendelijk. Sinds de laatst wijziging van de website van NPO is er geen touw meer aan vast te knopen. Lege velden in de NPO-Gids. Live uitzendingen en Gemiste uitzendingen lopen door elkaar. Kortom zeer onoverzichtelijk..

  4. Goed artikel! Hoop dat ze het lezen.

  5. Uit het hart gegrepen. En dan heb je de zoekfunctie nog niet eens genoemd, ook zo’n drama.

  6. @Pim: ik hoop dat er verbetering komt

  7. Toch vind ik de NPO app (policy) een verademing vergeleken met de Ziggo Go app als ik een aflevering wil terugkijken. Bij de NPO is reclame kijken verplicht (logisch) maar binnen de aflevering zelf staat het je volledig vrij om terug- en vooruit te spoelen. Bij Ziggo Go is dit een enorme ergernis. Laatst keek ik iets af, na een uur was er een rare crash. Dan ben je even later weer verplicht dat hele uur af te kijken wat je al gezien hebt. Niet dus, dan hou je het voor gezien. Leve de NPO wat dit betreft. Schenk me de reclame maar laat me verder vrij bij wat ik wil bekijken.

  8. Voor mij persoonlijk nog wel het belangrijkst: een goede Apple TV-app van de NPO met integratie voor de TV-app als die in NL uit komt. Kan ik eindelijk die settopbox eruit gooien en al mijn content op 1 kastje bekijken.

  9. Goed artikel. Er is veel mis met de NPO app. Echter moeten we niet vergeten dat dit de opvolger is van uitzending gemist. Het doel van de app was tot voor kort dat je programma’s terug kon kijken. Dat de datum van wanneer een aflevering uit is gezonden er bij staat is dus logisch en, buiten de schrijver, ‘caren’ veel mensen er wel degelijk om.

    Neemt niet weg dat sinds NPO heeft aangegeven dat ze een ‘Netflix-achtige’ app willen (of zouden hebben) maken/gemaakt, de app alleen maar achteruit is gegaan. Je kunt de app echter niet vergelijken met die van Netflix, deze biedt namelijk hele andere inhoud en heeft ook een ander doel, verwar netflix-achtig niet met “wij willen het nieuwe netflix zijn.”

    Grootste frustraties zit hem voor mij in reclamefilmpjes die vasthangen, steeds opnieuw spelen, er voor zorgen dat de uitzending die je wilt zien niet afspeelt, airplay onmogelijk maakt, en nog zo veel andere dingen…

    Goed punt vind ik ook dat de informatie bij programma’s veel beter moet en dat NPO moet zorgen dat je niet zo veel hoeft te klikken alvorens je bij andere afleveringen komt. Ik hoop dat de NPO dit artikel leest een eens echt gaat nadenken wat de gebruikers willen en hoe ze dit kunnen realiseren op een makkelijke, en belangrijker, goed werkende manier.

  10. Ik gebruik de NPO app af en toe om een gemiste uitzending terug te kijken. Wat een crime op die terug te vinden. Was in de vorige versie een stuk makkelijker. Dat kan zeker verbeterd worden!

  11. Goed artikel!

  12. Apple TV app??

  13. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar je zou je kunnen afvragen of het maken en aanbieden van programma’s / series, etc. een taak van de overheid moet zijn..

  14. en nog steeds geen Apple tv app

  15. Goed artikel! Mooie analyse waar ik het helemaal mee eens ben.
    Ik ben benieuwd of ze iets zullen verbeteren. De AirPlay bugs zijn mateloos irritant. Dus laat ze maar een ATV app maken.

  16. Inderdaad, fatsoenlijke Apple TV app. Dat zou het al zo veel beter maken en zo veel gebruiksvriendelijker.
    Ik wil meestal geen tv kijken op m’n telefoon. Volgend mij denken heel veel bedrijven dat ze toekomstbestendig bezig zijn als ze “mobiel” onder de knie hebben maar volgens mij is juist de kunst om op alle schermen makkelijk toegankelijk te zijn.
    Als ze Netflix als een bedreiging zien, laat ze dan eens beginnen om daar een voorbeeld aan te nemen.

  17. @Gabor: NLziet is interessant, maar niet zonder TT888 ondertiteling ondersteuning waar ik (en ook een grote groep). En ik wil de andere zenders niet erbij nemen, dit geldt evengoed ook voor Knippr.
    Dus NPO moet zich verder gaan ontwikkelen en ook een goed Apple TV app bouwen, met de functies die Netflix ook biedt. Ik wil er best €3 per maand voor betalen, voor alleen NPO apps in HD/4k kwaliteit.

    Netflix heeft wel een minpuntje erbij: hoe kan ik de uitzendingen verwijderen onder groep ‘verder kijken’. Soms valt een uitzending (serie of film) tegen, kijk ik het niet af en dan blijft het tot in eeuwigheid staan op mijn profielpagina.

  18. Grootste gemis is inderdaad een Apple tv App. Onbegrijpelijk dat die nog niet bestaat.

  19. Om het – tussen de rants door – ook nog even voor de NPO op te nemen: hun meerwaarde zit hem ook in de uitdaging die ze oppakken om het enorme beeldarchief (uitgezonden/historisch materiaal) online te brengen.
    Ik zeg niet dat ze dat perfect (of met genoeg liefde…) doen, maar ben wel onder de indruk dat het gebeurt en de schaal waarop. Wat ook het (voor mediabegrippen) enorme budget verklaart. Daarmee heeft @bk meteen antwoord op zijn vraag of de overheid dat moet doen: Nou, die taak wel, omdat dat niet (rendabel) kan, de commerciëlen er dus niet in zullen stappen en het beeldarchief wel neutraal geredigeerd en beheerd moet worden.

    Over de presentatie is al genoeg gezegd maar nog 1 punt:
    Laat ze in hemelsnaam die reclames eruithalen voor (premium) abbonnee’s die daarvoor willen betalen. Deze zijn zo afschrikwekkend dat ik vaak al helemaal afhaak.

  20. Mag ook wel een aparte app komen voor de ATV4 , streamen gaat vaak mis door de bugs

  21. En over HD-kwaliteit gesproken: zelfs al betaal je NPO Start Plus, dan nóg krijg je bij Live TV geen HD! Dus nog steeds niet mogelijk om rechtstreeks live HD te kijken. Erg jammer!

  22. Nog een liefhebber voor een Apple TV app 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  23. Origineel geplaatst door Sandra
    @Gabor: Netflix heeft wel een minpuntje erbij: hoe kan ik de uitzendingen verwijderen onder groep ‘verder kijken’. Soms valt een uitzending (serie of film) tegen, kijk ik het niet af en dan blijft het tot in eeuwigheid staan op mijn profielpagina.

    Via de webpagina naar instellingen, en dan naar je overzicht. Daar kun je afleveringen/films verwijderen die je niet meer wilt volgen.

  24. Goed stuk; de genoemde punten vielen mij ook op.

    Hoewel de website een verbetering is ten opzichte van Uitzendinggemist, zijn er nog een paar verbeterpunten:

    * Het aanbod gaat achteruit, doordat steeds meer programma’s zijn geblokkeerd in het buitenland. Voor Nederlandse programma’s zit hier geen enkele ratio achter. Verwachten ze daadwerkelijk dat men in bijvoorbeeld Canada tonnen zal neerleggen voor de uitzendrechten van Filemon Slaat Door, of dat men in Argentinie aan de buis gekluisterd zal zitten voor De Verdediging?
    Dit probleem zorgt er ook voor dat het voor Nederlanders in het buitenland geen zin heeft om een NPO Plus abonnement af te sluiten, omdat het aanbod minimaal is.

    * Als een programma geblokkeerd is in het buitenland, maak de gebruiker dan niet blij met een dooie mus, maar laat het programma dan weg uit het overzicht, zoals Netflix doet in verschillende regio’s. Nu kom je als Nederlander in het buitenland vaak van een koude kermis thuis; veel klikken, veel teleurstelling. Het is een soort gokkast.

    * De website vergeet regelmatig de inloggegevens, waardoor men opnieuw moet inloggen. Telkens als men opnieuw inlogt (meerdere keren per week dus) moet men verplicht door een scherm heenklikken dat vraagt betaalgegevens in te vullen voor NPO Plus. Dit is aardig opdringerig.

    Ruimte voor verbetering dus!

  25. Origineel geplaatst door Sandra
    @Gabor: Netflix heeft wel een minpuntje erbij: hoe kan ik de uitzendingen verwijderen onder groep ‘verder kijken’. Soms valt een uitzending (serie of film) tegen, kijk ik het niet af en dan blijft het tot in eeuwigheid staan op mijn profielpagina.

    Origineel geplaatst door Mike
    Via de webpagina naar instellingen, en dan naar je overzicht. Daar kun je afleveringen/films verwijderen die je niet meer wilt volgen.

    Het kan dus wel!
    Mooi, ik kom er alleen niet uit, waar vind ik instellingen?
    Ik zit op de Mac / Safari en zit op Netflix.com. Of doe ik dat verkeerd?

  26. @Mike: Mooie tip zij het dat je het niet op je iPhone of iPad kunt doen want dan open de app. Je hebt dus een computer nodig.

  27. Tja. Gemiste kansen!
    Ik zag het helemaal zitten, ik betaal 2,50 per maand voor een jaar gemist in HD, live TV in HD. Allemaal handig via een Apple tv app.
    Helaas.
    Ik hebde proef maand al weer opgezegd, was handig om de achterstand van de vakantie weg te werken maar het is niet te doen met al die reclames, slechte informatie en crashes… waardoor je de reclame weer opnieuw moet kijken.
    Ook Airplay werkt klote.

    Het lijkt wel alsof de NPO niet wil! Ze zij. Arrogant en conservatief. Zelfs ik had nog een beter om twee kunnen maken

  28. @Biscuit: ik heb het gewoon op de iPad gedaan via Safari. Bij mij opende hij de app niet