Opinie: Hebben we eigenlijk wel een slimme badkamer nodig?
In onze round-up van CES 2018 kwamen de gebruikelijke lampen en contactsensoren voorbij. Maar er waren ook een paar accessoires die extra onze aandacht trokken, ook al zijn ze niet direct in Nederland verkrijgbaar: accessoires voor de slimme badkamer, zoals douchekoppen en toiletten die je met Alexa kunt bedienen. Ze zijn een mooie aanvulling op de accessoires die nu al slim zijn.
Slimme badkamer: nodig of niet?
Als ik naar onze eigen badkamer kijk, dan zijn een paar onderdelen al geautomatiseerd: de connected weegschaal stuurt metingen automatisch door naar de iPhone, de Sonos Play:1-speaker gaat automatisch spelen als ik op de Logitech Pop-knop druk en voor de Philips Hue-lampen hebben we speciale vochtbestendige spotjes ingebouwd. Op de vloer slingert een Grohe-watermelder rond, die ik nog altijd moet reviewen maar die tijdens de eerste testronde niet goed werkte.
Achter een schuifdeur staan de niet-slimme wasmachine en droger, die we zouden kunnen vervangen door eentje met appbediening. Maar zoals in veel huishoudens zal gelden: je gooit dergelijke dure apparatuur niet zo snel de deur uit, als het nog goed werkt. Verder hebben we een futuristische doorspoelknop voor het toilet (Geberit Sigma80), die in actie komt als je even met je hand wappert. Dat zoiets ook onhandig kan zijn, merkten we toen bij ons in de straat de stroom er een tijdje uit lag. Op zo’n moment kun je het toilet opeens niet meer doortrekken. Oeps.
Tandenpoetsen doe ik met de Oral-B Genius 9000, maar ook daarbij vraag ik me af of het altijd wel handig is. In het begin gebruikte ik braaf de poetscoach, die met gezichtsherkenning kijkt of je wel elk hoekje van je gebit schoonmaakt. Maar na een paar weken is de nieuwigheid eraf en pak je de app er niet meer bij. Van praktischer nut zijn dan de thermometer en bloeddrukmeter, die uiteraard ook alle metingen doorsturen naar de iPhone en naar HealthKit.
Wat mis ik nog? Tijdens de CES 2018 waren een aantal vernieuwingen te zien die goed in de badkamer thuishoren. Bijvoorbeeld een medicijnautomaat, die je dagelijks herinnert aan het innemen van een pilletje. Nu heb ik zelf geen medicijnen nodig, maar ik kan me voorstellen dat het handig kan zijn als je ‘s ochtends voor de spiegel staat. Over spiegels gesproken: slimme exemplaren die het nieuws en de afspraken van de dag laten zien, bestaan al een paar jaar. Maar gek genoeg zijn er nog maar weinig fabrikanten die ze maken en ik ken ook maar weinig mensen die er eentje hebben. Blijkbaar is er weinig behoefte aan.
Poep analyseren
Om nog even terug te komen op toiletten: Kohler liet op CES 2018 een toiletpot zien die je kunt doorspoelen met een spraakopdracht via Alexa. Ideaal voor mensen met smetvrees die liever niet de spoelknop aanraken, maar daar zijn dus al andere oplossingen voor (zoals die van ons, met een gewone bewegingssensor). Wat mij betreft hoeft zo’n knop niet slim te zijn. Ik heb er weinig behoefte aan dat Alexa, Google of een andere slimme assistent precies weet hoe vaak ik het toilet doortrek. De volgende stap gloort ook al aan de horizon: een toilet die je poep analyseert en advies geeft als je vezelrijker moet eten of als het tijd is om de huisarts eens te bezoeken. Dat hoeft voor mij ook niet.
Slimme badkuip
Wat wat me op het eerste gezicht handig leek, is een bad, dat automatisch kan vollopen op de juiste temperatuur en waarbij de kraan tijdig wordt dichtgedraaid, zodat het niet overstroomt. Op CES 2018 waren dergelijke badkuipen te zien, maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik het een onnodige luxe vind. Net als het koffiezetapparaat met appbediening lijkt het aanvankelijk heel handig, maar daarna gaat snel de lol er vanaf. Uiteindelijk zul je toch zelf in bad moeten gaan liggen en die paar minuten dat je op je bad moet wachten en wat in de badkamer aan het rommelen bent, heeft ook een functie: je bent je alvast mentaal aan het voorbereiden op het relaxen in een lekker warm bad. Je hebt geen haast.
Slimme douchekop
Een douchekop met appbediening of stemassistent, zoals die van Moen? Heb ik ook niet nodig. Mijn douche staat altijd op dezelfde temperatuur en als ik het wat warmer of kouder wil hebben is een draaiknop een veel logischer interface dan je iPhone pakken of tegen een stemassistent praten. Uiteindelijk is een badkamer een plek waar je even lekker kunt ontspannen en jezelf kunt verzorgen. Bij heel veel slimme functies kun je je afvragen of je al die info wel met techbedrijven wilt delen en of de huidige interfaces die er zijn (kranen, knoppen) nou echt een slimme make-over nodig hebben. Vaak doe je meer dan tien jaar met badkuipen, kranen en andere onderdelen en tegen die tijd is dat hypermoderne ligbad met HomeKit alweer sterk verouderd of is de ontwikkelaar al gestopt met de ondersteuning.
Als ik naar mijn eigen wensen kijk, dan ben ik al tevreden met lampen en een muzieksysteem dat ik op afstand kan bedienen en wat losse accessoires zoals weegschalen, een bewegings- en een vochtsensor. Eventueel zou ik de ventilatie nog op afstand willen regelen, maar voor dat alles kan ik bestaande oplossingen gebruiken zoals een slimme stekker, knop of schakelsensor.
Wat ik echter veel liever zou willen hebben is een slimme assistent die het doucheputje schoonmaakt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 23 reacties