Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie en heeft daarom een klacht bij de EU neergelegd, zo kon je eerder vandaag op iCulture lezen. Het Zweedse bedrijf vindt dat het wordt benadeeld door Apple. Apple zou de afgelopen jaren allerlei regels hebben ingevoerd die de keuzevrijheid en de innovaties beperken. Dat gaat ten koste van de gebruiker. Spotify en Apple liggen al langer overhoop. Zo stuurde het Zweedse bedrijf in 2016 een brief naar Apple, waarin ze hun bezorgdheid uiten over het blokkeren van app-updates. Apple wilde een update van de Spotify-app niet goedkeuren en baseerde zich daarbij op ‘business model rules’. Het hield in dat Spotify gebruik zou moeten maken van het betaalsysteem van Apple. Dat betekent ook dat er 30% moet worden afgedragen. Spotify doet er niet aan mee en haalde de Premium-optie uit de app.
Ook zegt Spotify dat Apple regelmatig de mogelijkheid blokkeerde om functies uit te brengen voor de HomePod, de Apple Watch en Siri. Inmiddels is er wel een Watch-app voor Spotify, maar die zou met veel moeite tot stand zijn gekomen. Het gebeurt regelmatig dat Apple een bugfix-update tegenhoudt, waardoor gebruikers het idee krijgen dat Spotify maar wat zit aan te klooien. In werkelijkheid is Apple de boosdoener. “En uiteraard gelden die obstakels niet voor de eigen Apple Music-app”, aldus Spotify op de nieuw geopende website.
Spotify heeft drie eisen:
- Elke app moet voldoen aan dezelfde regels, ook Apple Music.
- Klanten moeten zelf kunnen bepalen hoe ze betalen voor hun abonnement.
- Appwinkels mogen niet de controle hebben over de communicatie tussen gebruiker en klant.
De klacht van Spotify zou nog wel eens een interessant staartje kunnen hebben. Het bedrijf is gestart met de site TimeToPlayFair.com, waar meer informatie te vinden is over de zaak tegen Apple. Mogelijk gaan andere bedrijven zich hierbij aansluiten. Spotify wil niet een speciale behandeling, maar is erop uit om dezelfde behandeling te krijgen als bedrijven zoals Uber en Deliveroo.
Maar dat lost het onderliggende probleem nog niet op, namelijk het feit dat Apple bepaalt wat er in de App Store wordt toegelaten en welke apps en diensten extra gepromoot worden bij gebruikers. Apple heeft de macht om app-updates van Spotify zo lang mogelijk dwars te liggen, waardoor bijvoorbeeld innovatieve nieuwe functies tegengehouden worden of veel later gelanceerd kunnen worden. Ook ziet Apple vroegtijdig welke nieuwe functies Spotify van plan is toe te voegen aan de app en kan de update vervolgens afkeuren om zelf meer tijd te hebben een soortgelijke functie uit te brengen. Het probleem is daarbij, dat Apple zowel poortwachter én deelnemer is. Het is alsof je een voetbalwedstrijd speelt, waarbij de scheidsrechter tegelijk ook speler is in één van de deelnemende teams.
Eerder kregen Google en Microsoft al te maken met antitrust-zaken, waarbij Apple grotendeels buiten schot bleef. Het is hoog tijd dat er ook eens bij Apple wordt gekeken of ze geen misbruik van hun machtspositie maken.
Stefan Kulk, die bij de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de macht van techplatforms, vindt dat Spotify gelijk heeft. “Dit gaat een ding worden en dat is terecht”, zegt Kulk in een reactie aan de NOS. “Dit soort partijen zijn zo machtig dat ze eisen kunnen stellen.” Hij verwacht dat als het een zaak wordt bij de Europese Commissie, dat er wel eens kan worden geëist dat Apple de afdracht van 30% aanpast. Het is nog de vraag hoe Europa gaat voorkomen dat Apple de eigen muziekdienst voortrekt en met promoties en pop-ups voortdurend probeert om klanten naar het eigen muziekplatform te lokken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 35 reacties