Opinie: Siri zet Spotlight buitenspel

Zoeken in iOS kan op meerdere manieren, met Spotlight en Siri. Dat levert nogal eens verwarring op, maar Apple kan het eenvoudiger maken door alle zoekactiviteiten voortaan onder Siri te bundelen, ongeacht of je spreekt, typt of dicteert.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Siri iOS

Toen proactieve Siri in iOS 9 werd aangekondigd, vond ik dat op z’n zachtst gezegd nogal verwarrend. Siri was een spraakassistent waar je met je stem vragen aan kon stellen. Opeens ging Siri ook ongevraagd apps aanbevelen en Telegraafberichten over liquidaties en schietpartijen op je scherm zetten. Inmiddels is er zoveel overlap tussen Spotlight en Siri dat je je kunt afvragen of het niet te veel verwarring oplevert. Wij vinden dat Apple duidelijkheid moet scheppen door Spotlight op te doeken. In plaats daarvan kunnen ze alle zoekactiviteiten en slimme suggesties bundelen onder de naam Siri.

De verwarring rond proactieve Siri

De grenzen tussen Siri en Spotlight zijn sinds iOS 9 vervaagd. Siri en Spotlight kunnen allebei apps zoeken en openen, ze kunnen beide op het web zoeken naar informatie. Soms moet je dan nog wel op een linkje drukken, maar de insteek is hetzelfde.

Nieuwsberichten op Vandaag-scherm

Proactieve Siri leverde in iOS 9 meteen al verwarring op: mensen waren niet blij dat ongevraagd nieuws van de Telegraaf en andere kranten in beeld kregen. Het ging daarbij ook nog opvallend vaak over schietpartijen, frauderende bestuurders en ander lokaal leed, waar niet iedereen op zit te wachten. Het leverde ook verwarring op, omdat mensen dachten dat het om Apple Nieuws ging, de nieuwsapp die nog steeds niet in Nederland beschikbaar is. Gelukkig kun je de nieuwssuggesties uitschakelen. Dit doe je via Instellingen > Algemeen > Zoeken met Spotlight (en niet via Algemeen > Siri, wat veel logischer zou zijn).

Siri-suggesties met contacten in de Spotlight

Ook leverden de foto’s van recente contacten geen enthousiaste reacties op. Mensen wilden niet continu zien met welke buitenechtelijke dames of heren ze recent nog contact hadden gehad. Eigenlijk zat die functie al in iOS 8 in de appkiezer, maar ook toen leverde het al irritaties op. De functie werd in iOS 9 ‘geadopteerd’ door Siri.

Het maakte duidelijk dat Siri niet meer alleen een spraakassistent is, die alleen in actie komt als jij iets vraagt. Het is ook een proactieve assistent, die weet wat je hebt gedaan er daarop kan inspelen. Handig, een digitale assistent die vooruit kijkt!

Verkeersdrukte voorspellen doet Siri (nog) niet

Toch is er ook een soortgelijke functie die in het Berichtencentrum laat zien hoe lang het duurt om naar je werk te rijden. Dat zou je ook een intelligente functie kunnen noemen (Google Now doet iets soortgelijks), maar die functie wordt weer níet geleverd door Siri. En een andere slimme functie om reistijden in je agenda te zetten, houdt ook geen verband met Siri. Dat maakt Apple’s activiteiten om meer intelligentie in je iPhone te stoppen op z’n zachtst gezegd wat verwarrend.

Reistijden op Vandaag-scherm

Siri als interactief antwoordapparaat

En het wordt nog verwarrender, want Apple zou vorig jaar bezig zijn geweest met een nieuwe Siri-functie waarbij de (spraak?)assistent telefoontjes aanneemt, terugpraat en bellers doorstuurt naar voicemail. Het zou gaan om een verlengstuk van Visual Voicemail, dat al sinds de eerste generatie iPhone beschikbaar is, maar sindsdien naar de achtergrond is verdrongen. Siri zou volgens deze geruchten een interactief antwoordapparaat worden: de beller kan vragen stellen en een bericht inspreken, dat vervolgens door Siri wordt omgezet in getypte tekst. Het klinkt geweldig, maar de grenzen van wat Siri is en kan vervagen daarmee nog meer. Siri is nog wel (deels) een spraakassistent, maar niet alleen voor jezelf.

Bekijk ook

Siri-Apple-Music

Gaat Siri binnenkort jouw voicemail omzetten naar tekst?

Volgens geruchten gaat Siri zich in de loop van volgend jaar bemoeien met je voicemail. Zo kan de assistent antwoord geven als jij niet opneemt, en zet Siri gesproken berichten om in tekst.

De oplossing: Siri als antwoord op alles

Apple zou er goed aan doen om alle activiteiten waarbij je antwoorden of informatie zoekt, samen te brengen onder de noemer Siri. De naam Spotlight kan dan vervallen.

Het geldt voor het zoeken en opstarten van apps, het opvragen van informatie via internet en het waarschuwen als je dubbele afspraken in de agenda hebt staan. Siri is al lang niet meer gebonden aan spraak, dus alle manieren om met spraak of getypte tekst informatie op te vragen vallen dan onder de noemer van Siri. Met nog wat extra kunstmatige intelligentie kan Siri zelfs aanbevelingen doen om te zorgen dat jij supersociaal en superintelligent wordt: “Je belde vroeger wekelijks met je broer, nu al een paar weken niet meer. Tijd om te bellen?” Of: “Op Twitter praat iedereen nu over de Hyperloop. Check deze Wikipedia-pagina, zodat jij ook kunt meepraten!” Als jij ‘groente’ intikt in het zoekvak, weet Siri op voorhand al dat je waarschijnlijk ‘groentesoep’ of ‘groenteburger’ bedoelt – want Siri weet dat je vegetarisch eet en daar zoeken mensen zoals jij vaak naar.

Het betekent wel dat Siri een stuk slimmer moet worden dan ze nu is en beter de informatie moet onthouden die je al eerder hebt gegeven.

Spotlight kan verdwijnen. Op Apple’s supportpagina over zoeken op de iPhone zijn al aanwijzingen daarvoor te vinden. Op de pagina wordt de term Spotlight nauwelijks meer gebruikt en er staat zelfs letterlijk:

De functie Zoek maakt deel uit van Siri.

Op de Mac hanteert Apple nog wel de term Spotlight, maar dat kan met de komst van Siri op de Mac wel eens gaan verdwijnen. Wat we dit jaar nog meer van Siri kunnen verwachten lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

Amazon Tap

Deze 8 Siri-verbeteringen willen we zien in 2016

Het jaar 2016 lijkt grote veranderingen voor Siri te brengen. Wij zetten 8 verbeteringen op een rijtje, waarmee Siri nog beter kan worden.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri in iOS 11

Reacties: 9 reacties

  1. ‘Ook leverden de foto’s van recente contacten geen enthousiaste reacties op. Mensen wilden niet continu zien met welke buitenechtelijke dames of heren ze recent nog contact hadden gehad’

    Misschien moeten dit soort geniepige mensen gewoon wegwerptelefoons gebruiken. Doen echte criminelen ook.

  2. Ik had gister overigens (voor het eerst) een melding op mijn lock screen over de verkeerssituatie onderweg naar huis toen ik vanuit Friesland vertrok richting Utrecht. Die had ik nog niet eerder gehad. Ik was niet aan het navigeren op de iPhone, dat doet de navigatie in de auto. Dus dat was puur suggestief op basis van de algemene reisrichting en snelheid denk ik.

  3. @Louis: Dat doet je iPhone op het moment dat hij via Bluetooth met je autoradio verbindt, en hij weet dat je op dat moment vaak op weg gaat naar de bestemmingslocatie die hij voorstelt.

  4. Beetje negatief artikel, misschien ben ik de uitzondering.. maar vind het eigenlijk helemaal niet zo verwarrend. Uiteraard zie ik Apple graag iets doen met siri, maar die andere features (spotlight) zijn wel degelijk verbeteringen van mijn OS. Erg handig dat je hiermee ook gelijk kan zoeken binnen andere apps op je telefoon

  5. Apple News is gewoon beschikbaar in Nederland, gebruik het al een maand of negen. Ga naar Instellingen, kies ‘Taal en regio’ en zet de regio op ‘Verenigde Staten’. Even herstarten en Apple News verschijnt tussen je apps.

  6. Origineel geplaatst door Louis
    Ik had gister overigens (voor het eerst) een melding op mijn lock screen over de verkeerssituatie onderweg naar huis toen ik vanuit Friesland vertrok richting Utrecht. Die had ik nog niet eerder gehad. Ik was niet aan het navigeren op de iPhone, dat doet de navigatie in de auto. Dus dat was puur suggestief op basis van de algemene reisrichting en snelheid denk ik.

    Mijn iPhone (Siri) weet precies waar mijn auto staat, zo’n gevoel heb ik. Wanneer ik in’t weekend in de auto stap krijg ik automatisch op m’n scherm “Er staat geen file, het is 40 minuten rijden naar “. En wanneer ik bijvoorbeeld in Rotterdam ben en in mijn auto stap “Op basis van de huidige drukte duurt het 35 minuten om naar huis te rijden”. Direct wanneer ik de auto in stap krijg ik dergelijke pro-actieve suggesties. Hij weet precies waar ik heen wil gaan, wanneer en waar. Moet ook wel zeggen.. mijn leven is een redelijk patroon 🙂

  7. @Sander: klinkt als Bluetooth verbinding met de auto die herkend wordt

  8. Ik vind Siri-suggesties en Spotlight de grootste teleurstellingen van iOS 9. Ik had best hoge verwachtingen na Google Now te hebben gezien, maar vind het slecht tot niet werken. Iedere keer als ik nakijk, krijg ik alleen suggesties te zien van recente contacten en apps. Ik merk totaal niets van een ‘slimme’ selectie. De nieuwsselectie is inderdaad onzin en wordt ook niet beter, door een gebrek aan mogelijkheden om feedback te geven. De snelkoppelingen naar zoekopdrachten voor Kaarten zijn ook vrijwel nutteloos met die onvolledige databank van Apple. Ik heb dus een heel scherm op mijn home-screen waar ik niks aan heb. Schakel ik alles uit, is het scherm zelfs helemaal leeg.

    Spotlight zelf is ook super slecht, ik heb daar werkelijk nog nooit iets aan gehad. Voor iOS 9 beloofde Apple dat je moet Spotlight hele apps kunt doorzoeken, ook als deze alleen webinhouden presenteren (ontwikkelaars kunnen hun websites laten indexeren). Dat werkt nog steeds voor geen meter. Ik heb een stuk of 10 nieuwsapps geïnstalleerd die allemaal Spotlight zeggen te ondersteunen (waaronder The Guardian en NY Times), maar wanneer ik iets met Spotlight zoek krijg ik zelfs voor grote, actuele onderwerpen maar slechts een paar resultaten te zien; dat alleen als ik heel beknopte zoekopdrachten gebruik, want anders krijg ik helemaal niets te zien. Fatsoenlijk zoeken kun je daarmee dus niet. Receptenapps (zoals Apple zelf demonstreerde) en IMDb ondersteunen het ook, maar het werkt gewoon niet, om dezelfde reden.

    Ik krijg het vermoeden dat Apple hier veel heeft gerommeld en gehaast heeft geprobeerd om maar iets neer te zetten. Ik denk eigenlijk ook niet dat Apple het vermogen heeft om überhaupt met Google op dit vlak te kunnen concurreren. Het slaat momenteel echt nergens op en Apple laat veel potentieel onbenut.

  9. Als ik Siri om het dichtstbijzijnde Griekse, Frans, Spaans of Italiaans restaurant vraag, dan word ik naar een McDonalds hier verwezen. Als ik Siri om al mijn contacten in de stad Bussum vraagt, dan vindt hij die niet.
    Kortom: ik heb het idee dat Siri door parsing-, interpretatie- en andere problemen nog helemaal niet in de buurt komt van Spotlight dat wel een link heeft met Google (die deze zaken wel voor mekaar heeft)
    Oftewel Spotlight blijft onontbeerlijk en zeker niet overbodig naast Siri, dat via de dicteer terugvaloptie een soort Spotlight hulpje blijft