Opinie: Waarom Apple het beter deed dan de analisten voorspelden
We kregen de afgelopen weken op de iCulture-redactie regelmatig nieuwstips toegestuurd met de bekende ‘Apple is doomed’-insteek. Vaak afkomstig uit algemene kranten, zoals deze: “Apple verliest 64 miljard in waarde door totale paniek over iPhone-verkoop”. De iPhone X zou een flop zijn, toeleveranciers staan op het randje van de afgrond omdat Apple niet genoeg onderdelen bestelt en beleggers zijn in ‘volle paniekmodus’. Als we zouden willen, kunnen we op iCulture elke dag wel zo’n paniekverhaal publiceren, want er is altijd wel een toeleverancier die iets te klagen heeft of een analist die publiciteit zoekt met een ‘schokkend’ rapport dat bij Apple nu écht de neergaande lijn is ingezet (maar deze keer écht hoor!). Wat zou betrouwbaarder zijn: de officiële cijfers van Apple zelf of het rapport van een analist die wat heeft zitten rondbellen met collega’s in Azië?
Mijn reactie aan de lezer die bovenstaand artikel tipte: “Laten we eerst maar eens de kwartaalcijfers afwachten”. Zoals wel vaker bij Apple is er namelijk sprake van een cyclisch proces: Apple is doomed, vervolgens verrast het bedrijf weer met recordcijfers en een paar weken later is iedereen dat alweer vergeten en loopt braaf achter het nieuwste doemscenario aan. Alleen maar omdat Fred Hickey van High Tech Strategist (huh, wie?) iets roept of omdat toeleverancier AMS (huh, wat?) een dramatische daling van 50 procent doormaakt.
iPhone X is bestverkochte smartphone
Uit een extern onderzoek bleek eerder al dat de iPhone X de bestverkochte smartphone tijdens de feestdagen was. En nu zegt ook Tim Cook dat de iPhone X het meest populaire Apple-toestel was, zelfs in een moeilijke regio zoals China, waar Apple ’totaal van de markt is gedrukt’ door budgetmerken zoals Xiaomi, Vivo en Oppo. Dat blijkt allemaal erg mee te vallen, want Apple’s omzet in China groeide met 21%. Er werden minder stuks verkocht, maar Apple maakt in de meeste regio’s meer winst dan alle Android-fabrikanten bij elkaar opgeteld.
Ja maar…
De echte doemdenkers gaan nog een stap verder. Ik heb wel eens reacties gehad van mensen die zich serieus afvroegen of Apple wel de waarheid spreekt in de kwartaalcijfers: “Zouden die cijfers niet stiekem heel erg opgeblazen zijn?” Zou kunnen, maar als een van de grootste bedrijven ter wereld is het wat moeilijk om daarmee weg te komen. Apple moet die cijfers deponeren bij officiële instanties, onder het oog van heel de wereld. Duizenden financiële experts spitten die cijfers door op zoek naar fouten, want het ontdekken van bedrijfsschandalen is big business. Het zou knap zijn als Apple ons jarenlang een rad voor ogen heeft gedraaid. Toch zijn er mensen die het denken. Het is lastig om daar een serieus gesprek over te voeren.
En dan zijn er ook nog de extreme doemdenkers. Apple mag dan wel zoveel miljoenen smartphones hebben verkocht en al twintig kwartalen achter records hebben gebroken, “maar ze zijn niet innovatief meer” en “die boekhouder moet weg!”. Vaak gevolgd door een opmerking dat Steve Jobs het heel anders zou doen. Dat laatste klopt: bedrijven en marktomstandigheden veranderen, de wereld verandert en nieuwe CEO’s doen het anders dan hun voorgangers. Zou Apple succesvoller zijn als Tim Cook in een coltrui op New Balance-schoenen het podium betreedt en precies de stijl van zijn iconische voorganger probeert na te doen? Vast niet.
Met Steve Jobs’ grootste imitator is het slecht afgelopen. En het was notabene Steve Jobs zelf die Tim Cook adviseerde: “Vraag je nooit af wat ik zou doen.”
Apple is sinds de dood van Jobs met twee nieuwe producten marktleider geworden: met de Apple Watch (smartwatches) en de AirPods (draadloze oordopjes). Het is qua aantallen en omzetten niet te vergelijken met de iPhone, maar het is ook lastig om dat gigantische succes zo snel alweer te herhalen. Zo’n grote revolutie komt eens in de twintig, dertig jaar voorbij.
Waarom zijn analisten dan toch zo pessimistisch?
Maar hoe kan het dan toch dat de analisten altijd zo extreem pessimistisch zijn, vooral over de iPhone X. Bijna dagelijks waren er voorspellingen dat de X een totale flop was. Iedereen had het fout. Tim Cook heeft al vaker gewaarschuwd dat je moeilijk iets over de iPhone-productie kunt zeggen op basis van cijfers uit de toeleveringsketen. Apple wisselt wel eens van leverancier en dat wil niet altijd zeggen dat Apple de productie heeft verlaagd. Het gemopper begon eigenlijk al vlak na de aankondiging van de iPhone X: die rare inkeping in het scherm zag er belachelijk uit, gezichtsherkenning zou waarschijnlijk niet werken en niemand zou gek genoeg zijn om een smartphone van €1159 aan te schaffen. Die factoren bleken achteraf geen obstakel. Zelfs Tim Cook is verrast hoe goed de iPhone X is verkocht.
Analisten (en journalisten) zijn ook mensen: ze weten dat slecht nieuws het altijd goed doet en toen ze hoorden dat bij Aziatische leveranciers er minder vraag was naar componenten, was de conclusie automatisch dat het wel aan Apple zou liggen. Zeker toen twee prominente namen zich in de discussie mengden: Apple’s schermleverancier Samsung rapporteerde dat er minder vraag was naar OLED-schermen en Apple’s chipleverancier TSMC zag de omzet het vorige kwartaal dalen. De logische conclusie voor veel analisten: het zal wel aan Apple liggen. Zelfs Mark Gurman liet zich verleiden tot een serie ‘Apple is doomed’-verhalen.
Toch zijn het niet alleen de analisten: ook het publiek doet graag mee aan het aandikken van Apple’s misere. Het is niet toevallig dat ‘Apple is doomed’-verhalen massaal worden gelezen en gedeeld. Dat is wel te begrijpen: veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met Apple gekregen. We vinden dat ze mooie dingen maken, maar ze moeten niet naast hun schoenen gaan lopen. Het arrogante Apple mag wel eens worden afgestraft. En hoe kun je dat beter doen, dan door te suggereren dat de beste tijd geweest is?
Maar hoe zit het dan met Samsung en TSMC?
Bij andere componenten wisselt Apple wel eens van leverancier, maar bij de OLED-schermen is Apple afhankelijk van Samsung. Het zal ‘dus’ wel aan Apple liggen. Maar dat hoeft niet. Misschien verkocht Samsung zelf minder OLED-telefoons. Als je de cijfers van Samsung beter bekijkt, blijkt er ook helemaal niets dramatisch aan de hand. Bij de schermendivisie van Samsung steeg de omzet met 3,4 procent, dus zo heel slecht ging het niet. Het was wel een stuk minder dan de 20 procent groei die Samsung in het algemeen doormaakte, dus wat dat betreft valt het tegen.
Uit de cijfers van Apple blijkt in ieder geval dat de iPhone X niet te duur was voor veel mensen. De notch was geen dealbreaker en de gezichtsherkenning doet het gewoon. Miljoenen mensen hebben er eentje gekocht. Misschien niet in de aantallen die we van eerdere flagship-modellen gewend zijn, maar er is dit jaar dan ook keuze uit drie iPhone-modellen. De iPhone 8 zal niet meteen een hardloper zijn (want early adopters zullen eerder voor een iPhone X hebben gekozen), maar zal vooral worden gekocht door mensen die eerst wachten tot hun contract afloopt. Die groep is uiteindelijk groter dan de early adopters en is net zo belangrijk voor Apple.
Dezelfde cyclus
Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon: analisten klagen en voorspellen de ondergang van Apple, vervolgens verrast Apple weer met goede kwartaalcijfers, waarna de analisten en de naysayers bedremmeld terugkrabbelen en even niets van zich laten horen. Maar over een week of twee is iedereen het weer vergeten en rollen de volgende rapporten met ‘Apple is doomed’ alweer binnen. De ene keer over de iPhone X, de volgende keer over de HomePod of een ander Apple-product. Wat dat betreft komen er weer gouden tijden aan voor analisten: in de zomermaanden, voorafgaand aan de aankondiging van de nieuwe producten, is het altijd wat rustiger qua verkopen. Genoeg redenen om de productie wat terug te schroeven, waarna analisten hun rapporten weer kunnen vullen met voorspellingen dat Apple nu écht z’n beste tijd gehad heeft.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Al deze problematiek interesseert nauwelijks iemand.
Het is en was nog altijd het grootste bedrijf en bedient nog altijd dezelfde massamarkt.
Daardoor voert het ongeveer 15% van de mogelijke innovatie werkelijk uit – de rest van de patenten zijn of te ambitieus of verstoren teveel de status quo en worden gewoon in de ijskast gelegd.
Op computer gebied trekt zich langzaam terug, want dat vindt het niet meer interessant.
Klanten weten het nu wel, en de magie is er al lang uit. Beleggers verdienen hier en daar wat procenten, meer door deze marktmanipulatie want het werkelijke van rendement is nou niet al te geweldig tov. echte pioniers in het bedrijfsleven.
Het enige product dat de laatste paar jaar écht verrassend was, vind ik de AirPods, verrassend innovatief en prima geluid voor een prijs die zelfs lager is dan bij de meeste concurrenten. Maar verder is het wachten op belangrijke stappen vooruit voor de Apple Watch én een aandachttrekkend nieuw product. De HomePod trekt niet geweldig de aandacht. Op een fraaie Apple Smart TV durf zélfs ik niet meer te hopen, daarom toch maar een 65” Sony 4K tv gekocht, die prima bevalt. Enige Android apparaat in huis, jawel (dat ik dit nog moet beleven..) maar verder uitstekend. Via een app kan ik direct vanaf mijn iPhone muziek en video’s er naartoe streamen. Alleen (nog) geen Apple Music.
…compliment. Een uitstekend louterend opinie stuk!
Kun je voorbeelden geven van bedrijven die wel magie uitstralen? Ik heb zitten denken aan Disney (nah, commerciële troep), Samsung (neuh, functionele troep) en merken waar mensen passievol over praten (Moleskine, Dyson) maar het lukt me niet echt om er eentje te bedenken waarbij magie cruciaal is voor het voortbestaan. Ik heb het idee dat ‘magie’ te pas en te onpas wordt gebruikt om een vaag soort onbehagen onder woorden te brengen.
Ja, echt een goed artikel, duidelijk en pertinent de waarheid.
Wat veel mensen ook vergeten… er zit een (relatief korte) levenscyclus in zo’n product als een iPhone. De maanden voor de intro start Apple al met de productie. De productie wordt flink opgevoerd zodat na de intro iedereen een iPhone kan kopen. De productie wordt verder opgevoerd om de afname te kunnen dekken en de drukke maanden (november en december) te kunnen leveren. Nog een piek in januari en daarna bouwt het al weer af. Vervolgens komt het nieuwe model al weer.
Het is dus niet meer dan normaal dat in de loop van het jaar de aantallen fluctueren. Maar analisten grijpen dit soort dingen aan om er ‘fake nieuws’ van te maken. Binnenkort verboden 🙂
Apple heeft gisteren prima cijfers laten zien en alle criticasters de mond gesnoerd. Maar ja, dat levert geen clickbaits op. En dat is m.i. gewoon de kift… 😉
@Gonny van der Zwaag: Nou, Amazon bijvoorbeeld.
Komt uit het niets met een veel betere spraakassistent. Reageert veel sneller dan Apple op de behoefte aan een muziekdoos. Is echt veel alerter dan anderen als het gaat om nieuwe produkten en produktcategoriën, vernieuwde distributiepatronen via drones, meervoudige relaties tussen bestellingen om logistieke stromen te optimaliseren. Echte (disruptieve) vernieuwingen die complete bedrijfskolommen vervangen.
Google Wifi komt uit het niets met een complete routerfamilie, fris en super gebruiksvriendelijk te installeren (OK, de privacy bezwaren zijn bekend)
Bij Apple hebben we dan de iPhone X met best wat vernieuwingen die dan weer absurd veel extra kosten (volstrekt onnodig, alleen maar om alle peperdure hobbies en onroerend goedprojecten van te betalen – de rest van het geld wordt gewoonweg opgepot)
Voor een fractie van dit alles hadden ze een goed lopende computerindustrie kunnen opbouwen met courante modellen, betere netwerken en serieuze beheerssystemen voor de zakelijke markt.
En als ze dat niet willen, stop er dan ook helemaal mee en verkoop het desnoods aan Michael Dell of Asus die er echt wel raad mee weten inplaats het een zachte dood te laten sterven.
Meer nee hoor, ik eindig hier met een Brother printer, een Linksys router, een Yokohigijma (of weetikveel) scherm en driemaal raden wat er gaat gebeuren als er geen Macbook met fatsoenlijk toetsenbord meer is…
Als je zo met je merk (en de nagedachtenis van Steve Jobs) omgaat snap je gewoon de betekenis van je eigen bedrijf niet meer en ben je het leiderschap m.i. niet waard.
@Jesse: Waarom gebruik je überhaupt nog Apple?
Als het dan zo slecht geregeld is allemaal neem je toch alles van ander merk.
Toverland?
@Dick de wit: Zo magisch vind ik Toverland ook niet.. de Efteling daarentegen wel.
Zeker, zie bovenstaand stappenplan.
Tesla, Space X 🙂
@Jesse: Je zegt dat wel zo leuk dat andere bedrijven het zo goed doen, maar vergelijk het ook eens over de hele linie. Zijn die andere bedrijven dan ook nog zo geweldig? Je kunt niet overal in toppen en ik denk dat Apple zich met vrijwel alles vrij hoog aan de ladder begeeft of zelfs hoger en over de gehele linie genomen zeker nog steeds een van de beste bedrijven is. Maar ach, er moet altijd wat te zeuren zijn hè?
Ik vind het artikel erg goed!
Ik ben het deels met Jesse eens, vanuit een iets andere invalshoek.
Apple is z’n focus gaan leggen op consumenten electronica en serieuze markt is verder gaan kijken. Veel media bedrijven in de film, motion graphics en muziek industrie zijn van Apple naar PC gegaan.
Final Cut Pro en Logic zijn hobby producten geworden en de Mac Pro ligt al jaren te verstoffen.
Oh ja, in 2019 komt er een nieuwe en ”it will be great”, aldus Cook.
Mooi, maar te laat.
@Coen: Ik ben dus gedwongen van Apple naar anderen overgestapt, omdat ze die spullen gewoon niet meer leveren – of het is 5 jaar oud.
Als dat dan gezeur is, vertel mij dan waar ik mijn monitor, printer, TimeMachine NAS, router wel moet kopen als Apple ze niet meer maakt.
En als je dat niet kan ben je net zo briljant als Tim Cook – want die kan het nl. ook niet.
@Jesse: Goed punt over Amazon. Netflix past ook in het rijtje wat mij betreft qua innovatie en uitvoering (dat laatste wordt door veel mensen vergeten). Microsoft past qua uitvoering niet in het rijtje. Ze proberen van alles maar het “net niet” gehalte van dat bedrijf is nog steeds enorm aanwezig.
Google wifi vind ik dan weer een slecht voorbeeld. Het is voortborduren op wat andere bedrijven al jaren lang deden.
Ik betwijfel of het zo slecht en ongewenst is nu Apple bepaalde apparaten zoals routers en schermen niet meer maakt… vooral qua schermen vond ik de “cinema displays” echt tegenvallen ten opzichte van de concurrentie. Apple’s succesformule was altijd een sterke focus op een beperkt aantal producten.
Maar blijkbaar verkoopt Apple goed en maken ze winst. Of ze ook echt nog even veel daadkracht hebben en innovatie blijft, ondanks de goede cijfers, nog maar zeer de vraag wat mij betreft.
En ondertussen krijgen die analisten genoeg aandacht etc. Waar het echt om draait denk ik. Aandelen laten zakken, kopen en dan komt Apple met goede cijfers en zijn een aantal mensen weer wat rijker omdat het aandeel na het goede nieuws weer omhoog gaat. Thats it.
@Erik-jan: Uiteraard kan je het minder erg vinden dat routers en monitors gestopt worden omdat ze niet meer courant zijn. Dat is ook precies waarop Apple aanstuurt met hun verslof-strategie. Mac Pro, Final Cut, iWork, Mac Mini – ook al niet courant meer – dus daar mis je niet zoveel aan (…?)
Als je ziet wat er zo over een tijdpad van 10 jaar verdwenen is (ook al gaat dat de gem. tijdhorizon hier wellicht te boven) is dat doodzonde.
Het Google voortbeeld is niet om te vertellen hoe origineel Google is, maar hoe simpel en snel je zonder distributienetwerk of enorme technische ontwikkelafdelingen een zeer gebruiksvriendelijke router kan lanceren.
Dat moet voor een bedrijf als Apple met echt veel meer techneuten een fluitje van een cent zijn (of zijn geweest, kijk eens naar het gestuntel met het Airpower oplaadmatje…)
Kijk je een keer door alle borstklopperij en PR heen, dan presteren ze voor een bedrijf van deze omvang echt vrij mager.
Los van iPhone/iPad dan
Wat niet genoemd wordt is gewoon botte manipulatie. Extreem winstgevend om te handelen in zo’n liquide aandeel terwijl je enige controle over de newsflow hebt. Er worden ook hordes freelancers betaalt om negatieve artikelen te schrijven over Apple op Forbes, Business Insider, zelfs de Wall Street Journal en vele andere. Zie hier voor een columnist gespecialiseerd in het fileren van deze fake-stukken.
Elk voorjaar komt er weer een alarm over de supply chain vanuit asia.nikkei.com en elke keer weer duikt de koers dan naar beneden totdat Apple’s cijfers anders uitwijzen.
Je kunt er vanuit gaan, als ergens heel veel geld mee te verdienen is en de pakkans is klein, dan gebeurt het. Gegarandeerd. Er is zelfs een naam voor: the Apple Slingshot: probeer de koers maximaal naar beneden te krijgen, stap in en laat de koers opveren. Ad Libitum.
Dart de koers vandaag zo’n sprong omhoog maakt ligt aan het aangekondigde inkoop-programma van 100 miljard. Een immens groot bedrag. Short zitten is dan zelfmoord, de strategie is nu om Apple de aandelen niet te goedkoop in handen te laten krijgen.
@bm: Helemaal gelijk. Gaat (met alle mooiweerpraterij en slechtweerpraterij) over geschuif met miljarden en dus voor ons als klanten nergens meer over
@Jesse: dankjewel! Je voldoet exact aan het profiel van nay sayers waar Gonny het over heeft in het artikel en daarmee bevestig je de accuraatheid van het artikel.
@Jesse: Ik kan me best wel een beetje voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn als bedrijven bepaalde (voor hun gevoel?) succesvolle producten uit het assortiment halen. Ik baalde ook dat AH hun smeerbare roomboter eruit hebben gehaald. Maar daaropvolgend ga ik niet zeggen dat AH waardeloos is en ondermaats presteert.
Waarschijnlijk hebben zij de verkopen van die roomboter zien dalen en gedacht ‘die eruit en de Cornet speciaal bier erin’.
Mag jij raden wat ik toch afgelopen weekend heb gekocht.
Zo’n hoge omzet EN gigantische winst – maar dan zeggen dat ze ‘vrij mager presteren’….? Nee, daarvoor is jouw pleidooi dan te mager…..
@bm: bedankt voor je link naar de Macalope. Heerlijke, rake satire.