Opinie: Waarom contactloos betalen op Android niet aanslaat (en Apple Pay wel)

Ook ABN AMRO Wallet gaat stoppen
Apple Pay is enorm succesvol van start gegaan in Nederland en dat valt ook op bij gebruikers die geen iPhone hebben. Je zou denken dat Android-gebruikers nu ook de smaak te pakken hebben. Maar dat blijkt niet zo. ABN AMRO stopt met contactloos betalen op Android, vanwege te weinig belangstelling. Hier zijn 7 redenen waarom het maar niet wil aanslaan.

“Kunnen jullie Apple Pay ook voor Android uitbrengen?” vroeg laatst iemand aan een grote bank. Wat deze gebruiker waarschijnlijk niet wist, is dat het al een jaar of vijf (!) mogelijk is om met de NFC-chip in Android-toestellen te betalen. Misschien herinner je je Vodafone SmartPass en Vodafone Wallet nog? Sinds 2014 kon je daarmee contactloos betalen in Nederland. Voor iPhone had je een speciaal hoesje of een sticker met NFC-chip nodig, maar met Android werkte het gewoon door je smartphone bij de betaalterminal te houden. Er hoorde een prepaid creditcard bij, die je via iDEAl of losse vouchers kon opwaarderen en het werkte op alle betaalterminals met V Pay-logo. Ook toen waren contactloze betaalterminals al vrij goed verspreid in Nederland. Maar in juni 2018 stopte de dienst definitief.

ABN AMRO stopt met Android Wallet voor contactloos betalen

ABN AMRO heeft nu bekendgemaakt dat ze stoppen met de Wallet-app voor Android-telefoons. Te weinig klanten maakten er gebruik van. De bank geeft dat ook toe: de app was niet erg populair. “Minder dan 5 procent” van alle klanten met een Android-smartphone zou de Wallet in gebruik hebben.

De betaalmethode bestaat sinds 2016 en maakt gebruik van de NFC-chip om contactloos te betalen. Zo heel veel verschil met Apple Pay is er dus niet. En toch blijken de Android-gebruikers niet te porren om contactloos te betalen met hun smartphone. Wellicht is ABN AMRO blij verrast door het succes van Apple Pay en realiseerden ze zich dat het eigenlijk weinig zin heeft om het marginale aantal gebruikers van Wallet te blijven ondersteunen.

ABN AMRO Wallet

Grappig genoeg meldt ABN AMRO dat klanten wel contactloos kunnen blijven betalen bij de bank, maar dan hebben ze een iPhone nodig voor Apple Pay. Want dat slaat wél aan. De financiële mensen die ik de afgelopen tijd heb gesproken, zijn vrijwel allemaal verrast over het enorme uptake van Apple Pay. Mensen melden zich massaal aan en het blijft niet bij “een keertje proberen”. Ze blijven het daarna ook gewoon gebruiken, omdat het zo makkelijk is. En ach, als je bij de kassa staat te wachten heb je je iPhone en Apple Watch toch meestal al bij de hand, dus waarom de moeite nemen om het pasje te pakken?

Dit is hoe een Apple-gebruiker denkt, maar blijkbaar werkt het bij Android-gebruikers toch anders. Erover filosoferen waarom Apple Pay wel aanslaat en contactloos betalen met Android niet, is een leuke bezigheid tijdens een etentje of borrel – en vaak zijn er dan een paar argumenten die steeds terugkomen. Volgens mij heeft het met een aantal factoren te maken.

#1 Android-gebruikers weten het niet
Het is soms verbazingwekkend hoe slecht bepaalde technieuwtjes doordringen tot ‘de massa’.

Neem nou Disney+. Nederlanders konden twee maanden gratis kijken en ik ging er vanuit dat elke Nederlander die dol op gratis is, daar wel gebruik van zou maken. Toch maakte nog geen 10% van de Nederlanders een account aan. Ik kwam de afgelopen weken heel wat mensen tegen (ook jongeren) die geen idee hadden dat Disney+ bestond. Pas nu de promotiecampagnes van start zijn gegaan, begint de bekendheid wat toe te nemen. Blijkbaar is er nog steeds een grote groep mensen die alleen bereikt kan worden door een superintense reclamecampagne over ze uit te storten. En dan nog is er maar een kleine groep die nieuwsgierig genoeg is om het eens te gaan gebruiken.

Bij Apple Pay is het wat dat betreft goed gegaan: de banken zijn blijkbaar verplicht om veel geld in reclamecampagne te steken en ik zie op straat en op internet overal reclames, waarin de banken het gemak van Apple Pay bejubelen.

#2 Desinteresse
Bij de iPhone heb je onderscheid tussen passionele Apple-fans die altijd alles meteen willen proberen en een groep iPhone-gebruikers die het allemaal niet zo boeit. Bij Android heb je dat ook, maar daar is de groep “Het boeit me allemaal niet zoveel” aanmerkelijk groter. Veel mensen die een goedkoop Android-toestel kopen doen dat niet omdat ze het merk of het model zo cool vinden, of omdat ze bepaalde functies willen hebben, maar omdat het weinig kost. Je moet ermee kunnen whatsappen, dat is alles. Er is maar een relatief kleine groep écht gepassioneerde Android-fans die altijd voorop willen lopen en het nieuwste van het nieuwste kopen. Dat blijkt wel al uit het feit dat de geweldige Pixel-toestellen nauwelijks worden verkocht.

Apple Pay met Maestro

Bij Apple word je, door de reclames en door de (soms iets te fanatieke) Apple-gebruikers in je omgeving er regelmatig op geattendeerd wat voor leuke dingen je allemaal met je toestel kunt doen. Zoals nachtfoto’s maken of supersimpel betalen. Je kunt lachen om het fanboyism van de Apple-gebruikers, maar ze zijn daarmee wél goede ambassadeurs van het merk.

#3 Verwarring
Als Apple-gebruikers worden we blij van elke nieuwe functie die Apple aankondigt, want je kunt het meteen gebruiken op alle recente toestellen. Bij Android moet je altijd maar afwachten of het op jouw toestel beschikbaar komt. Bedrijven zoals Samsung brengen 403.791 varianten van hetzelfde toestel uit, sluiten speciale deals met providers om een exclusief model uit te brengen en creëren verwarring omdat je nooit echt zeker weet wanneer jouw toestel een update krijgt. Daardoor is het enthousiasme over nieuwe functies ook een stuk minder. Als Google iets aankondigt, denk je als Android-gebruiker al snel: “Het zal wel. Vast niet voor mij.”

Bij Apple is het lekker overzichtelijk: de meeste nieuw aangekondigde functies komen meteen op alle toestellen die de afgelopen vijf jaar zijn uitgebracht, dus je hoeft echt niet het nieuwste van het nieuwste te hebben. Als Apple in juni op de WWDC iets aankondigt, weet je dat het vanaf september beschikbaar komt. Als je zin hebt, kun je het meteen al proberen via de publieke beta. Daarmee is Apple overzichtelijk en voorspelbaar. Het heeft zin om alle nieuwe ontwikkelingen te volgen, want je kunt er echt iets mee.

#4 Geen Google Pay
Contactloos betalen op Android had een grotere vlucht kunnen nemen als een grotere partij zoals Google zich erachter had geschaard. Maar Google Pay is nog steeds niet beschikbaar in Nederland. Of heette het nou Android Pay? En hoe zit het dan met Samsung Pay? Kortom, echt duidelijk is het allemaal niet. Deze week werd bekend dat Google Pay internationaal gaat uitbreiden met 62 nieuwe banken. Maar Nederland zit er nog steeds niet bij. Daardoor zijn Android-gebruikers afhankelijk van lokale initiatieven en dat pakt niet altijd goed uit.

Google Pay op Android

Apple Pay geeft vertrouwen, want iedereen weet dat de betaalmethode al jarenlang populair is in andere landen en dat het niet zomaar zal verdwijnen. Er zijn geen uitgebreide pilots nodig om te kijken “of het wel werkt”, zoals bij lokale alternatieven vaak het geval is. Als een lokale bank of provider iets heeft ontwikkeld, moet je maar afwachten of het langere tijd ondersteund wordt. Grote kans dat het flopt en dat je na verloop van tijd op zoek moet naar een alternatief. Zelfs een machtige bank als ING heeft het niet voor elkaar gekregen om van Payconiq een succes te maken. De enige die er enthousiast over is, is Payconiq zelf.

#5 Early adopters kunnen het niet gebruiken
Wat mij het meest verbaasde aan de aankondiging van ABN AMRO om te stoppen met de Wallet-app, is dat de app nog niet is aangepast voor Android 10. Terwijl die update al een paar weken beschikbaar is! Daar sta je dan bij de kassa, met je nagelnieuwe high-end Android-smartphone… terwijl een andere klant in de rij zijn iPhone 7 uit 2016 lachend bij de betaalterminal houdt.

Android Wallet app van Rabobank

#6 Warrige implementaties
In onze uitleg Apple Pay instellen leggen we per bank uit wat de stappen zijn om Apple Pay werkend te krijgen op jouw toestel. Je gaat naar de app van je bank, drukt op een knop en kiest welk bankpasje je wilt gebruiken. Nog geen minuut werk.

Bij Android-betaalmethoden is het meestal een stuk ingewikkelder, omdat er zoveel verschillen in toestellen zijn. Zo lezen we in de instructie voor het inschakelen van de NFC-chip voor Google Pay meermaals dingen als: “Als u deze optie niet ziet, zoekt u een vergelijkbare optie” en “Mogelijk moet u op Meer tikken om andere instellingen te bekijken”. Kortom: Google weet niet welke idiote schil jouw fabrikant rondom Android heeft ingebouwd, dus zoek het zelf maar uit.

En wil je met Google Pay kunnen betalen, dan moet je niet alleen zeker weten dat jouw smartphone aan de software-normen voldoet, maar ook of de software Play Protect-gecertificeerd is en of het toestel door Google is getest en goedgekeurd. Niet-geschikt zijn telefoons met betaversies van Android (haha!), ontgrendelde bootloaders of roottoegang. Ook telefoons met Samsung MyKnox doen niet mee. Echt makkelijk maakt Google het niet.

#7 De eerste is niet altijd de beste
Eerder deze week hoorde ik een nieuw argument, dat op zich wel hout sneed. Betalen met NFC is al zo’n vijf jaar beschikbaar op Android-toestellen en in de begindagen was dat nog niet echt makkelijk. Apple Pay landt wat dat betreft in een gespreid bedje: iedereen betaalt inmiddels al contactloos met de betaalpas, dus ‘iets’ tegen een terminal houden is niet nieuw meer. Vaak is het met innovaties zo dat de eerste aanbieder grote kans heeft om de marktleider te worden. Maar Apple laat al jarenlang zien dat die regel niet altijd op gaat. Met heel wat innovaties zoals opvouwbare schermen, smartwatches en draadloze oortjes zijn ze net iets later dan de concurrentie, maar ze pakken het wel een stuk beter aan. Dat zie je nu ook bij Apple Pay: de introductie verliep gladjes, terwijl er bij de eerste NFC-betalingen op Android nog heel wat gepilot en getest moest worden voordat het goed genoeg werkte voor het grote publiek.

Toch contactloos betalen met Android? Het kan!

Mocht je nog niet ontmoedigd zijn geworden en met je Android-smartphone willen betalen: het kan nog steeds! ING Mobiel Betalen voor Android (onderdeel van het OranjePakket van €1,55 per maand) is nog niet opgedoekt en is vrij gemakkelijk te activeren. In twee minuten kun je via de app je pas activeren en alles gaat bijna net zo makkelijk als met Apple Pay. Ook bij andere banken kun je terecht, bijvoorbeeld met Rabo Wallet voor Android (gratis) of SNS Mobiel betalen (€0,50 per maand). Kijk even bij je eigen bank of er een betaalmethode met Android aangeboden wordt.

'Maar jullie zijn bank X en betaalmethode Y vergeten te noemen!'
We krijgen veel mailtjes van mensen die vinden dat we ook even de betaalmogelijkheden van bunq, ASN Bank, SNS en diverse andere banken moeten noemen. En ook alle andere mogelijkheden, zoals betalen met ring, sleutelhanger en meer. Liefst voorzien van de maandelijkse kosten, betaallimieten en andere voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. “Ook graag voor België, tnx!”

Geen zorgen, we kennen bunq, we weten dat er meer banken zijn die betalen met Android aanbieden. Dit opinieartikel is alleen niet de juiste plek om een vergelijkend warenonderzoek van alle Android-betaalmethoden te doen of een roundup te maken van alles wat er zoal beschikbaar is. Check even bij jouw eigen bank of er contactloos betalen met smartphones of wearables wordt aangeboden en wat het kost.

Mobiel Betalen SintDus Android-gebruikers: contactloos betalen, probeer het gewoon een keer! Zelfs de Sint kan het.

Heb jij een mening waarom Android-gebruikers toch zo moeilijk over te halen zijn om contactloos te betalen? Dan horen we dat natuurlijk graag in de reacties!

Reacties: 124 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.