Opinie: Waarom verhalen over de teruggeschroefde iPhone-productie onzin zijn

Nikkei meldt elk jaar in januari dat de iPhone-verkoop tegenvalt en dat Apple daarom gedwongen is de productie te verlagen. Toch maakt Apple vlak daarna weer recordcijfers bekend. Ergens klopt er iets niet... en het probleem zou wel eens bij Nikkei kunnen liggen.

Je hebt het vast ook overal gelezen: Apple zou de productie van de iPhone X hebben gehalveerd. Paniek in de tent bij Apple? Niet echt. Elk jaar na het feestdagenkwartaal schroeft Apple de productie terug en deze keer zou dat wel extra kunnen spelen omdat Apple een topkwartaal achter de rug heeft.


Hoe gek mensen ook zijn op het merk Apple, ze willen toch ook af en toe over tegenslagen lezen. Daarom doen verhalen zoals die van Nikkei het zo goed: Apple zou de productie van de iPhone hebben verlaagd met 50% omdat de verkoop tegenvalt. Paniek bij de aandeelhouders, want de beurskoers kelderde meteen 2%.

Volgens Nikkei valt het elk jaar tegen
Maar wie verder kijkt, ziet een jaarlijks terugkerende trend: bij de iPhone 7 meldde Nikkei ook al dat Apple de productie had teruggeschroefd vanwege tegenvallende verkopen. Een jaar eerder werd de productie van de iPhone 6s met 30% verlaagd, aldus Nikkei. De voorraden van de iPhone 6s zouden zich torenhoog opstapelen bij de distributeurs. Je kan al raden wat de reden daarvan was: de verkoop viel tegen. Gaan we nog een paar jaar terug, dan zien we Nikkei’s doemverhalen ook al in 2013 opduiken: Apple zou de productie van de iPhone 5 hebben verlaagd vanwege tegenvallende verkopen. Reuters schrijft erover, dus dan schrijft iedereen erover.

iPhone X review: zwarter dan zwart op het nieuwe OLED-scherm

Maar is tegenvallende verkoop wel de werkelijke reden? Waarschijnlijk niet. Het klinkt wat onlogisch dat Apple jaar in, jaar uit te maken heeft met tegenvallende verkopen en een paar dagen na Nikkei’s doemberichten tóch weer een recordkwartaal bekendmaakt. Zou Apple stelselmatig liegen over de cijfers en elk kwartaal valse omzetcijfers bekendmaken? Of zit Nikkei er stelselmatig naast? Elk jaar waarschuwen verstandige mensen dat Nikkei’s verhalen onzin zijn en elk jaar blijven kranten en techsites erin trappen.

Verkooprecord op komst
Apple verwacht zelf een waanzinnig goed kwartaal. Ze verwachten een omzet tussen de $84 en $87 miljard, waarmee het verkooprecord van vorig jaar ($78,4 miljard) ruim wordt overtroffen. Die omzet is grotendeels te danken aan de verkoop van iPhones, Apple’s belangrijkste productcategorie.

Volgens schattingen heeft Apple vorig kwartaal tussen de 80 en 90 miljoen iPhones verkocht. Aanstaande donderdag weten we het exacte cijfer, als Apple de nieuwste kwartaalresultaten bekendmaakt. Zoals je in onderstaande grafiek kan zien is 90 miljoen een absoluut record en kun je wel degelijk spreken van een ‘supercycle’. Logisch dat Apple de productie wat terugschroeft. De periode januari tot en met juni is altijd wat rustiger en ze zouden met gigantische voorraden blijven zitten als ze de productie níet terugschroefden. Er zit alleen een heel andere reden achter.


Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Verkopen iPhone.

De opmerkingen van Nikkei stroken overigens ook niet met de cijfers van Canalys, waaruit blijkt dat de iPhone wereldwijd de bestverkochte smartphone van het vierde kwartaal 2017 was. Wat is er dan wél aan de hand? Op de iCulture-redactie zijn we na al die jaren wel vertrouwd met de jaarlijkse nieuwscyclus rondom Apple. In augustus komen altijd de verhalen over onverwachte productieproblemen en schaarse voorraden, in januari de verhalen over het terugschroeven van de productie.

Bij de iPhone X speelt dat nog eens extra. Het is een (duur) toestel dat vooral de early adopters en de fanatieke Apple-fans aantrekt en dus zal het merendeel van de toestellen zijn verkocht in de maanden vlak na de introductie. Het is ook niet vreemd als de iPhone X in 2018 alweer van de markt gaat. Het was uiteindelijk bedoeld als een eenmalig jubileummodel om vooruit te blikken naar de komende tien jaar. De nieuwe functies van de iPhone X zullen we de komende jaren terug zien in de gewone iPhone-modellen. De iPhone X krijgt weliswaar veel aandacht in het nieuws, maar het was nooit bedoeld als verkoopkanon. Het is vooral een aanjager voor andere, goedkopere toestellen.

Als iCulture-bezoeker is de iPhone X misschien hét toestel dat je moet hebben, maar voor Apple zijn toestellen zoals de iPhone 7 en iPhone 8 de basis waarop het bedrijf floreert.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 januari 2018 om 10:53
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.