Mobiele besturingssystemen komen en gaan. Wie had drie jaar geleden nog kunnen voorspellen, dat Symbian zomaar van de kaart zou worden geveegd door Nokia? En waar komt Bada opeens vandaan? Horace Dediu van Asymco heeft een grafiek gemaakt van mobiele ecosystemen en hun ontwikkeling. Hij heeft ook een prognose gemaakt tot het jaar 2012. Toen Stephen Elop van Nokia aankondigde met Microsoft in zee te gaan, gaf hij aan dat er maar een paar platformen relevant zijn. Kijk je echter naar de grafiek van Asymco, dan is de race nog niet uitgespeeld en zijn er meer dan de drie tot vijf die Elop voor zich ziet.
Naast iOS, Android, webOS en Windows Phone bestaan Java ME, BREW en BlackBerry OS ook nog steeds. In onderstaande grafiek zie je de lanceerdatum van belangrijke mobiele platformen. De verticale lijn geeft vandaag aan. Uit de grafiek is af te lezen dat het met Windows Mobile momenteel is afgelopen. Met Symbian en MeeGo zal het over niet al te lange tijd zover zijn. Bij de einddatum gaat het overigens om end of life en niet om end of usage, want ook na 2011 zullen er nog genoeg mensen met oude Nokia-telefoons blijven rondlopen.
Wat is de invloed van iOS hier nu op? In de grafiek is te zien dat de oudere besturingssystemen uit de jaren 90 of vlak na 2000 inmiddels zijn vervangen door modernere besturingssystemen. Die kwamen vanaf 2007 op de markt, in de slipstream van iOS.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 27 reacties