Even terug naar het begin. Free to play games worden telkens populairder. We hebben eerder geschreven hoe dit in elkaar steekt en waar dan het geld wordt verdiend. Aanrader om te lezen, maar voor nu een snelle samenvatting:
De game is gratis te spelen. In het spel heb je een virtuele betaalmunt (V-Bucks in Fortnite, Robux in Roblox, etc.). Die kun je soms verdienen, meestal kun je ze ook gewoon met echt geld kopen. Soms kun je hier echt extra voordeel mee behalen, soms is het gewoon voor de leukigheid of om op te vallen.
Okay, so far so good. Je kunt dus gewoon het spel spelen zonder die V-Bucks of Robux uit te geven. Daar heb je ook vast afspraken over met je kind of in-app aankopen staan uitgeschakeld. Wat kan jou gebeuren?
Dat is precies waar de valkuil zit. Die extra skins, dansjes, wapens, uitbreidingen, whatever zorgen ervoor dat je als speler verheven bent van de ‘noob’-status. En dat wil je. Je wil niet in ‘de lobby’ al uitgelachen worden door je medespelers omdat jij nog met de beginnersoutfit (skin) rondloopt en alleen het standaard dansje kunt doen.
Natuurlijk zijn er dan weer de boefjes van het internet die hier gebruik van willen maken. Want: hoe makkelijk is het om gebruik te maken van argeloze kinderen? Door hun gegevens, accounts of erger: geld af te troggelen.
Van een afstandje zul je denken: je moet wel erg dom zijn om daar in te trappen. Maar dat is niet zo. Je kind wil iets, het klinkt goed, het oogt betrouwbaar en dus ga je erin mee. Volwassenen overkomt dit ook dagelijks op Marktplaats (of bij Pathé 😊), dus het kan jouw kind ook gebeuren.
Ik geef je de vier belangrijkste dingen die je best eens kunt bekijken en onderzoeken met jouw kind. Zoek samen eens een paar voorbeelden op en je kunt er vervolgens bijna zeker van zijn dat ze ineens ontzettend kien zijn om niet belazerd te worden. En hopelijk hun vriendjes hiervoor waarschuwen.
1. Valse websites & domeinen
Er wordt heel veel moeite gedaan om jouw kind naar sites te lokken die er exact uitzien als officiële sites. Vol aanbiedingen die veel goedkoper zijn dan de reguliere prijs, soms zelfs gratis. Als je op zo’n site een aankoop doet, ben je naast je geld (of bitcoins) ook je betaalinfo, je account én persoonlijke gegevens kwijt.
2. V-Bucks Generators / Cash Generators
Vooral bij Fortnite een populaire manier om spelers te bedriegen. Door advertenties te bekijken, hierop te klikken of formulieren in te vullen zou je punten verdienen. Die punten kun je weer inwisselen naar V-Bucks. Je raadt het al: niet alleen zul je nooit die V-Bucks ontvangen, je bent ook je accountgegevens kwijt.
3. Social media like & shares
Eigenlijk een verlengde van wat hierboven staat. De makers van de sites en generators moedigen je aan jouw transactie te delen met je vrienden om zo een bonus te verdienen van nog meer V-Bucks. De links die hierin zitten staan vaak bol van de malware en leiden de volgende groep spelers naar dezelfde trucs. En je social media profiel (inclusief persoonlijke gegevens) is vervolgens ook nog eens beschikbaar voor de kwaadwillende.
4. Valse Android apps
Dit probleem heeft de maker van Fortnite een beetje aan zichzelf te danken. Doordat ze minder winst willen afdragen aan Google hebben ze besloten om de app niet via de Play Store beschikbaar te maken, maar als losse download. Spammers en scammers hebben nep-Fortnite-apps uitgebracht om jouw data af te pakken of malware te verspreiden. Dit probleem speelt uiteraard alleen als je kind een Android-telefoon heeft.
Goed genoeg ellende dus in de wereld van in-game currency. Nu zijn toevallig Fortnite en Roblox erg in trek, maar het verschijnsel is niet nieuw. Je kunt dit ongetwijfeld ook loslaten op de volgende grote hype die gaat ontstaan. Overigens kun je dit ook dagelijks om je heen zien met foute webshops vol té goedkope Nikes en Marktplaats-aanbiedingen die gewoon te mooi zijn. Het is dus zeker niet alleen iets voor kinderen om mee om te leren gaan.
Zo ga je ermee om
Maar goed. Een paar strakke tips om hier verstandig mee om te gaan en eens samen met je kind te doorlopen:
- Je kunt in-game currency over het algemeen alleen maar kopen bij officiële kanalen. Voor Fortnite is dat bij de uitgever van de game (Epic Games), via het Xbox / Playstation platform of binnenin de app zelf. De rest kun je bijna al vanuit gaan dat het nep is.
- Kijk goed naar de URL (weblink) en domein van de site. Is het domein daadwerkelijk van de (uitgever van) de game? Veel nepsites kun je herkennen door goed te kijken.
- Voordat je je account ergens invoert, of je persoonlijke informatie, zorg er dan voor dan je goed weet aan wie je dit eigenlijk doorgeeft. Is het nodig? Is het veilig?
- Als de makers van de game bereid zouden zijn om jou in-game currency te geven in ruil voor het bekijken van advertenties, dan zat die optie in de app. Trust me, dat is een goudmijn. Dus als in de game zelf geen advertenties of ad-convertor zit, dan bestaat die hoogstwaarschijnlijk ook niet buiten de game.
- If it sounds to good to be true, it usually is. Echt, de game is al gratis. Waarom zouden ze gratis V-Bucks weggeven? Het is gewoon niet logisch. Natuurlijk zullen er goede aanbiedingen bestaan, maar blijf gewoon alert.
In feite is bovenstaande natuurlijk toe te passen op alles wat zich online afspeelt. Maar neem je kind eens mee in die opties. Zorg ervoor dat hij of zij op de hoogte is van dit soort vervelende oplichting zodat het gamen leuk blijft. En misschien heb je er zelf ook nog wat aan 😉
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 3 reacties