OS4: momenten waarop je dacht dat je iPhone overleden was (Column)
“Weet je, waarom niet?” dacht ik toen ik de kans kreeg om OS 4 uit te proberen, een aantal uren na de release. Dus ik deed wat mij te doen stond: back-ups maken, serienummers die ik van te voren nog nooit had gebruikt doorgeven aan Mijn Developer en wachten maar. En toen was het opeens zover: OS 4 was in mijn bezit.
Niet lang na het eurofistische moment dat ik OS4 in mijn bezit had, begon mijn euforie al een beetje te verminderen: er is geen multitasking voor de 3G – het toestel dat ik bezit. De mogelijkheid om een achtergrond te plaatsen in je startscherm is ook niet mogelijk als je een 3G hebt, maar daar kwam ik pas later achter. En de helft van mijn spelletjes waar ik hevig verslaafd aan was deden het niet. Dus op een regenachtige zaterdagavond besloot ik de sprong te wagen waar ik nog weinig mensen over gehoord had: het downgraden.
Stiekem ben ik nogal een leek, dus met alle aanwijzingen die ik had (lees: geen, want het was pas een dag of vijf, zes na de release en iedereen was nog laaiend enthousiast) ging ik downgraden. Eerst maar eens een OS 3.1.3-bestandje van internet plukken en op zoek naar updates klikken met de Shift-toets ingedrukt. Toen ik dacht dat het alweer bijna voorbij was, kreeg ik de foutmelding die mijn leven toch wel even veranderde: “Error 1505! Unable to update!”.
Daar zat ik dan. Ik deed het nog een paar keer. En ik zette de update ook nog eens terug. Zelfde foutmelding. Heel even dacht ik erover mijn iPhone kapot te slaan tegen de vloer en gewoon door te gaan met leven zonder iPhone, al wist ik al direct dat ik dat niet zou kunnen.
En opeens bedacht ik een fijn plan dat ik wellicht zou kunnen uitvoeren op hoop naar leven voor mijn iPhone. Ik installeerde iTunes op de Windows-computer van mijn moeder en hing mijn iPhone daaraan. Ik klikte op terugzetten. En hij deed het. Daarom de tip voor iedereen die OS4 nu al zat aan het worden is: zoek een nieuwe computer die je iPhone niet kent, en update hem daarmee. Later kun je al je data via je eigen computer weer terugzetten. Het enige nadeel aan het downgraden is dat je steeds weer gaat twijfelen om weer te upgraden, maar gelukkig vervalt die behoefte bij mij grotendeels als ik dit weer teruglees.
Dit is de vierde column van Rutger de Quay (1995), onze columnist die elke vrijdagmiddag zal verhalen over zijn persoonlijke belevenissen met zijn iPhone. Rutger won met zijn weblog Koekjesfabriek.com in 2009 een DutchBloggie-award voor het “Beste Persoonlijke Weblog”.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 52 reacties