Ondersteuning oudere Apple Watch-apps stopt met watchOS 5

Verdwijnen er binnenkort nog meer Apple Watch-apps?
De eerste beta van watchOS 4.3.1 geeft een waarschuwing bij het openen van oudere Apple Watch-apps. In deze melding staat dat de app niet werkt bij een toekomstige versie van watchOS. Mogelijk gaat het om watchOS 5 die later dit jaar uit komt. Betekent dit dat er nog meer Apple Watch-apps verdwijnen?

Het zou zomaar kunnen dat het beginscherm van je Apple Watch er binnenkort een stukje leger uit ziet dan nu. Het lijkt er namelijk op dat de Apple Watch met ingang van watchOS 5 geen ondersteuning meer biedt voor de eerste generatie Apple Watch-apps. Vanaf watchOS 4.3.1 is er namelijk een melding te zien als je deze verouderde apps opent. Dat betekent dus slecht nieuws voor veel Apple Watch-apps die al een tijd niet zijn bijgewerkt.

Oudere Apple Watch-apps stoppen met werken

De eerste generatie Apple Watch-apps die gemaakt zijn met WatchKit, zijn volledig afhankelijk van de gekoppelde iPhone. Dat wil zeggen dat de apps geen informatie kunnen ophalen als er geen verbinding met de iPhone is. Hoewel dit soort apps geïnstalleerd staan op de Apple Watch, werd alle informatie opgehaald via de iPhone. Sinds watchOS 2 draaien apps native op het horloge, waardoor ze sneller en onafhankelijker zijn. Dit soort oudere apps zie je al steeds minder, maar er is nog steeds een aantal apps die niet zijn bijgewerkt naar nieuwere versies van watchOS.

In de beta van watchOS 4.3.1 is nu een melding te zien als je deze oudere apps opent. De melding komt overeen met die in iOS 10.3, waar gewaarschuwd wordt dat verouderde apps niet meer werken in toekomstige iOS-versies. Op de Apple Watch is te lezen dat “deze app niet werkt met een toekomstige versie van watchOS. De ontwikkelaar moet de app bijwerken om hem te laten werken.” Hoewel Apple nog geen melding maakt van watchOS 5, lijkt het er sterk op dat vanaf die versie deze oudere apps niet meer werken.

Bekijk ook
Apple stelt watchOS 4 verplicht, geen WatchKit 1.0 meer

Apple stelt watchOS 4 verplicht, geen WatchKit 1.0 meer

Nieuwe Apple Watch-apps moeten binnenkort draaien op watchOS 4, de nieuwste versie van het besturingssysteem op de Apple Watch. Voor bijgewerkte apps geldt dat watchOS 1 niet meer ondersteund wordt. Dit heeft een flink aantal voordelen.

De maatregel past bij de nieuwe regels die sinds deze maand gelden voor ontwikkelaars. Voor nieuwe apps is watchOS 4 verplicht, terwijl bijgewerkte apps aangepast moeten zijn voor minimaal watchOS 2. Het is dus geen grote verrassing dat de ondersteuning voor de oudere apps nabij is. Ontwikkelaars hebben dus nog vijf maanden de tijd om hun Apple Watch-apps bij te werken.

Meer Apple Watch-apps lijken te verdwijnen
Het is echter nog maar de vraag of ontwikkelaars van oudere apps de moeite nemen om deze bij te werken. De laatste tijd verdwenen er al veel Apple Watch-apps, vooral omdat bleek dat de apps nauwelijks gebruikt werden. Als een ontwikkelaar de afgelopen jaren geen tijd meer gestoken heeft in de verdere ontwikkeling van de Apple Watch-app, lijkt het onwaarschijnlijk dat een app die niet of nauwelijks gebruikt wordt nu wel ineens aangepast wordt. Het is daardoor de verwachting dat er vanaf watchOS 5 nog meer apps gaan verdwijnen.

Overigens is nog niet bekend op welke Apple Watch-modellen geschikt zijn voor watchOS 5. Het zou goed kunnen dat de eerste generatie Apple Watch niet bijgewerkt kan worden naar watchOS 5. In juni weten we het antwoord, want Apple zal deze nieuwe versie tijdens de WWDC 2018 aan gaan kondigen.

De afgelopen maanden werden er al grote namen van de Apple Watch verwijderd. Instagram trok haar Apple Watch-app terug, terwijl eerder al Google Maps, Slack en Twitter de Apple Watch-versies lieten verdwijnen. Google Maps beloofde dat hij in de toekomst weer terug zou keren, maar tot op heden is dat nog niet het geval.

Bekijk ook
Het houdt niet op: steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch

Het houdt niet op: steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch

Ontwikkelaars verwijderen steeds vaker hun eigen Apple Watch-app, zoals Google Maps, Telegraaf en de Rabobank. Apple legt zelf ook steeds minder vaak de nadruk op apps. Wat is de reden dat steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen en wat zeggen ontwikkelaars hier zelf over?

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.