Ouders voelen zich vaak schuldig over tabletgebruik van kinderen

Ruim een derde van de ouders vindt het handig om hun kinderen een tablet of smartphone in handen te drukken of achter de televisie te zetten. Veel ouders doen dit om een momentje van rust voor zichzelf te creëren. Maar tegelijk voelt veertig procent van de ouders zich er wel eens schuldig over.

‘Kind leert er niet van’
Dat blijkt uit onderzoek van Mediawijzer.net onder ruim 1000 ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Maar liefst 37 procent van de ouders gebruikt apparaten zoals de tablet wel eens als zoethoudertje. Daarbij blijkt dat jonge kinderen steeds eerder in aanraking komen met tablets en smartphones. Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar speelt 57% al op deze mobiele apparaten. Dat is een toename van 7% ten opzichte van vorig jaar. Ouders denken vaak dat het leerzaam is wanneer een kind leert om zelfstandig filmpjes te kijken, maar volgens Mediawijzer is dat niet het geval. “Daar leert je kind niet van”, aldus opvoeddeskundige Krista Okma. “Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je met je kind het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is. Vraag bijvoorbeeld: Wie heeft ook een kat, net zoals in het filmpje?”


Kinderen blijken vooral achter de tablet en televisie te worden gezet rond het avondeten. Zo’n 46 procent kijkt vóór het eten en nog eens 35 procent na het eten. “Het avondeten is een duidelijk grensmoment”, zegt Okma. “Daarna gaat vaak alles uit.” Toch wordt er ook vlak voor bedtijd (23 procent) nog vaak een tablet tevoorschijn gehaald. Ouders geven in het onderzoek aan dat ze dit het moeilijkste moment vinden om grenzen te stellen. Ook blijken ouders vaak met vragen te zitten over het mediagedrag van hun kind. Ze zouden graag willen weten hoe ze de online veiligheid van kun kroost kunnen verbeteren. Helemaal verbieden kan niet, vinden veel ouders.

Kind met iPad op Families-pagina.

Dat kinderen steeds jonger achter een scherm zitten, vindt Mediawijzer niet altijd goed voor hun ontwikkeling. “Zeker heel jonge kinderen leren nog maar weinig van een scherm”, aldus Okma, die de resultaten van het onderzoek verwerkte. “Zij moeten de echte wereld nog leren kennen, ontdekken. En alle tijd die ze op een scherm kijken, besteden ze daar niet aan.” Gemiddeld blijken kinderen 1,5 uur per dag achter een scherm door te brengen. Okma pleit dan ook voor beperking van de schermtijd: “Hooguit een paar keer per week een kort moment samen op de tablet. Vanaf 2 jaar kun je dit dan uitbreiden naar zo’n tien minuten per keer, tot maximaal een half uurtje per dag. Vanaf een tablet kun je wel iets doen met emoties, maar in het echt leer je die veel beter.”

Toch is er ook nog goed nieuws voor mensen die bang zijn dat de papieren boekjes verdwijnen: het meest populaire medium is het gewone voorleesboek. Dat wordt in 85 procent van de gezinnen met kleine kinderen regelmatig uit de kast gehaald om samen een verhaaltje te lezen.

Het rapport is hier te lezen (PDF).

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.